Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους!!Η πλειονότητα των Ελλήνων αντιμετωπίζει θετικά τα αιτήματα τους!Ούτε κομμένους διαύλους με τους παραγωγούς ανά την επικράτεια ούτε τη χώρα κομμένη στα δύο από διαμαρτυρίες στο εθνικό οδικό δίκτυο θέλει να δει το Μαξίμου. Η πολιτική και διαχειριστική πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων όμως εντείνεται μέρα με την ημέρα. Μετά από την αρχική υποβάθμιση των διαμαρτυριών και παρά τις επικοινωνιακές «διορθώσεις» εκ μέρους της κυβέρνησης που οδήγησαν σε ανακοινώσεις μέτρων – «σταγόνα στον ωκεανό προβλημάτων» κατά τους αγρότες – το αγροτικό μέτωπο έχει εξελιχθεί πια σε δυσεπίλυτο γρίφο.

Οι παρασκηνιακές κινήσεις της κυβέρνησης για επαφές με τους διαμαρτυρόμενους από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ που έχουν ερείσματα στην παραδοσιακή βάση της ΝΔ, όπως ο Μάκης Βορίδης (δεν αναμένεται πάντως ο υπουργός Επικρατείας να μεταβεί σε μπλόκα), ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο επικεφαλής της γαλάζιας ευρωομάδας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, ο γραμματέας συντονιστικού της ΝΔ Στέλιος Κονταδάκης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Βασίλης Κοντοζαμάνης (αναμένεται η υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές) εξυπηρετούν τον πρώτο στόχο – της επαφής με τον αγροτικό κόσμο. Τα συνεχή προσκλητήρια σε διάλογο σε περιβάλλον ηρεμίας αφορούν τον δεύτερο στόχο – την καταλαγή.

Μόνο που γεωργοί και κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι… χόρτασαν από συζητήσεις και διεκδικούν απαντήσεις με ουσιαστικές παρεμβάσεις και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Με λίγα λόγια, την ώρα που στα μπλόκα συνειδητοποιούν ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν άλλα μέτρα που να τους περιλαμβάνουν, στο Μαξίμου διαπιστώνουν ότι έρχεται πιο κοντά η προοπτική να φτάσουν μέχρι την Αθήνα οι αντιδράσεις.

Η απόφαση, η απάντηση

Απέναντι στο «τελεσίγραφό» τους προς την κυβέρνηση και στις αποφάσεις τους για αποκλεισμό εθνικών οδών και για κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα, το Μαξίμου απάντησε με νέο μήνυμα διαλόγου. Αλλά και με μία «κόκκινη γραμμή»: να μην διαταραχθούν οι μετακινήσεις των πολιτών. «Κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας», έλεγαν κυβερνητικές πηγές, σπεύδοντας μάλιστα να μιλήσουν για «αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες».

Είναι σαφές ότι πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις των αγροτών, η κυβέρνηση διέκρινε την κλιμάκωση στις διαμαρτυρίες, ενώ έχει σε μετρήσεις του προηγούμενου διαστήματος ότι οι λόγοι διαμαρτυρίας των αγροτών αντιμετωπίζονται θετικά από την πλειονότητα των πολιτών.

Και ενώ η κυβερνητική πλευρά αναζητεί τρόπους να πείσει τους αγρότες για αποκλιμάκωση, δεν αλλάζει το έτερο μήνυμα, που αφορά το δικό της… μπλόκο στην προοπτική ενός νέου αγροτικού «πακέτου». Ενδεικτική η αποστροφή του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για το «λάθος να δίνεις λεφτά από το ελικόπτερο». Κατά τον ίδιο, μετρήθηκε ό,τι ήταν δυνατόν να δοθεί και ο Προϋπολογισμός δεν επιτρέπει άλλες παροχές.

Δεν υπάρχει ακόμα ραντεβού

Οι εξελίξεις πιστοποιούν ότι οι επιχειρήσεις κατευνασμού εκ μέρους της κυβέρνησης δεν βρίσκουν ανταπόκριση στους αγρότες των μπλόκων. Ο κίνδυνος μιας… μετωπικής έρχεται πιο κοντά ενόσω είναι στον «αέρα» και το ενδεχόμενο συνάντησης του Μητσοτάκη με επιτροπή εκπροσώπων των διαμαρτυρόμενων. Ουδείς μπορεί να το αποκλείσει, αλλά φαίνεται απίθανο να κινούνται διαδικασίες εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Ταυτόχρονα το κρίσιμο είναι πλέον ο τρόπος και η ένταση με τα οποία η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τυχόν παρατεταμένους αποκλεισμούς εθνικών δικτύων από τρακτέρ – ή και μόνο τη σχετική προσπάθεια των αγροτών. Το ενδεχόμενο επανάληψης συγκρουσιακών εικόνων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις και τη στάση της κάθε πλευράς.

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Μετά από την πανελλήνια σύσκεψή τους στη Λάρισα, οι αγρότες αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους. Συμφώνησαν να κλείσουν τους δρόμους με τρακτέρ σε εθνική, επαρχιακή και τελωνεία ταυτόχρονα, ενώ την άλλη εβδομάδα ζεσταίνουν τις μηχανές τους για να κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα.

Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Σήμερα στις 17:00 το απόγευμα, οι αγρότες Πλατύκαμπου έχουν προγραμματίσει να κλείσουν την ΕΟ Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα οι αγρότες της Καρδίτσας προγραμματίζουν να κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Ε65, ενώ αργότερα θα μπουν και στην Καρδίτσα.

Ακόμη, οι αγρότες από τις Σέρρες ετοιμάζονται να κλείσουν το τελωνείο Ευζώνων, ενώ ταυτόχρονα οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Πολύκαστρου θα κατευθυνθούν προς το τελωνείο του Προμαχώνα.

Τέλος, στην Αχαΐα οι αγρότες εξετάζουν τρία σενάρια: Να κλείσουν τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», να κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος του Ισθμού ή να περάσουν με τα τρακτέρ τους μέσα από την Πάτρα.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ  ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Μετά την πανελλήνια σύσκεψή στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας στη Λάρισα, οι αγρότες ανέφεραν πως τα αιτήματα τους είναι:

Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο

7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα

Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές

Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά

Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα

Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις

Εφόσον διατύπωσαν τα αιτήματα τους, οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα ανά την επικράτεια αποφάσισαν:

Να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις

Να κλείνουν την ίδια ώρα σε όλα τα σημεία στην εθνική, επαρχιακή και τελωνεία με τρακτέρ

Να κάνει το κάθε μπλόκο δράσεις και μέσα στην πόλη

Να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα ένα συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρυθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.