Θέσπιση αφορολόγητου αγροτικού πετρελαίου, δεν είναι τόσο δύσκολο να γίνει

Η θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου είναι ένα από τα βασικά αιτήματα των τελευταίων ετών από του αγρότες στην χώρα μας.

Αποτελεί μια βασική προϋπόθεση για την μείωση του κόστους παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Οι αγρότες βέβαια μιλάνε για μόνιμο αγροτικό αφορολόγητο πετρέλαιο και όχι την έκτακτη επιστροφή του ΕΦΚ, που την θεωρούν «ψίχουλα» μπροστά στα συνολικά αυξημένα κόστη που καλούνται να διαχειριστούν.

Και επίσης κάποτε η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχει και αθέμιτος ανταγωνισμός για τους Έλληνες παραγωγούς σε σχέση με τους παραγωγούς των άλλων χωρών της ΕΕ που επιδοτούνται για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν. Τα προϊόντα τους μπορούν να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές και να κερδίζουν τις αγορές.

Τεχνικά σήμερα με βάση το ΟΣΔΕ ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να προσδιορίσει την συνολική ποσότητα πετρελαίου που χρειάζεται η κάθε καλλιέργεια και εκτροφή. Εδώ οι Ισπανοί κατάφεραν να βγάλουν το συνολικό κόστος για κάθε καλλιέργεια ξεχωριστά. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό σε κάτι που είναι εύκολο να υπολογιστεί.

Επίσης σήμερα η νοικοκυρά πληρώνει με κινητό τηλέφωνο στο σούπερ μάρκετ και τα διάφορα επιδόματα πληρώνονται με κάρτες άρα υπάρχει η εξοικείωση των αγροτών με την πληρωμή.

Ο δικαιούχος αγρότης με βάση το Μητρώο Αγροτών και την δήλωση ΟΣΔΕ θα γνωρίζει την ποσότητα πετρελαίου που δικαιούται κάθε έτος και θα μπορεί να την αγοράζει με κάρτα όποτε χρειαστεί.

Από την εποχή που ήταν πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ο Δρ. Γρηγόρης Βάρρας έχει γίνει διασύνδεση της ΑΑΔΕ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ (web services).

Με την αγορά του πετρελαίου από οποιαδήποτε πρατήριο θα γίνεται αυτόματη ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών. Στην συνέχεια η αποστολή της συναλλαγής στο ΚΕΠΥΟ και έλεγχος ΑΦΜ και δικαιούμενης ποσότητας. Θα γνωρίζει το ΚΕΠΥΟ την ανώτερη ποσότητα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κάθε αγρότης με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Θα ακολουθεί η αυτόματη επιστροφή φόρου στον τραπεζικό λογαριασμό του παραγωγού (μπορεί να γίνεται ανά μήνα ή ανά 3μηνό).

Όλα αυτά μπορεί να γίνουν αρκεί κάποιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών να ενημερώσουν το σύστημα πρόσβασης που έχουν με όλα τα πρατήρια εμπορίας καυσίμων της χώρας. Είναι μια πρόσθετη εργασία από το δημόσιο που θα γίνει όμως μια φορά και θα λύσει προβλήματα σε έναν ολόκληρο κλάδο και αφορά την επισιτιστική ασφάλεια των πολιτών.

Αφορολόγητο πετρέλαιο έχουν σήμερα οι αλιείς στην χώρα μας (και καλά κάνουν και το έχουν).

Ο ΑγροΤύπος γνωρίζει ότι επί εποχής Θεοχάρη στο Υπουργείο Οικονομικών υπήρχε σχέδιο έτοιμο προς υπογραφεί αλλά αντέδρασαν οι υπηρεσιακοί. Τώρα όμως έχουμε νέες τεχνολογίες ελέγχου.

Ποσά είναι εύκολο να βρεθούν, φαντασία χρειάζεται να έχουν αυτοί που είναι στην εξουσία. Στην χώρα μας κονδύλια υπάρχουν αυτό που λείπει είναι να γίνονται δίκαιες πληρωμές.


Πηγή: agrotypos.gr

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.