Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα γίνεται από φέτος η αυτόματη υποβολή του E1


Το μέτρο, σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, αφορά περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους

Σχέδιο ώστε μισθωτοί και συνταξιούχοι, που πέρυσι δεν είχαν άλλα εισοδήματα εκτός από μισθούς και συντάξεις, να δουν φέτος προσυμπληρωμένη τη φορολογική τους δήλωση και να μάθουν το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν, έχει εκπονήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Όσοι φορολογούμενοι το επιθυμούν μπορούν να εισέρχονται στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ και να την υποβάλλουν. Διαφορετικά, θα την υποβάλλει η ίδια η Αρχή, εφόσον έχει λήξει η περίοδος υποβολής  και θα τις εκκαθαρίζει.

Το μέτρο, σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, αφορά περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους και έχει ως βασικό στόχο να μειωθούν τα «περιστατικά» εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων αλλά και να εισπράττονται ταχύτερα τα φορολογικά έσοδα.

Η διαδικασία θα λειτουργεί αυτοματοποιημένα καθώς η φορολογική δήλωση όπως θα είναι προσυμπληρωμένη, θα εκκαθαρίζεται και θα αποστέλλεται από την ΑΑΔΕ το ύψος του φόρου που θα πρέπει να καταβληθεί.

Με το νέο σύστημα όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ όπως και όλα τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν και προκαταβλήθηκαν. Επίσης θα είναι προσυμπληρωμένα και όλα τα ποσά των δαπανών που αναγνωρίζονται για έκπτωση από τον φόρο ή το εισόδημα.


Τι ίσχυε έως τώρα :

Υπενθυμίζεται ότι τα πεδία που αφορούν τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και των αντίστοιχων παρακρατηθέντων φόρων προσυμπληρώνονται κάθε χρόνο ή απλώς είναι διαθέσιμα από την ΑΑΔΕ στους φορολογούμενους για συμπλήρωση, μέσω αναδυόμενων πληροφοριακών πινάκων.

Το ίδιο ισχύει και για διάφορα ποσά τεκμαρτών ή πραγματικών δαπανών, όπως τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για Ι.Χ., σκάφη κ.λπ., τα ποσά των δαπανών για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, των δαπανών αποπληρωμής δανείων και πιστωτικών καρτών, των δαπανών για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κ.λπ.

Και τα ενοίκια συμπληρωμένα

Επίσης, τα ποσά των ενοικίων που οι ιδιοκτήτες ακινήτων εισέπραξαν το 2023 αναμένεται κι αυτά να είναι  προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε2 και δεν θα χρειάζεται να τα δηλώσουν οι ίδιοι.


Πηγή : naftemporiki.gr 

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.