Παράταση οι καταχωρίσεις στην εφαρμογή συνδεδεμένων, θολώνουν πληρωμές πριν το Πάσχα




Ο  ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι λόγω πληθώρας αιτήσεων δίνει παράταση στις καταχωρήσεις στην Εφαρμογή Συνδεδεμένων Καθεστώτων για το έτος ενίσχυσης 2023 έως και την Τετάρτη (17/4/2024)

Ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής:

«Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού φορέων που εκδήλωσε ενδιαφέρον να εγγραφεί στο Μητρώο του ΟΠΕΚΕΠΕ και να αποκτήσει πρόσβαση στην εφαρμογή Συνδεδεμένων ενισχύσεων έτους 2023 τις τελευταίες δύο ημέρες, αλλά και πληθώρας αιτημάτων φορέων, οι οποίοι δηλώνουν αδυναμία ολοκλήρωσης των καταχωρίσεων μέχρι την τεθείσα καταληκτική ημερομηνία, σας ενημερώνουμε ότι:

οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023. Ειδικότερα:

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΒΡΩΣΙΜΩΝ ΟΣΠΡΙΩΝ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΣΑΝΟΔΟΤΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΗΛΩΝ

θα παραμείνουν ανοικτές προς καταχώριση έως και την Τετάρτη (17/4/2024) και παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την τήρηση των ημερομηνιών και ολοκλήρωση των εργασιών, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εγκαίρως οι προγραμματισθείσες πληρωμές των εν λόγω συνδεδεμένων ενισχύσεων, χωρίς καθυστέρηση».

Η παράταση κάνει πιο δύσκολους τους ελέγχους και πάει πίσω τις πληρωμές που αναμένεται να γίνουν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα (με την ελπίδα να είναι ανοικτές οι τράπεζες).

Το τελευταίο διάστημα κάνει συνεχείς δηλώσεις o υπουργός τονίζοντας ότι πριν από το Πάσχα θα έχουν ολοκληρωθεί οι πιστώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ύψους 700 εκατ. ευρώ, για συνδεδεμένες ενισχύσεις, eco-schemes και χρωστούμενα τσεκ από το 2014.

Θυμίζουμε ότι και στο παρελθόν υπουργοί ΑΑΤ μιλούσαν για πληρωμές και τελικά δεν τις έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μιλάμε για έναν οργανισμό πληρωμών εντελώς «ανίσχυρο» μπροστά τους αναδόχους. Μην ξεχνάμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν μπορούσαν οι ιδιώτες να «κατεβάζουν διακόπτες» στην πλατφόρμα και αδυνατούσε να κάνει ... ελέγχους ο κρατικός μηχανισμός.

Τώρα οι ανάδοχοι θέλουν να επιστρέψει το ΟΣΔΕ σε ιδιωτική πλατφόρμα - όπως γινόταν στο παρελθόν - και να «φύγει» από το gov.gr, κάτι που στην Ελλάδα φαίνεται πολύ πιθανόν.

Στα προηγούμενα χρόνια οι αγρότες είχαν να πληρώνουν τον τιμοκατάλογο του ΟΣΔΕ. Με τη νέα ΚΑΠ το ΥπΑΑΤ φρόντισε να χρεώνει τους αγρότες και για τα Οικολογικά Σχήματα.

Όπως έγινε και με τον ΕΝΦΙΑ - που με τα χρόνια συνήθισαν οι Έλληνες να πληρώνουν το «νοίκι» τους για τα ακίνητα που έχουν - έτσι και οι αγρότες αναμένεται να συνηθίσουν με τα χρόνια να πληρώνουν στο ταμείο για να εισπράξουν τις ενισχύσεις τους από την ΚΑΠ (το θέμα είναι ποιοι θα βγάζουν τον λογαριασμό).

Δεν θέλουμε να κάνουμε σύγκριση με όσα γίνονται στην άλλη Ευρώπη. Στην Ρουμανία για παράδειγμα έχουν πληρωθεί τις επιδοτήσεις για το 2023 και περιμένουν κρατικές ενισχύσεις. Εκεί μιλάνε για υψηλό κόστος παραγωγής και εισαγωγές από τρίτες χώρες, εδώ μιλάμε για οφειλές χρημάτων που θα έπρεπε να καταβληθούν από το 2023.


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.