Εισάγουμε αγελάδες από την Ολλανδία για να παράγουμε γραβιέρα Νάξου
Η γραβιέρα Νάξου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ένα Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, η ναυαρχίδα της παραγωγής του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΕΑΣ) Νάξου.

Ένα προϊόν, η ζήτηση του οποίου αυξάνεται, σε αντίθεση με την παραγωγή που βαίνει μειούμενη εξαιτίας του φαύλου κύκλου της ακρίβειας.

Το αυξημένο κόστος παραγωγής, με την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, το ενεργειακό κόστος αλλά και τα μεταφορικά, έχουν οδηγήσει σε έξοδο πολλούς αγελαδοτρόφους. Ζώα που οδηγούνται σε σφαγή ή πωλούνται σε άλλες περιοχές έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοτήτων γάλακτος που εισκομίζουν οι παραγωγοί στον Συνεταιρισμό.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος και με την παραγωγή να μην καλύπτει την εγχώρια ζήτηση, ο Συνεταιρισμός εισάγει αγελάδες που θα ενισχύσουν την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος.

Στις 20 Μαρτίου στο νησί της Νάξου θα φτάσουν 100 αγελάδες από την Ολλανδία. Οι αγελάδες θα εγκλιματιστούν στο περιβάλλον της Νάξου, άλλωστε η νομοθεσία προβλέπει ότι οποιαδήποτε φυλή εκτρέφεται από τη χλωρίδα της Νάξου μπορεί να παράγει ΠΟΠ, και θα δώσουν περίπου 5 τόνους γάλα, δηλαδή 150 τόνους γραβιέρας.

Λείπουν 300 τόνοι γραβιέρας Νάξου από την αγορά

Από την αγορά λείπουν περί τους 300 τόνους γραβιέρας, όπως λέει στο mononews, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΣ Νάξου, κ. Δημήτρης Καπούνης. Η μόνη λύση για να διατηρηθεί η παραγωγή είναι η αλλαγή του ζωϊκού κεφαλαίου με νέα που παράγουν περισσότερο γάλα και η ενίσχυση των κτηνοτρόφων ώστε να αποτραπεί η έξοδος από τον κλάδο.

Το 2021 και λίγο πριν αρχίσει η ενεργειακή κρίση και στη συνέχεια η πληθωριστική, από τους 56 τόνους γάλακτος συνολικά, που παρήγαγε ο αγροτικός κόσμος της Νάξο σήμερα έχει πέσει 37 τόνους. Η παραγωγή του ΕΑΣ Νάξου ήταν 1.250 τόνοι. Σήμερα είναι 1.000 τόνοι και με την αγορά νέων βελτιωμένης ράτσας ζώων, θα φτάσει στους 1.150 τόνους. Στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει μειωθεί ο αριθμός των αγελαδοτρόφων από 161 σε 139 με την τάση να παραμένει, καθώς πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να συντηρήσουν τα ζώα τους. «Ακριβές ζωοτροφές, λιπάσματα, κόστος ενέργειας εξακολουθούν να διώχνουν τους κτηνοτρόφους. Μόλις πρόσφατα έκλεισαν άλλες τέσσερις μονάδες με τα ζώα να οδηγούνται είτε στα σφαγεία είτε προς πώληση. Με την αγορά ζωϊκού κεφαλαίου προσπαθούμε να κρατήσουμε τους κτηνοτρόφους στον τόπο τους» σημειώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Αγορά από την Ολλανδία και ενοικίαση των ζώων στους κτηνοτρόφους

Για την αγορά των νέων αγελάδων ο κ. Καπούνης πέρασε από 38 μονάδες εκτροφής στην Ολλανδία. Και όπως λέει δεν είναι εύκολη η εξεύρεση ζώων για αγορά. Η κάθε μια αγοράστηκε περί τα 2.400 ευρώ, παράγει σχεδόν 30 με 33 κιλά γάλα την ημέρα σχεδόν 40% περισσότερο από τις παλιές αγελάδες, και θα ενοικιαστεί σε κτηνοτρόφους. Ηδη, όπως λέει, έχουν γίνει εγγραφές για 183 ζώα, έχουν παραληφθεί 50 με μικρότερη παραγωγική ικανότητα, και εκτιμά ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί ο αριθμός.

Πάντως με τις κινήσεις αυτές αναμένεται στο τέλος του χρόνου στο τυροκομείου του ΕΑΣ να εισκομιστούν επιπλέον έξι τόνοι γάλα που θα δώσουν περίπου 200 τόνους γραβιέρας.

Ο στόχος του Συνεταιρισμού Νάξου είναι να καλύψει την εγχώρια αγορά η οποία είναι απαιτητική και δεν αφήνει περιθώρια για εξαγωγές όταν το λιανεμπόριο θέλει σταθερές ποσότητες για να διατηρηθεί σε ομαλότητα ο εφοδιασμός.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.