Γιγαντιαία “τρύπα” στον Ήλιο, 60 φορές η Γη, εκτοξεύει ταχύτατο ηλιακό άνεμο κατά πάνω μας


Γιγαντιαία “τρύπα” στον Ήλιο, 60 φορές η Γη, εκτοξεύει ταχύτατο ηλιακό άνεμο κατά πάνω μας

Ένα κολοσσιαίο σκοτεινό κενό έχει υλοποιηθεί στην επιφάνεια του Ήλιου, εκπέμποντας εξαιρετικά γρήγορα ρεύματα ακτινοβολίας, που χαρακτηρίζονται ως ηλιακός άνεμος, απευθείας προς τη Γη.

Αυτό το προσωρινό κενό, που το πλάτος του είναι μεγαλύτερο από 60 φορές αυτό της Γης, είναι πρωτοφανές κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης του ηλιακού κύκλου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το τεράστιο σκοτεινό σημείο ονομάζεται στεμματική τρύπα και σχηματίστηκε κοντά στον ισημερινό του Ήλιου στις 2 Δεκεμβρίου, επεκτάθηκε σε περίπου 800.000 χιλιόμετρα μέσα σε 24 ώρες και ευθυγραμμίστηκε απευθείας με τη Γη από τις 4 Δεκεμβρίου.

Οι στεμματικές τρύπες εκδηλώνονται όταν τα μαγνητικά πεδία του Ήλιου ανοίγουν ξαφνικά, επιτρέποντας στον ηλιακό άνεμο να ρέει μακριά από την ανώτερη επιφάνεια.

Αυτές οι ψυχρότερες, λιγότερο πυκνές περιοχές εμφανίζονται ως σκοτεινές κηλίδες, διαφορετικές από τις ηλιακές κηλίδες που είναι ορατές μόνο στο υπεριώδες φως.

Η επιταχυνόμενη ακτινοβολία από τις στεμματικές τρύπες προκαλεί συχνά διαταραχές στη μαγνητική ασπίδα της Γης, πυροδοτώντας γεωμαγνητικές καταιγίδες.

Oι αρχικές προβλέψεις ανέμεναν μια μέτρια (G2) γεωμαγνητική καταιγίδα από την πρόσφατη στεμματική τρύπα, που ενδεχομένως θα προκαλούσε ραδιομαγνητικές διακοπές και έντονο σέλας.

Ωστόσο, η ένταση του ηλιακού ανέμου ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, με αποτέλεσμα μια ασθενέστερη (G1) καταιγίδα. Παρόλα αυτά, το σέλας παραμένει μια πιθανότητα.

Η διάρκεια της παρουσίας της τρύπας στον Ήλιο είναι αβέβαιη, αλλά οι προηγούμενες περιπτώσεις δείχνουν ότι μπορεί να παραμείνει πέρα από μία μόνο ηλιακή περιστροφή 27 ημερών.

Η ηλιακή δραστηριότητα έχει ενταθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, πλησιάζοντας στο ηλιακό μέγιστο, αν και η απροσδόκητη ισημερινή θέση αυτής της τεράστιας στεμματικής τρύπας προβληματίζει τους επιστήμονες.

Πρόσφατα ηλιακά γεγονότα δείχνουν αυξημένη δραστηριότητα, γεγονός που υποδηλώνει επικείμενο ηλιακό μέγιστο, το οποίο τώρα προβλέπεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2024, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις.
ScienceTechnology


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.