Πλήρη έρευνα υπόσχεται θορυβημένος ο Σολτς για τη διαρροή συνομιλιών του στρατού


Αμηχανία έχει φέρει στο Βερολίνο η ρωσική διαρροή διαλόγου που φέρεται να έχει γίνει μεταξύ αξιωματικών του γερμανικού στρατού και αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, υποσχέθηκε πλήρη έρευνα μετά τη δημοσιοποίηση στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιας καταγραφής που φέρεται να αφορά σε εμπιστευτικές συνομιλίες του στρατού.

Ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το υπουργείο πιστεύει ότι μια συνομιλία στο τμήμα της αεροπορίας  υπεκλάπη. «Δεν είμαστε προς το παρόν σε θέση να πούμε με βεβαιότητα εάν έγιναν αλλαγές στην ηχογραφημένη ή μεταγραμμένη έκδοση που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», είπαν.

Η Margarita Simonyan, δημοσιογράφος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης και επικεφαλής της Russia Today, δημοσίευσε ένα ηχητικό αρχείο στο κανάλι της στο Telegram και ισχυρίστηκε ότι αποκάλυψε Γερμανούς αξιωματικούς «που συζητούν πώς να χτυπήσουν τη γέφυρα της Κριμαίας», η οποία συνδέει τη Ρωσία με την ουκρανική χερσόνησο που κατέλαβε και προσάρτησε το 2014.

Οι συμμετέχοντες φαίνεται επίσης να συζητούν την πιθανή παράδοση πυραύλων κρουζ Taurus στο Κίεβο, την οποία ο Σολτς έχει απορρίψει δημοσίως μέχρι στιγμής κατηγορηματικά. Μιλούν επίσης για εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών και πιθανούς στρατιωτικούς στόχους. Το Κίεβο έχει καλέσει εδώ και καιρό τη Γερμανία να της παράσχει πυραύλους Taurus, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν στόχους έως και 500 χλμ μακριά.

Μιλώντας σε επίσκεψή του στη Ρώμη, ο Σολτς χαρακτήρισε την πιθανή διαρροή «πολύ σοβαρή» και είπε ότι «τώρα διευκρινίζεται πολύ προσεκτικά, πολύ εντατικά και πολύ γρήγορα».

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το Σάββατο σχετικά με ισχυρισμούς για πιθανή κατασκοπεία. Ένας εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε την Παρασκευή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Απαιτούμε εξηγήσεις από τη Γερμανία», χωρίς να διευκρινίσει τις ιδιαίτερες ανησυχίες της.

Ο γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ARD χαρακτήρισε τη διαρροή ως «καταστροφή» για τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στην πλατφόρμα WebEx και όχι σε μυστικό δίκτυο του στρατού.

«Εάν αυτή η ιστορία αποδειχτεί αληθινή, θα ήταν ένα εξαιρετικά προβληματικό γεγονός», είπε ο πολιτικός του κόμματος των Πρασίνων, Κονσταντίν φον Νοτζ, στον τηλεοπτικό σταθμό RND.

Μιλώντας σε διπλωματικό φόρουμ στην Τουρκία το Σάββατο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι η ηχογράφηση δείχνει ότι η Ουκρανία και οι υποστηρικτές της «δεν θέλουν να αλλάξουν καθόλου την πορεία τους και θέλουν να επιφέρουν στρατηγική ήττα στη Ρωσία στο πεδίο της μάχης».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ζήτησε από τη Γερμανία να παράσχει «άμεσα» εξηγήσεις για τη συζήτηση. «Οι προσπάθειες αποφυγής απαντήσεων στις ερωτήσεις θα θεωρηθούν ως παραδοχή ενοχής», είπε.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τώρα αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε στο Telegram: «Οι διαχρονικοί μας αντίπαλοι –οι Γερμανοί– μετατράπηκαν και πάλι σε ορκισμένους εχθρούς μας».

Η Marie-Agnes Strack-Zimmermann, πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας στο γερμανικό κοινοβούλιο, είπε ότι η πρόθεση της Μόσχας ήταν «προφανής». Είπε ότι ο Σολτς είχε «προειδοποιηθεί κατά» της προμήθειας της Ουκρανίας με πυραύλους Taurus. «Χρειάζεται επειγόντως να αυξήσουμε την ασφάλεια και την αντικατασκοπεία μας, γιατί είμαστε προφανώς ευάλωτοι σε αυτόν τον τομέα», είπε στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke.

 efsyn.gr

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.