Ξεφεύγει το ελληνικό βαμβάκι από την κατηγορία commodity

.



Σε μια ώριμη περίοδο φαίνεται ότι εισέρχεται το εργαλείο προπωλήσεων βαμβάκου, με το επόμενο ορόσημο να αποτελεί τη δυνατότητα χρηματοδότησης από εδώ και στο εξής της καλλιέργειας μεσω πωλήσεων, ρευστοποιώντας δηλαδή μέρος της παραγωγής που αναμένουν, σε μια κατάσταση που θα άλλαζε προς το καλύτερο τους όρους για τους παραγωγούς.

Αυτό, μαζί με την εκτίμηση ότι η αγορά αν και δυσκολεύτηκε τους προηγούμενους μήνες στο εμπορικό κομμάτι, φαίνεται να βρίσκει καλύτερο βήματισμο ακόμα και σε υψηλότερα επίπεδα τιμών από τα σημερινά (Δεκέμβριος 2024 στα 82 σεντς ανά λίβρα) αποτέλεσαν τις βασικές διαπιστώσεις σε πανελ για τις προοπτικές του ελληνικού και ευρωπαϊκού βαμβάκου, με τη συζήτηση φυσικά να εστιάζει και στις δυνατότητες εδραίωσης του προϊόντος ως βασικής πρώτης ύλης για την ευρωπαϊκή βιομηχανία μόδας.

Την προτροπή τα συµβόλαια βάµβακος να αποτελέσουν ένα ουσιαστικό εργαλείο χρηµατοδότησης της καλλιέργειας  διατύπωσε ο εκκοκκιστής, Βασίλης Μάρκου, διαβλέποντας πως υιοθετείται µε όλο και µεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από τους παραγωγούς η δυνατότητα φιξαρίσµατος µέρους της προσδοκόµενης σοδειάς τους,

Φυσικά για να συµβεί αυτό, απαιτείται µια ορθολογική προσέγγιση των οικονοµικών αναγκών της καλλιέργειας, µε τον agent εκκοκκισµένου Βάµβακος, ∆ηµήτρη Μαδιανό να συµπληρώνει πως οι αυξοµειώσεις των χρηµατιστηριακών τιµών, στατιστικά θα κινηθούν εντός ενός εύρους που κατοχυρώνει κερδοφορία.


Υπάρχει βέβαια και µια προσέγγιση που θέλει να µετασχηµατίσει το ελληνικό – ευρωπαϊκό βαµβάκι µετακινώντας το από την κατηγορία του commodity στην κατηγορία της premium πρώτης ύλης για µια βιοµηχανία µόδας υψηλών προδιαγραφών. Για τον Αντώνη Σιάρκο, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συµµαχίας Βάµβακος και την Ορσαλία Παρθένη, πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Σχεδιαστών Μόδας, η κατεύθυνση αυτή αποτελεί ίσως µονόδροµο για το ελληνικό προϊόν.

«Έχουµε ήδη το ενδιαφέρον και τη εκφρασµένη ζήτηση γι’ αυτό που λέµε ευρωπαϊκό βαµβάκι» ανέφερε ο κ. Σιάρκος, σε µια σύντοµη αναδροµή των δράσεων του προγράµµατος EU Cotton, το οποίο µάλιστα αυτή την περίοδο αναπτύσσει µια καµπάνια ενηµέρωσης στις Σκανδιναβικές χώρες, διευρύνοντας τις προοπτικές που θα µπορούσαν να έχουν ενδύµατα από ελληνικό κατά βάση βαµβάκι σε ώριµες αγορές που αναγνωρίζουν µια ουσιαστική προστιθέµενη αξία.

Στο ερώτηµα, πόσο απέχουµε από το να διαµορφωθούν συνθήκες µε αντίκρισµα στην εγχώρια αγορά και στις τιµές παραγωγού, η απάντηση είναι το πόσο γρήγορα αντανακλαστικά µπορεί να επιδείξει ολόκληρη η αλυσίδα αξίας.

«Έχουμε ήδη το ενδιαφέρον και τη εκφρασμένη ζήτηση γι’ αυτό που λέμε ευρωπαϊκό βαμβάκι» ανέφερε ο Αντώνης Σιάρκος, σε μια σύντομη αναδρομή των δράσεων του προγράμματος EU Cotton.

Το δεδοµένο ενδιαφέρον για το όλο εγχείρηµα, επιβεβαίωσε και η Ορσαλία Παρθένη, εκπροσωπώντας άλλωστε και τον Οίκο Parthenis, ο οποίος είναι κυριολεκτικά συνυφασµένος µε το ποιοτικό ελληνικό βαµβάκι. Η ίδια εξέφρασε την αισιοδοξία της για την απήχηση των προσπαθειών αναβάθµισης της εγχώριας καλλιέργειας, βλέποντας πως µέσα στο αφήγηµα περί βιώσιµου ρούχου, το ελληνικό βαµβάκι ήδη έχει πείσει ένα niche κοινό και έχει φτιάξει όνοµα ως η πρώτη ύλη σε premium ενδύµατα.

Φυσικά και οι δύο συµφώνησαν πως απαιτείται µια ιχνηλασιµότητα αλλά και πιστοποιήσεις µε τον Γιώργο Πεχλιβανίδη, από τη Novacert, να εξηγεί τον τρόπο µε τον οποίο η παγκόσµια αγορά αντιλαµβάνεται την ποιότητα, περιγράφοντας την αναγκαιότητα της ολοκληρωµένης διαχείρισης στην καλλιέργεια του βαµβακιού

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας



Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.