Χρονιά του χρυσού το 2023 ...Ζήτηση ρεκόρ σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού!



Η ζήτηση χρυσού σημείωσε ρεκόρ το 2023, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αδυναμία της κινεζικής οικονομίας ώθησαν τους επενδυτές προς το ασφαλές περιουσιακό καταφύγιο, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC).

Οι συνολικές συναλλαγές χρυσού ανήλθαν σε 4.899 τόνους πέρυσι σε σύγκριση με 4.741 τόνους το 2022.

Οι μεγαλύτεροι παράγοντες που ενίσχυσαν τη ζήτηση χρυσού το 2023 ήταν ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, καθώς και η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας - και τα γεγονότα αυτά ενδέχεται να συνεχίσουν να ενισχύουν τις τιμές του μετάλλου και το 2024, δήλωσε ο Shaokai Fan, υψηλόβαθμο στέλεχος της WGC.

Η τιμή έφτασε στο ρεκόρ των 2.100 δολαρίων ανά ουγγιά τον Δεκέμβριο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες και οι επενδυτές αύξησαν τις αγορές χρυσού - οι αγορές των κεντρικών τραπεζών ξεπέρασαν τους 1.000 τόνους για δύο συνεχόμενα έτη.

Η έκθεση έδειξε ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού με 225 τόνους πέρυσι, αυξάνοντας το απόθεμά της σε 2.235 τόνους.

Η κρίση των ακινήτων στην Κίνα έχει επίσης ωθήσει περισσότερους επενδυτές προς τον χρυσό, σημείωσε ο Fan. Η China Evergrande, κάποτε από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων της Κίνας, διατάχθηκε από δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ να τεθεί σε εκκαθάριση, αφού η εταιρεία απέτυχε να καταλήξει σε μια συμφωνία για την αναδιάρθρωση. Οι επενδύσεις της χώρας σε ράβδους και νομίσματα χρυσού αυξήθηκαν κατά 28% από το 2023 και ανήλθαν σε 280 τόνους πέρυσι. "Οι Κινέζοι επενδυτές ανησυχούν για το μέλλον άλλων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων και στρέφονται στον χρυσό ως έναν τρόπο να προστατεύσουν τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια", δήλωσε ο Fan.

Αγορές χρυσών κοσμημάτων

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού έδειξαν ότι η Κίνα εκθρόνισε την Ινδία ως τον μεγαλύτερο αγοραστή χρυσών κοσμημάτων στον κόσμο το 2023. 

Οι άνθρωποι στην Κίνα αγόρασαν 603 τόνους χρυσών κοσμημάτων το 2023, σε μια αύξηση κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των γάμων που είχαν αναβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στα τέλη του 2022 με αποτέλεσμα να "κλείσει" η οικονομία της χώρας, σημείωσε ο Fan.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι αγορές χρυσού ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς πλησιάζει το Σεληνιακό Νέο Έτος, και σύμφωνα με την ασιατική λαογραφία, το επερχόμενο Έτος του Δράκου είναι μια καλή χρονιά για την απόκτηση παιδιών.

"Τα περισσότερα μωρά θα επιφέρουν γενικά θετικό αντίκτυπο στη ζήτηση χρυσού", δήλωσε ο Fan, αλλά προειδοποίησε ότι η ζήτηση χρυσού στην Κίνα θα μπορούσε να υποχωρήσει μετά το α' τρίμηνο του 2024.

Προοπτικές για το 2024

Οι αγορές χρυσού φέτος είναι απίθανο να φτάσουν τα επίπεδα του 2023, αλλά η πτώση του πληθωρισμού θα μπορούσε να αποτρέψει μια δραστική πτώση της ζήτησης, ανέφερε το WGC. 

"Αν ο πληθωρισμός μειωθεί σημαντικά, οι καταναλωτές ενδέχεται να αρχίσουν να αισθάνονται πλουσιότεροι σε πραγματικούς όρους, γεγονός που θα μπορούσε να μετριάσει μέρος της πτώσης της ζήτησης", ανέφερε.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 3,3% σε ετήσια βάση το 2023, εξακολουθώντας να βρίσκεται πάνω από τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), με τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ να δηλώνει την Τετάρτη ότι η τράπεζα είναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.