Δωρεάν και οι μελέτες για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στη ΘεσσαλίαΔωρεάν, θα γίνουν και οι μελέτες για τις νέες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλία, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέντευξή του στο Mega, καθώς οι γεωπόνοι-μελετητές θα πληρώνονται από πρόγραμμα Τεχνικών Συμβούλων του ΥπΑΑΤ. Όπως υπενθύμισε, κατά 100% θα καλυφθεί η δαπάνη και για την αντικατάσταση των ζώων που πνίγηκαν.
Ο ΥπΑΑΤ επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή των προκαταβολών στους πληγέντες για τη ζωική και τη φυτική παραγωγή.

Σημείωσε πως, μόλις ανοίξει η Βουλή από τη διακοπή εργασιών για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, θα ψηφιστεί η τροπολογία που έχει καταθέσει με τον κ. Χατζηδάκη για τη μεταφορά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό της απαιτούμενης δαπάνης για τις αποζημιώσεις αλλά και το ακατάσχετο των αποζημιώσεων. Αμέσως θα υπογραφεί η ΚΥΑ που έχει προετοιμασθεί για τη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατ’ αρχάς 150 εκατ. ευρώ,  ώστε να γίνει άμεσα η εκταμίευσή τους από τον ΕΛΓΑ και η έναρξη πληρωμής της προκαταβολής εντός τριημέρου, σε 2.366 κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους.

Συμπλήρωσε πως η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων, μετά από αίτημα των ιδίων των πληγέντων, αλλά και φορέων που τους εκπροσωπούν, έληξε πριν από εννέα ημέρες, στις 20 Οκτωβρίου, μετά και από νέα παράταση που είχε δοθεί.

Η πληρωμή των αποζημιώσεων για την απώλεια φυτικής σε 30.088 γεωργούς, θα δοθεί πριν το τέλος του τελευταίου δεκαημέρου του Νοεμβρίου.

Το τελικό ποσό των αποζημιώσεων που θα λάβουν οι παραγωγοί, διευκρίνισε ότι θα καθοριστεί μετά από την ολοκλήρωση των ελέγχων. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η όλη διαδικασία κινείται με ταχύτατους ρυθμούς που για το μέγεθος της καταστροφής, δεν υπάρχει προηγούμενο στη χώρα μας.

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι για τις πλημμυρισμένες περιοχές της Κάρλας θα ανακοινωθεί συγκεκριμένο, επί πλέον, πρόγραμμα, για να καλύπτεται η απώλεια εισοδήματος των αγροτών που αυτή τη στιγμή δεν έχουν καν γη να καλλιεργήσουν.

Υπενθύμισε, ακόμη, ότι ήδη από την Κρατική Αρωγή έχουν καταβληθεί σε 8.489 γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις 19,8 εκατ. ευρώ, ενώ επίσης η Κρατική Αρωγή έχει ανακοινώσει ότι καλύπτει τη δαπάνη για τη μεταφορά φερτών υλικών από χωράφια που είχαν πλημμυρίσει, σε συγκεκριμένες περιοχές που έχει υποδείξει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με κλιμάκια επιστημόνων, θα ενημερώσει δήμο – δήμο τους καλλιεργητές στο Θεσσαλικό Κάμπο, ώστε να δοθούν οδηγίες για το πώς θα αντιμετωπισθεί η γη που είχε πλημμυρίσει και χρειάζεται φροντίδα, αν και το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών αυτών είναι άμεσα καλλιεργήσιμο από την παρούσα περίοδο.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.