Ελεύθεροι επαγγελματίες: Βαριά πρόστιμα για όσους δεν χρησιμοποιούν POS και IRIS – Ποιοι εξαιρούνται


Με βασικό στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής το οικονομικό επιτελείο θέλει να επεκτείνει τη χρήση των POS σε περισσότερες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών - Ποιοι εξαιρούνται - Τι ορίζει η νέα ΚΥΑ
Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες χρήσης POS και IRIS που υποχρεωτικά εισάγονται στη λειτουργεία της αγοράς με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
H νεά ΚΥΑ που εκδόθηκε, ορίζει τα 35 νέα επαγγέλματα που είναι υποχρεωμένα από την 1η Ιανουαρίου να δέχονται πληρωμές με κάρτα ή μέσω του συστήματος IRIS.
Ταυτόχρονα, από 1/1/2024 γίνεται υποχρεωτική η αποδοχή από μέρους των επαγγελματιών της άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών, όπως π.χ. η υπηρεσία I.R.I.S. online payments.
Βαριά πρόστιμα
Οι επαγγελματίες που δεν θα συμμορφωθούν με τη χρήση POS και I.R.I.S. κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα.
Η απόφαση ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 01.02.2024 έως και 01.03.2024 αναστέλλεται κατ’ εξαίρεση η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31.01.2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή του στην επιχείρησή τους.
Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση POS
– Άτομα με αναπηρία όρασης άνω του 80%
– Τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων
– Οι επαγγελματίες που ο ΚΑΔ τους δεν είναι στη λίστα με τους 35 ΚΑΔ.
Δίμηνη παράταση έως 1/3/2024 δίνεται στους νέους υπόχρεους που αποδεδειγμένα έχουν παραγγείλει POS.
Τα πρόστιμα
1.500 ευρώ εντός 5 ημερών από τη παράβαση
Μειώνεται στο μισό σε περίπτωση πληρωμής εντός 30 ημερών
Μειώνεται στο μισό, αν καταθέσει εντός 30 ημερών αποδεικτικό έγγραφο χρήσης POS
Για μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού πρόστιμο 1.000 ευρώ (όπως και για απενεργοποίηση), ενώ αν το δηλώσεις εκπρόθεσμα πρόστιμο 100 ευρώ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA υπάρχουν σκέψεις για να  μπει προμήθεια στη πληρωμή μέσω IRIS για επαγγελματίες.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.