Το μεγαλύτερο μνημείο στον κόσμο αφιερωμένο στις γυναίκες-Σύμβολο αυτής της ελευθερίας είναι και το μνημείο «Ο χορός του Ζαλόγγου» που είναι αφιερωμένο στις ηρωίδες Σουλιώτισσες

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται, κάθε χρόνο, στις 8 Μαρτίου και, μεταξύ άλλων, μας υπενθυμίζει τους αγώνες των γυναικών, οι οποίες με το θάρρος, την αποφασιστικότητά και τον ηρωισμό τους έμειναν στην Ιστορία. Όλες αυτές οι γυναίκες, ήταν, είναι και θα είναι καθημερινές γυναίκες που οι συνθήκες τις έφεραν αντιμέτωπες με προκλήσεις της ζωής και που η ίδια η ζωή τις μετέτρεψε, με τη σειρά της, σε σύμβολα επανάστασης και ελευθερίας.

Σύμβολο αυτής της ελευθερίας είναι και το μνημείο «Ο χορός του Ζαλόγγου» που είναι αφιερωμένο στις ηρωίδες Σουλιώτισσες.

Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος από το 1954 μέχρι και το 1960 λάξευε 4300 κύβους από λευκή Ηπειρώτικη πέτρα για να κατασκευάσει το μνημείο «Ο χορός του Ζαλόγγου» που με το δυσθεώρητο μέγεθός του, 15 μ. ύψος και 18 μ. άνοιγμα, έμελλε να αποτελέσει το μεγαλύτερο μνημείο στον κόσμο, αφιερωμένο στις γυναίκες.

Στο Ζάλογγο, το μήνυμα της διεκδίκησης της ελευθερίας, από την σμίλη  του Γιώργου Ζογγολόπουλου φτάνει με τρόπο βάναυσο προς τις γυναίκες όλου του κόσμου. Γυναικείες φιγούρες πιασμένες χέρι-χέρι, χωρίς χαρακτηριστικά προσώπου ή χρώματος, αιωρούνται πάνω από τον γκρεμό έτοιμες να πετάξουν στο άπειρο.

Το μνημείο στημένο στην άκρη του γκρεμού θα θυμίζει αιώνια ότι η γυναίκα είναι το άοπλο θύμα στη βία του πολέμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.