Τι φυτεύουμε τον Ιανουάριο;


Τι φυτεύουμε τον Ιανουάριο;

  Ποια φυτά μπορούμε να φυτέψουμε μέσα στον Γενάρη στον κήπο και στο μπαλκόνι μας; Συμβουλές για τη σπορά και φύτευση με δέντρα, θάμνους, λουλούδια και λαχανικά που φυτεύουμε αυτή την εποχή.

 Ο Ιανουάριος είναι ο πρώτος μήνας του έτους, μέσα στην καρδιά του χειμώνα και είναι συνήθως γεμάτος από κρύο, παγωνιά, χιόνι και βοριάδες, ιδιαίτερα στις πιο βόρειες περιοχές της χώρας ή σε τοποθεσίες με υψόμετρο.

 Υπάρχουν, βέβαια, και οι αλκυονίδες μέρες, μία περίοδος καλοκαιρίας, πολύτιμη για να κάνουμε τις απαραίτητες φυτεύσεις και τις εργασίες στον κήπο τον Ιανουάριο.

 Μέσα στον Ιανουάριο, μπορούμε να φυτέψουμε πολλά καρποφόρα δέντρα και θάμνους με γυμνόριζα φυτά, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η καλλιέργεια του αμπελιού.

 Επιπλέον, αυτή την εποχή φυτεύονται όλα τα είδη και ποικιλίες τριανταφυλλιάς με γυμνόριζα φυτά, καθώς και αρκέτα ακόμα υπέροχα καλλωπιστικά φυτά για τον κήπο και το μπαλκόνι.

 Ο Ιανουάριος είναι κατάλληλη εποχή για να βάλουμε σπόρους και να φτιάξουμε σπορείο λαχανικών και λουλουδιών για να προετοιμάστουμε τις ανοιξιάτικες φυτεύσεις μας

. Αποφεύγουμε τη φύτευση και τη σπορά λαχανικών απευθείας στον κήπο, καθώς υπάρχει κίνδυνος τα φυτά να καταστραφούν λόγω παγωνιάς ή να μη βλαστήσουν οι σπόροι. 

Ας δούμε, λοιπόν, τι φυτεύουμε τον Γενάρη για να ξεκινήσουμε τη χρονιά με τον καλύτερο τρόπο στον κήπο μας. 

     1. Ποια καρποφόρα δέντρα φυτεύονται τον Ιανουάριο

; Μέσα στον Ιανουάριο, φυτεύουμε καρποφόρα δέντρα με γυμνόριζα δενδρύλλια, δηλαδή νεαρά φυτά τα οποία η ρίζα τους δεν περιβάλλεται από χώμα.

 Σε αυτή την κατηγορία, ανήκουν αρκετά καρποφόρα δέντρα, κατάλληλα για φύτευση μέσα στον χειμώνα, όπως: η καλλιέργεια του ακτινιδίου, η καλλιέργεια της αχλαδιάς η καλλιέργεια της βερικοκιάς, η καλλιέργεια της δαμασκηνιάς, η καλλιέργεια της καστανιάς, η καλλιέργεια της καρυδιάς, η καλλιέργεια της κερασιάς, η καλλιέργεια του λωτού, η καλλιεργεια της μηλιάς, η καλλιέργεια της ροδακινιάς, η καλλιέργεια της ροδιάς, η καλλιέργεια της συκιάς, και η καλλιέργεια της φουντουκιάς.

 Εκτός από τα γυμνόριζα δενδρύλλια, αε περιοχές με ήπιο χειμώνα, μπορεί να γίνει φύτευση κάποιων αειθαλών καρποφόρων δέντρων, όπως η φύτευση ελιάς και η καλλιέργεια χαρουπιάς, ώστε να αξιοποιηθούν οι βροχές του χειμώνα για να ριζώσουν τα νεαρά δέντρα. Ποια δέντρα φυτεύουμε τον χειμώνα 

       2. Ποιοι καρποφόροι θάμνοι φυτεύονται τον Ιανουάριο;

 Τον Ιανουάριο ξεκινάει και η καλλιέργεια του αμπελιού, φυτεύοντας οινοποιήσιμες και επιτραπέζιες ποικιλίες για να δημιουργήσουμε ένα νέο αμπελώνα

