Κοκτέιλ σκόνης και ζέστης στη χώρα


Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αναμένεται να εξαπλωθεί και σήμερα η αφρικανική σκόνη κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Μάλιστα, λόγω του φαινομένου, ο υδράργυρος εκτοξεύεται φτάνοντας ακόμα και τους 26 βαθμούς Κελσίου, σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου.

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδος ήδη από χθες έχει προβεί σε συστάσεις προς τις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού προκειμένου να προστατευτούν από το επικίνδυνο και ενδεχομένως τοξικό μείγμα που μπορεί να δημιουργηθεί.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.

Ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας».

Σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος, Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει πως πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο συνήθως διαρκεί από δύο έως τέσσερις μέρες: «Η μεταφορά σκόνης προς την κεντρική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από επεισόδια τα οποία διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες. Η Κεντρική Αλγερία είναι η πιο συχνή περιοχή-πηγή αιωρούμενων σωματιδίων , καθώς επίσης άλλες πιθανές πήγες είναι τα βουνά Hoggar Massif και Tibesti στο βόρειο Chad.

Η μεγαλύτερη πηγή σκόνης στον κόσμο βρίσκεται στην κοιλότητα Bodιlι στο Τσαντ, στην περιοχή μεταξύ της διαρκώς συρρικνούμενης λίμνης του Τσαντ (σήμερα στο ένα εικοστό του μεγέθους που είχε το 1960) και της Σαχάρας. Από την κοιλότητα απελευθερώνονται 1,270 εκατομμύρια τόνοι σκόνης το χρόνο, δέκα φορές περισσότερης από όταν άρχισαν οι μετρήσεις το 1947.

Συνολικά από όλη τη Σαχάρα και στο Σαχέλ στα νότια όριά της, οι όγκοι σκόνης έχουν αυξηθεί 4 με 6 φορές από τη δεκαετία του ’60. Οι χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι ο Νίγηρας, το Τσαντ, η βόρεια Νιγηρία, η Μπουρκίνα Φάσο και η Μαυριτανία.

Την περίοδο της άνοιξης ( Μάρτιο -Απρίλιο) , οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. Μια τυπική αμμοθύελλα που έχει εύρος 200 χιλιομέτρων μεταφέρει 20 με 30 εκατομμύρια τόνους σκόνης, μερικές φορές έως και 100 εκατομμύρια. Η σκόνη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως φτάνει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο».

Λαγουβάρδος: «Από τον Μάρτιο του 2010 είχαμε να δούμε τέτοιες θερμοκρασίες»

Ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου της Αθήνας, Κώστας Λαγουβάρδος μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στο  κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης και αέριων μαζών που έχουν φέρει στη χώρα θερμοκρασίες που αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα έως τώρα ρεκόρ για τον μήνα Μάρτιο.

Στην Κρήτη μάλιστα σημειώθηκαν εχθές Τετάρτη (27/3) οι υψηλότερες θερμοκρασίες με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 32,6 βαθμούς Κελσίου. Ο κ. Λαγουβάρδος μάλιστα επεσήμανε στην ΕΡΤ πως έχουμε να δούμε τέτοιες θερμοκρασίες τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2010.

«Έχουμε σημαντική μεταφορά σκόνης που θα συνεχιστεί μέχρι και την Πέμπτη. Από την Παρασκευή η σκόνη θα απομακρυνθεί και θα υπάρξει μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Πιθανότατα από τη Δευτέρα να έχουμε εκ νέου υψηλές θερμοκρασίες», είπε ο κ. Λαγουβάρδος.

Η νέα θερμή εισβολή της επόμενης εβδομάδας, φαίνεται να επηρεάζει ένα μεγάλο κομμάτι της κεντρικής, νότιας και κεντρικής Ευρώπης, εξήγησε ο ίδιος.

«Μπορεί να δούμε και μεγαλύτερες τιμές από αυτές που είδαμε την Τετάρτη, αλλά θα επηρεάσει και τα Βόρεια», εξήγησε.

Τέλος, έκλεισε τονίζοντας ότι ο χειμώνας έχει ουσιαστικά τελειώσει.

Χανιά: Θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή

Παράλληλα, χθες, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η μέγιστη θερμοκρασία ήταν 32.6 βαθμοί Κελσίου και καταγράφηκε στον μετεωρολογικό σταθμό στον Αλικιανό Χανίων και είναι η υψηλότερη από το 2010. Ακολούθησε το κέντρο των Χανίων με 32.5 βαθμοί Κελσίου, ενώ στα Φαλάσαρνα Χανίων ο υδράργυρος άγγιξε τους 32.3 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.