Τι αλλάζει στις άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών στα αμπέλια

Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για τις νέες φυτεύσεις

Αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας, στη μοριοδότηση, στις αιτούμενες εκτάσεις φέρνει η νέα ΥΑ για τις άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το 2024.

Η απόφαση προβλέπει εκτός των άλλων ότι κατ’ εξαίρεση για τη χορήγηση των αδειών νέας φύτευσης του έτους 2024, η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει από την 10η Απριλίου 2024 μέχρι και την 26η Απριλίου 2024.

Να σημειωθεί ότι η αίτηση υποβάλλεται μέσω της ιστοσελίδας του ΥπΑΑΤ (www.minagric.gr) και γίνεται αποδεκτή όταν σε αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση του κριτηρίου επιλεξιμότητας.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει από την 10η Απριλίου 2024 μέχρι και την 26η Απριλίου 2024

Οι μεταβολές

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, σημαντική μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη απόφαση επέρχεται:

Στη μοριοδότηση του κριτηρίου Δ.  Εκτάσεις που προορίζονται  για νέα φύτευση στο πλαίσιο της  διεύρυνσης των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το οποίο την υψηλότερη βαθμολόγηση (0,30), λαμβάνει  η  αμπελουργική εκμετάλλευση του αιτούντος όταν είναι μεγαλύτερη των 20 στρ. έως και 50 στρέμματα, εκτός από τις Περιφέρειες Κρήτης, Βόρειου Αιγαίου, Νότιου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου, στις οποίες τη μεγαλύτερη βαθμολόγηση, λαμβάνει το εύρος των εκτάσεων από 3 έως 10 στρέμματα.

Προστίθεται  το κριτήριο Ε. Μέλος συλλογικού φορέα, ήτοι οινοποιητικού συνεταιρισμού/αναγνωρισμένης ομάδας παραγωγών/αναγνωρισμένης οργάνωσης παραγωγών αμπελοοινικού τομέα, το οποίο βαθμολογείται με 0,15 μόρια με σύνολο τη μονάδα.

Η ελάχιστη αιτούμενη έκταση ορίζεται στα 3 στρέμματα, εκτός των Περιφερειών Κρήτης, Βόρειου Αιγαίου, Νότιου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου, για τις οποίες η Ελάχιστη αιτούμενη έκταση ορίζεται στο 1 στρέμμα.

Η κατανομή των εκτάσεων στην περίπτωση μη απορρόφησης των δικαιούμενων εκτάσεων (1%) από μια Περιφέρεια, θα διανέμεται στις υπόλοιπες με βάση την εκδήλωση ενδιαφέροντος της κάθε Περιφέρειας κατ’ έτος, που  προκύπτει από το υπερβάλλον  πλήθος των επιλέξιμων αιτημάτων, σε στρέμματα.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας των αιτούντων που κατατάσσονται τελευταίοι ,καταργείται η αναλογική κατανομή μικρότερων από τις αιτηθείσες εκτάσεις και η  προτεραιότητα παρέχεται στους αιτούντες μεταξύ των 20 στρ έως και 50 στρέμματα, ή  από 3 έως 10 στρέμματα για τις Περιφέρειες Κρήτης, Βόρειου Αιγαίου, Νότιου Αιγαίου, Ιόνιων Νήσων και Ηπείρου.


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.