Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής η αναθέρμασνη των σχέσεων με την Άγκυρα σύμφωνα με την Deutsche Welle:
Η τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η στήριξη της Ουκρανίας, αλλά και οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα απασχολήσουν απόψε τη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, ενώ οι εργασίες της Συνόδου θα συνεχιστούν αύριο το πρωί με θέμα συζήτησης την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle στην αποψινή συνεδρίαση, που θα έχει τη μορφή δείπνου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιδιώξουν να συντονίσουν τις ενέργειές τους τόσο σε σχέση με τον τερματισμό της τραγικής κρίσης στη Γάζα ζητώντας την άμεση κατάπαυση του πυρός, όσο και με τη διένεξη μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

Ειδικότερα, οι ηγέτες αναμένεται να καταδικάσουν τις επιθέσεις του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ, ενώ θα καλέσουν όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή.

Αναφορικά με την Τουρκία θα γίνει μια συζήτηση για την υπό προϋποθέσεις αναθέρμανση των σχέσεων με την Άγκυρα, η οποία για τους Ευρωπαίους περνάει από την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων που θα υιοθετήσει η Σύνοδος τονίζεται ότι η πρόδος προς την κατεύθυνση της διευθέτησης του Κυπριακού θα επηρεάσει θετικά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Για τον λόγο αυτόν θα καλέσουν το Συμβούλιο και την Κομισιόν να προχωρήσουν σε μια ευρωτουρκική προσέγγιση, η οποία θα γίνει υπό προϋποθέσεις και με τρόπο αναλογικό και αναστρέψιμο.

Το σχέδιο των συμπερασμάτων αναφέρει επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.