Τριήμερη απεργία ανακοίνωσε ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ Παντείου Πανεπιστημίου.


Τριήμερη απεργία ανακοίνωσε ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ Παντείου Πανεπιστημίου.

Η ανακοίνωση:

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης

του συλλόγου ΔΕΠ Παντείου Πανεπιστημίου

Αθήνα,  7/2/2024

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Παντείου Πανεπιστημίου

Υπενθυμίζοντας ότι:

Το άρθρο 16 παρ. 1 του Συντάγματος κατοχυρώνει ρητά την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελευθερία διδασκαλίας ορίζοντας ότι “Η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία της διδασκαλίας δεν απαλλάσουν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα”

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 16 τα πανεπιστήμια διαθέτουν “πλήρη αυτοδιοίκηση”

Το άρθρο 16 παρ. 6 ξεκαθαρίζει ότι “οι καθηγητές των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί” και όχι υπάλληλοι, ότι επιτελούν “δημόσιο λειτούργημα”

Η παρ. 5 του άρθρου 16 ρητά ξεκαθαρίζει ότι “Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση” και η παρ. 8 εδ. Β του άρθρου 16 ορίζει πως “Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται”,

Θεωρώντας την παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος μείζον ζήτημα δημοκρατίας και στηρίζοντας τις σχετικές ομόφωνες αποφάσεις του Συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ,

1. Eκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στην πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ παραβιάζοντας κυνικά το άρθρο 16 του Συντάγματος.

2. Διατυπώνει την κάθετη αντίθεσή της στην παράνομη και αντισυνταγματική κυβερνητική παρέμβαση να επιβάλλει διαβλητές διαδικτυακές εξετάσεις.

3. Ζητά από τα Τμήματα να συνταχθούν με τις ομόφωνες αποφάσεις της ΠΟΣΔΕΠ και να μην επιτρέψουν έωλες διαδικτυακές εξετάσεις που επιπλέον υπονομεύουν τον αγώνα του φοιτητικού συλλόγου.

4. Δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην απαξίωση του δημόσιου πανεπιστήμιου και ότι τάσσεται σθεναρά υπέρ της προάσπισης του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού χαρακτήρα του, σε συντονισμό με τους φοιτητικούς και άλλους συλλόγους.

5. Ζητά από τη Σύγκλητο να ανταποκριθεί στο εδώ και καιρό αίτημα του συλλόγου να τοποθετηθεί ενάντια στην παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος και στην ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ και της ζητά να παρουσιάσει δημόσια τα στοιχεία που αφορούν την διαχρονική υποχρηματοδότηση του πανεπιστημίου μας.

6. ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ να υιοθετήσει την πρόταση του ΔΣ για προκήρυξη απεργίας στις 14, 15 και 16 Φεβρουαρίου.

Η Γενική Συνέλευση θα συνέλθει εκ νέου στις 13 ή 14 Φεβρουραρίου για επαναξιολόγηση των δεδομένων.


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.