Προωθείται η ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια - Το ΥΠΑΑΤ προτείνει στα ΕΒΕ να αναλάβουν και το Μητρώο Αγροτών


 




Τη λειτουργία Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας με στόχο την περαιτέρω σύνδεση του πρωτογενή τομέα με την επιχειρηματικότητα προωθεί νομοσχέδιο του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Ιανουαρίου.

Στα Αγροτικά Τμήματα θα εγγράφονται μέλη όσοι παραγωγοί είναι εγγεγραμμένοι στο ΓΕΜΗ έχουν αναπτύξει δηλαδή και μια μεταποιητική-επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να θεωρούνται και ενεργά μέλη των Επιμελητηρίων.

Παράλληλα, το ΥΠΑΑΤ προτείνει στα Επιμελητήρια να αναλάβουν τη διαχείριση και του Μητρώου Αγροτών όπου θα εγγράφονται όλοι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες με τις συνδρομές όπως διευκρίνισε ο κ. Αυγενάκης να είναι διασφαλισμένες με παρακράτηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς οι εγγεγραμμένοι να θεωρούνται μέλη του εκάστοτε Επιμελητηρίου.  Ετσι θα λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης μιας βάσης δεδομένων για τον αριθμό των αγροτών που αναδείχθηκε και κατά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και τη διαδικασία αποζημιώσεων.

«Θέλουμε να έχουμε ένα σύγχρονο λειτουργικό Μητρώο που θα λειτουργεί και θα πληρώνεται άμεσα η συνδρομή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω των ενισχύσεων που διακιούται ο κάθε αγρότες. Εμείς προτείνουμε να είστε εσείς ο διαχειριστής του Μητρώου, αλλά αν δεν επιθυμείτε θα αναζητήσουμε άλλη λύση» τόνισε ο κ. Αυγενάκης

Το θέμα της ίδρυσης των Αγροτικών Τμημάτων, αλλά και η πρόταση για την ανάληψη της διαχείρισης του Μητρώου Αγροτών από τα Επιμελητήρια αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην αίθουσα του ΕΒΕ υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτ. Αυγενάκη και εκπροσώπων των Επιμελητηρίων της Θεσσαλίας, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας δια ζώσης ή και μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υφυπουργοί κ.κ. Διον. Σταμενίτης και Στ. Κελέτσης , οι ΓΓ κ. Παπαγιαννίδης και Μπαγινέτας, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρ. Λυκουρέτζος, ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Νεκ. Βιδάκης, ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Κυρ. Μπαμπασίδης, οι βουλευτές κ.κ. Κων. Τσιάρας, Γ. Κωτσός και Αρ. Σπάνιας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κων. Τέλιος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος κ.α.

Όπως ανέφερε ο κ. Αυεγάκης με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επιχειρείται να καλυφθεί το κενό εκπροσώπησης που υπάρχει από την μεριά των αγροτών στα όργανα θεσμικής πολιτικής, και τους παρέχεται έμπρακτη στήριξη, συνδέοντας ακόμα παραπάνω τον πρωτογενή τομέα με την επιχειρηματικότητα. Τα αγροτικά τμήματα στα Επιμελητήρια είναι ένα ακόμα κομμάτι του σχεδίου μας για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα. Ενός τομέα που διαχρονικά αποτελεί στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας, ειδικά στην επαρχία.» τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός για να αναλύσει στη συνέχεια την πρότασή του προς τα ΕΒΕ για την ανάληψη του Μητρώου Αγροτών.

Από την πλευρά των Επιμελητηρίων μεταξύ άλλων τοποθετήθηκαν επί του θέματος ο Πρόεδρος της ΚΕΕ κ. Μασούτης και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Τρικάλων κ. Γιαγιάκος που συμμετείχε σε επιτροπή που διαβουλεύεται με το ΥΠΑΑΤ για το θέμα, ενώ ακολούθησαν και άλλες παρεμβάσεις που διευκρίνισαν ζητήματα σχετικά με την όλη διαδικασία με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται το αμέσως προσεχές διάστημα

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.