Απολύθηκαν πέντε δικαστές για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στο έργο τους




    

Ανάμεσα στους δικαστές που απολύθηκαν ήταν Πρωτοδίκης που είπε ότι διάβαζε το παιδί της, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν κάλυψε τις καθυστερήσεις.

Ακόμη πέντε δικαστές «είδαν» την πόρτα της εξόδου από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας, με μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων.

Πρώτη από τις απολύσεις από το δικαστικό σώμα, η περίπτωση Πρωτοδίκη, συζύγου δικηγόρου που από την πρώτη ημέρα εργασίας στο δικαστικό σώμα, παρουσίαζε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Βάσει των εκθέσεων επιθεώρησης οι καθυστερήσεις ανά έτος, έφθαναν ακόμα και τις 130 υποθέσεις, παρά το γεγονός ότι της αφαιρούνταν κατά διαστήματα δεκάδες δικογραφίες. Η συμπεριφορά της αυτή της είχε προηγουμένως κοστίσει αλλεπάλληλες πειθαρχικές ποινές 1-3 μηνών στέρησης μισθού, ενώ είχε κριθεί και μη προακτέα. Για τις τεράστιες καθυστερήσεις που σημείωνε στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, είχαν διαμαρτυρηθεί Δικηγορικός Σύλλογος αλλά και διάδικοι, ενώ επιβάρυνε τους συναδέλφους της με τις δικογραφίες που της αφαιρέθηκαν και χρεώνονταν σε αυτούς.


Σε ερώτηση της προέδρου γιατί το διάστημα της πανδημίας που τα δικαστήρια υπολειτουργούσαν δεν φρόντισε να καλύψει τις καθυστερήσεις της, η απάντησή ήταν ότι διάβαζε το παιδί της.


Η ίδια η Πρωτοδίκης γενικά επέδειξε εριστική συμπεριφορά απέναντι του δικαστηρίου. Ως μάρτυρας υπεράσπισης της Πρωτοδίκου κατέθεσε ο σύζυγος της, ο οποίος ανέφερε ότι εργαζόταν υπερβολικά. Λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σηκωνόταν 2 η ώρα το βράδυ και την έβλεπε στον υπολογιστή αλλά και στις 5 το πρωί την έβλεπε και πάλι στον υπολογιστή.


Μια ακόμη Πρωτοδίκης απολύθηκε από το δικαστικό σώμα, χωρίς αρχικά να έχει το δικαίωμα να εργαστεί στο δημόσιο. Η συγκεκριμένη δικαστική λειτουργός είχε ακόμη μία φορά παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, το 2020, όπου ζήτησε την επανάληψη της δίκης, επικαλούμενη ότι δεν ήταν παρούσα κατά τη συζήτηση, αν και είχε κληθεί στην τότε ακροαματική διαδικασία. Τώρα επανήλθε με νέο αίτημα επανάληψης της δίκης της κάνοντας λόγο για νέα και άγνωστα στοιχεία και ζήτησε να εξετασθεί ως μάρτυρας υπεράσπισής της πρώην δικαστικός. Η συμπεριφορά και των δύο θεωρήθηκε ανάρμοστη και αποφασίστηκε ομόφωνα η οριστική παύση των δικαστικών της καθηκόντων. Ωστόσο, τελικά αναθεωρήθηκε η άποψη των δικαστών και της επέτρεψαν να εργαστεί στο δημόσιο, σε άλλο τομέα.

«Δεύτερη ευκαιρία»

Δεύτερη ευκαιρία έδωσαν οι ανώτατοι δικαστές της Πειθαρχικής Ολομέλειας για μια Πρωτόδικη που αν και κατά το παρελθόν παρουσίαζε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις έκδοσης αποφάσεων, που κυμαίνονταν κατ΄έτος από 22 έως 100, αλλά και 11 πειθαρχικές αποφάσεις που τις επέβαλαν πρόστιμα στέρησης μισθού από 10 έως ένα μήνα, εντούτοις βάσει της τελευταίας έκθεσης επιθεώρησης οι καθυστερήσεις της είχαν σχεδόν μηδενιστεί. Η ίδια εξήγησε στους Αρεοπαγίτες, ότι αντιμετώπισε διαδοχικά σοβαρότατα χρόνια προβλήματα υγείας για μεγάλο χρονικό διάστημα, ότι είχε υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις και είχε λάβει αναρρωτική άδεια 11 μηνών. Ακολούθως, όπως επεσήμανε, έσπασε το χέρι της και ήταν στο γύψο. Παρ΄ όλα αυτά, μπόρεσε και μηδένισε τις καθυστερήσεις. Ομόφωνα η Ολομέλεια έκρινε ότι δεν πρέπει να απολυθεί, καθώς άλλαξε άρδην την αρνητική υπηρεσιακή της συμπεριφορά.


Η Πειθαρχική Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου συνεδρίασε υπό την προεδρία της Προέδρου του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννας Κλάπα- Χριστοδουλέα, με τη συμμετοχή της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Γεωργίας Αδειλίνη.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.