. Οι περισσότεροι καλλιεργητές προμηθεύονται έρριζα εμβολιασμένα μοσχεύματα, δηλαδή τμήματα βλαστού αμπελιού που έχει εμβολιαστεί σε ανθεκτικό υποκείμενο αμπελιού που διαθέτει ρίζες. 10 μυστικά για την καλλιέργεια του αμπελιού 

Εκτός από τις φυτεύσεις του αμπελιού, αυτή την εποχή φυτεύουμε καρποφόρους θάμνους με μορφή γυμνόριζων δενδρυλλίων όπως: η καλλιέργεια του βατόμουρου, η καλλιέργεια του μύρτιλου, η καλλιέργεια του λαγοκέρασου, η καλλιέργεια του σμέουρου και η καλλιέργεια του φραγκοστάφυλου. 

      3. Ποια καλλωπιστικά φυτά φυτεύουμε τον Ιανουάριο;

 Ο Ιανουάριος είναι ιδανικός μήνας για να φυτέψουμε γυμνόριζα φυτά από αγαπημένες ποικιλίες τριανταφυλλιάς, ώστε να απολαμβάνουμε υπέροχες ανθισμένες τριανταφυλλιές σε διάφορα εντυπωσιακά χρώματα. 

 Εκτός από τις τριανταφυλλιές, μπορούμε να φυτέψουμε γυμνόριζα φυτά από αγαπημένους φυλλοβόλους καλλωπιστικούς θάμνους που διαθέτουν ζωηρή βλάστηση και εντυπωσιακά λουλούδια όπως η αμπέλοψη, το αναρριχώμενο φυτό με τη γρήγορη ανάπτυξη, η γλυσίνα με τα εντυπωσιακά κρεμαστά άνθη, και η παιώνια με τα πανέμορφα μεγάλα λουλούδια Σε περιοχές με ήπιο χειμώνα, μέσα στον Ιανουάριο, μπορούμε να προμηθευτούμε από φυτώρια τα πρώτα ετήσια ανθόφυτα για να φυτέψουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας όπως: ο πανσές που μας χαρίζει πολλά υπέροχα λουλούδια και η πρίμουλα με τα έντονα χρώματα.

    4. Ποια λαχανικά φυτεύουμε σε σπορείο τον Ιανουάριο;

 Mέσα στον Ιανουάριο φυτεύουμε σπόρους καλοκαιρινών λαχανικών σε σπορείο, ώστε μέσα στην άνοιξη να ξεκινήσουμε την καλλιέργεια της ντομάτας, την καλλιέργεια της πιπεριάς και την καλλιέργεια της μελιτζάνας.

 Για να φτιάξουμε σπορείο λαχανικών, θα χρειαστούμε ένα μικρό θερμοκήπιο στον κήπο, στην αυλή του σπιτιού μας ή ακόμα και στο μπαλκόνι ώστε να δημιουργήσουμε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας για να φυτρώσουν οι σπόροι.

   5. Ποια λουλούδια φυτεύουμε σε σπορείο τον Ιανουάριο;

 Εκτός από σπορείο λαχανικών, μπορούμε να φτιάξουμε και σπορείο καλλωπιστικών φυτών για να φυτέψουμε μέσα στην άνοιξη τα αγαπημένα μας λουλούδια όπως γαρυφαλλιές, πετούνιες, κατιφέδες, ζίνιες και καλέντουλες

. Για τη φύτευση των σπόρων, χρησιμοποιούμε ειδικούς δίσκους σποράς ή κυπελλάκια και πλαστικά ποτήρια που έχουμε ανακυκλώσει και προμηθευόμαστε ειδικό φυτόχωμα για σπορείο, προκειμένου να εξασφαλίσουμε υψηλό ποσοστό φυτρωτικότητας των σπόρων.  

      6. Ενα μυστικό για τις φυτεύσεις του Ιανουαρίου

 Στις φυτεύσεις καρποφόρων δέντρων και καρποφόρων θάμνων που κάνουμε μέσα στον Ιανουάριο, η προσθήκη κοπριάς μέσα στον λάκκο φύτευσης, εκτός από την προσθήκη θρεπτικών στοιχείων και οργανικής ουσίας, βοηθά στην αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους και την ενεργοποίηση της ρίζας των φυτών. - 
Πηγή: www.mistikakipou.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.