Βρέθηκε πλανήτης πολυ κοντα μας που δείχνει πως ήταν η Γη στην γέννησή της


Βρέθηκε πλανήτης πολύ κοντά μας  που δείχνει πως ήταν η Γη στην γέννησή της

Ένας εξωπλανήτης μόλις 73 έτη φωτός μακριά, μας δείχνει πως ήταν η Γη όταν ήταν στα “βρεφικά” της στάδια, αν ήταν κλειδωμένη σε πιο κοντινή τροχιά με το Ήλιο. Ο νέος κόσμος που ανακαλύφθηκε ονομάζεται HD 63433 d και πρόκειται για έναν νεογέννητο εξωπλανήτη, λίγο μεγαλύτερο από την Γη. Μάλιστα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι, που μοιάζει πάρα πολύ με τον ήλιο μας. Είναι ο νεότερος πλανήτης που έχουμε βρει μέχρι σήμερα, με ηλικία μικρότερη των 500 εκατομμυρίων ετών, κάτι που μας δίνει την δυνατότητα να παρατηρήσουμε  την δημιουργία πλανητών παρόμοιων με τον δικό μας.

Η Γη είναι ο μόνος πλανήτης που γνωρίζουμε πως φιλοξενεί ζωή μέχρι στιγμής. Ο νέος πλανήτης που ανακαλύφθηκε, μας επιτρέπει να δούμε τον σχηματισμό και την εξέλιξη πλανητών σαν την Γη, ενώ όταν και το αστέρι είναι ίδιο με τον Ήλιο μας, είναι σα να έχουμε ένα παράθυρο στον χρόνο, που μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε την δημιουργία του δικού μας πλανήτη.


Ο HD 63433 d παρουσιάζει τρομερές ομοιότητες με την Γη, όμως έχει και αρκετά συναρπαστικές διαφορές ταυτόχρονα.

“Είναι ένας χρήσιμος πλανήτης γιατί μπορεί να είναι σαν μια πρώιμη Γη,” λέει η αστροφυσικός Melinda Soares-Furtado του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, η οποία ηγήθηκε της έρευνας μαζί με τον αστρονόμο Benjamin Capistrant του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

“Αν και είναι πραγματικά σε κοντινή τροχιά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δεδομένα παρακολούθησης για να αναζητήσουμε ενδείξεις εξάτμισης αερίων και ατμοσφαιρικών απωλειών που θα μπορούσαν να αποτελούν σημαντικούς περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι επίγειοι κόσμοι. Αλλά εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες – και τελειώνουν δραματικά.”

Ο πλανήτης με το μέγεθος της Γης ανακαλύφθηκε μέσα από έρευνες, με την χρήση του τηλεσκοπίου κυνηγού εξωπλανητών, TESS. Το εν λόγω τηλεσκόπιο κοιτάζει τα άστρα, αναζητώντας αμυδρά, τακτικές μειώσεις στο φως των αστεριών που σηματοδοτούν την παρουσία ενός εξωπλανήτη σε τροχιά. Μετρώντας τα διαφορετικά αποτελέσματα που έχει ο εξωπλανήτης στο φως του άστρου, οι αστρονόμοι μπορούν στη συνέχεια να υπολογίσουν το μέγεθος και τη μάζα του.

Το άστρο HD 63433 είναι ένας κίτρινος νάνος, όπως ακριβώς και ο δικός μας ήλιος, τόσο σε μέγεθος όσο και σε μάζα, ενώ παρουσιάζει και το ίδιο θερμικό προφίλ. Όμως είναι τρομερά νεότερος σε σχέση με τον δικό μας ήλιο, μόλις 400 εκατομμυρίων ετών. Ο δικός μας ήλιος έχει ηλικία 4.5 δισεκατομμυρίων ετών. Στα συμπαντικά μεγέθη, ο HD 63433 είναι απλά μωρό, όπως και οι πλανήτες που περιστρέφονται γύρω του. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τρεις πλανήτες. Οι άλλοι δύο είναι σαν μικρότεροι Ποσειδώνες, ενώ ο τρίτος είναι ο HD 63433 d, που μοιάζει με την Γη μας.

Τα δεδομένα από το TESS δείχνουν πως ο HD 63433 d έχει 1.1 φορές την ακτίνα της Γης. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τη μάζα του, αλλά αυτό το φυσικό μέγεθος υποδηλώνει έντονα μια επίγεια σύνθεση, έναν βραχώδη κόσμο όπως η Γη, ο Άρης ή .Αφροδίτη.

Ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από το αστέρι του σε μια τρομερά σφιχτή τροχιά, κάνοντας μια πλήρη περιστροφή κάθε 4.2 ημέρες. Αυτό σημαίνει πως είναι είναι πολύ κοντά στον αστέρι, τόσο κοντά που ο πλανήτης είναι παλιρροιακά κλειδωμένος με την μία πλευρά του να είναι πάντα στραμμένη προς το αστέρι. Έτσι, το ένα του ημισφαίριο, δέχεται όλη την θερμότητα από το αστέρι, πράγμα που δημιουργεί μια μόνιμη θάλασσα λάβας, καθώς η θερμοκρασίες από εκείνη την πλευρά φτάνουν τους 1.297 βαθμούς Κελσίου. Πρακτικά είναι ένας τεράστιος ωκεανός από λάβα.

Η Γη μας φυσικά δεν είναι τόσο κοντά στον Ήλιο, αλλά θα μπορούσε να έχει φτάσει σε θερμοκρασίες τους 2.027 βαθμούς Κελσίου, μετά την σύγκρουση που διέλυσε ένα κομμάτι του πλανήτη και δημιούργησε την Σελήνη.

Ο HD 63433 d είναι ο πλησιέστερος γνωστός εξωπλανήτης στη Γη με ακτίνα παρόμοια με τη Γη που περιστρέφεται γύρω από ένα νεαρό αστέρι. Υπάρχουν πολλά ακόμα να μας διδάξει αυτός ο κόσμος. θα ελπίζουμε να ακούσουμε περισσότερα για αυτό τους επόμενους μήνες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Astronomical Journal.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.