Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία για παράταση ζωής των εργοστασίων άνθρακα για παραγωγή ενέργειας!!


Σε μια περιοχή 30 τετραγωνικών μιλίων της βόρειας Βιρτζίνια που έχει ονομαστεί «διαδορμή του κέντρου δεδομένων», η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης αυξάνει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Αγωνιζόμενη να συμβαδίσει, η εταιρεία ηλεκτρισμού που εξυπηρετεί την περιοχή διέκοψε προσωρινά τις νέες συνδέσεις κέντρων δεδομένων κάποια στιγμή το 2022.

Οι περιβαλλοντικές ρυθμιστικές αρχές της Βιρτζίνια εξέτασαν ένα σχέδιο που θα επέτρεπε στα κέντρα δεδομένων να λειτουργούν γεννήτριες ντίζελ κατά τη διάρκεια ελλείψεων ρεύματος, αλλά υποχώρησαν μετά την έντονη αντίδραση της κοινότητας.

Αυτό συμβαίνει σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ, όπου οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αιφνιδιαστεί από το μεγαλύτερο άλμα στη ζήτηση εδώ και μια γενιά.

Ένα από τα πράγματα που δεν σχεδίασαν σωστά είναι η τεχνητή νοημοσύνη, μια εξαιρετικά απαιτητική τεχνολογία που χρησιμοποιεί εξειδικευμένα μικροτσίπ για να επεξεργάζεται «βουνά» δεδομένων.

Οι εταιρίες ενέργειας αναθεωρούν τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μόνο στα κέντρα δεδομένων των ΗΠΑ αναμένεται να τριπλασιαστεί από τα επίπεδα του 2022, σε έως και 390 τεραβατώρες έως το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με την Boston Consulting Group.

Αυτό ισοδυναμεί με περίπου το 7,5% της προβλεπόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Για δεκαετίες, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ αυξανόταν κατά λιγότερο από 1% ετησίως.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων έχουν διπλασιάσει τις ετήσιες προβλέψεις τους για τα επόμενα πέντε χρόνια σε περίπου 1,5%, σύμφωνα με την Grid Strategies, μια εταιρεία συμβούλων που βασίζει την ανάλυσή της σε ρυθμιστικές καταθέσεις.

Αυτό είναι το υψηλότερο από τη δεκαετία του 1990, πριν οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειες για να καταστήσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις πιο ενεργειακά αποδοτικές.

Δεν είναι μόνο η έκρηξη στα κέντρα δεδομένων που κάνει τις εταιρείες ενέργειας να προσπαθούν να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να δημιουργήσει νέα εργοστάσια που κατασκευάζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπαταρίες και ημιαγωγούς καταπονεί το ήδη πιεσμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Αυτό που συχνά αναφέρεται ως το μεγαλύτερο μηχάνημα στον κόσμο είναι στην πραγματικότητα ένα συνονθύλευμα περιφερειακών δικτύων με ανεπαρκείς γραμμές μεταφοράς κατά τόπους, περιπλέκοντας τη δουλειά της εισαγωγής νέας ενέργειας από αιολικά και ηλιακά πάρκα.

Ορισμένες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας επανεξετάζουν τα σχέδια για εργοστάσια που έχουν κλείσει και τα οποία καίνε ορυκτά καύσιμα, ενώ μερικές έχουν ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές να λάβουν άδεια να κατασκευάσουν νέες μονάδες που χρησιμοποιούν με φυσικό αέριο.

Αυτό σημαίνει ότι η ώθηση του αμερικανού προέδρου να ενισχύσει τις φιλικές προς το περιβάλλον βιομηχανίες θα μπορούσε να καταλήξει να συμβάλει στην αύξηση των εκπομπών, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

«Τα νέα φορτία καθυστερούν,η σύνδεση των ανεξάρτητων αιολικών και ηλιακών πάρκων στις γραμμές μεταφοράς τους με  τα εργοστάσια δεν συνδέονται με το  διαδίκτυο, οι δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης μειώνονται». «Το χειρότερο σενάριο είναι ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δεν προσαρμόζονται και δεν διατηρούν την παλιά χωρητικότητα ,απο μονάδες ορυκτών καυσίμων.

Χρειάζονται 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως

Με βάση έρευνα στην  αιχμή της χρήσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν σύντομα να αντιμετωπίσουν ένα μέλλον με κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, αν οι βελτιώσεις των υποδομών συνεχίσουν να καθυστερούν.

'Άρα θα υπάρχει  έλλειψη ενέργειας

Τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως πρέπει να επενδύονται σε νέες γραμμές μεταφοράς μεγάλων αποστάσεων, αλλά ουσιαστικά τίποτα δεν δαπανάται γι’ αυτές τώρα, προσθέτει.

Στη Βιρτζίνια, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος κόμβος στον κόσμο για κέντρα δεδομένων, περίπου 80 εγκαταστάσεις έχουν ανοίξει στην κομητεία Loudoun από το 2019, καθώς η πανδημία επιτάχυνε τη στροφή στο διαδίκτυο για αγορές, εργασίες γραφείου και άλλα.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν τόσο μεγάλη που η Dominion Energy Inc. αναγκάστηκε να σταματήσει τις συνδέσεις σε νέα κέντρα δεδομένων για περίπου τρεις μήνες το 2022.

Την ίδια χρονιά η Dominion η οποία εκτός απο τη Βιρτζίνια έχει δραστηριότητα σε ακόμη 15 πολιτείες των ΗΠΑ,  είχε προειδοποιήσει τους μεγάλους πελάτες της για ένα «σημείο συμφόρησης» που θα μπορούσε να την εμποδίσει να προμηθεύσει νέα έργα μέχρι το 2026.

Η ιδια εταιρία, λέει ότι αναμένει η ζήτηση στην περιοχή παροχής υπηρεσιών της θα αυξάνεται κατά σχεδόν 5% ετησίως τα επόμενα 15 χρόνια, γεγονός που θα διπλασιάσει σχεδόν τη συνολική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει και πουλάει.

Για να προετοιμαστεί, η εταιρεία κατασκευάζει το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στις ΗΠΑ, περίπου 25 μίλια από την παραλία της Βιρτζίνια και «προσθέτει» επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση μπαταριών.

Οι ανάγκες «κρατούν στη ζωή» τις παλιές μονάδες άνθρακα

Έχει επίσης προτείνει επενδύσεις σε σταθμούς παραγωγής φυσικού αερίου και εξετάζει εάν θα καθυστερήσει η απόσυρση ορισμένων μονάδων φυσικού αερίου και μιας μεγάλης μονάδας άνθρακα.

Στην Βιρτζίνια η  εταιρεία Evergy θα καθυστερήσει την απόσυρση ενός εργοστασίου άνθρακα που λειτουργεί από τη δεκαετία του 1960 κατά πέντε χρόνια, έως το 2028.

Η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας επιβραδύνει το κλείσιμο εργοστασίων άνθρακα σε άλλα μέρη.

Σχεδόν δύο δωδεκάδες εγκαταστάσεις από το Κεντάκι έως τη Βόρεια Ντακότα που επρόκειτο να αποσυρθούν μεταξύ 2022 και 2028 έχουν καθυστερήσει, σύμφωνα με την America’s Power, έναν εμπορικό όμιλο παραγωγής ενέργειας από άνθρακα.

Με πληροφορίες από τον ΟΤ!

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.