Μεγάλη η καταστροφή στη Ροδόπη - Κάηκαν τα κερασοχώρια των Πομάκων


 




Ούτε ο Αλλάχ δεν μπόρεσε να αποτρέψει τις καταστροφές στη Ροδόπη. Δεν έπιασαν τόπο οι προσευχές των Πομάκων, μα ούτε και οι Δεήσεις των Ιμάμηδων. Η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε τα πάντα στο διάβα της. Καλλιέργειες και ανθρώπινες ψυχές, χωρίς θρησκευτικές διακρίσεις χριστιανούς (βοσκούς στον Έβρο ) και μουσουλμάνους (μετανάστες στο δάσος της Δαδιάς).

Τα κερασοχώρια της Ροδόπης δεν έχουν πια ζωή. Κάηκαν τα δένδρα τους, έγινε στάχτη το βίος και τα όνειρα τους. Ιασμος, Σωστή, Πολύανθός, Ληνό, Μίσχος, Μέγα Πιστό Άνω Δροσίνη, τα μειονοτικά χωριά του Νομού Ροδόπης που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα.


Εδώ, χριστιανοί και μουσουλμάνοι ζουν αρμονικά και χρόνια τώρα από κοινού τραβάνε το κάρο της επιβίωσης. Μέχρι το 2000 καλλιεργούσαν αποκλειστικά καπνό όπως και στα υπόλοιπα Πομακοχώρια της Θράκης. Όμως οι τιμές του καπνού έπεσαν και η ζήτηση μειώθηκε, ενώ νέες ποικιλίες δεν καλλιεργήθηκαν. Η μονοκαλλιέργεια του καπνού είχε άδοξο τέλος.

Οι άνθρωποι των μειονοτικών χωριών της Ροδόπης μέσα στην απόγνωση τους χωρίς καμία κρατική βοήθεια ή καθοδήγηση , ολομόναχοι το «γύρισαν» στο κεράσι. Φύτεψαν κερασιές και έβγαλαν το πασίγνωστο -πια- κεράσι της Ροδόπης που εξάγεται στο εξωτερικό. Η ανάγκη για συσκευαστήριο ήταν δεδομένη αλλά το Αθηνοκεντρικό κράτος δεν στήριξε κανέναν επιχειρηματία για να φτιάξει τυποποιητήρια κερασιών.



Και όπως έχουμε πει μέρες τώρα το κενό που αφήνει η Αθήνα σπεύδει να καλύψει η Άγκυρα.


Την «ευκαιρία» άδραξε ο Λεβέντ Σαδίκ, γιος του Αχμέτ που είχε διατελέσει ανεξάρτητος βουλευτή Ροδόπης, γνωστός για τις ανθελληνικές θέσεις του που μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του σε τροχαίο η Άγκυρα τον χαρακτήρισε «ήρωα» της «Μητέρας Πατρίδας» και τον αναγόρευσε σε σημείο αναφοράς της τουρκικής προπαγάνδας στη Θράκη.

Ο γιος του Σαδίκ προσωπικός φίλος του Ερντογάν -με την στήριξη της «Μητέρας Πατρίδας» - έσπευσε το 2016 να καλύψει το κενό που άφηνε το Αθηνοκεντρικό Κράτος και δημιούργησε στην Ροδόπη την εταιρία του ΥΑΚΑ ΙΚΕ στην οποία ανήκει ένα σύγχρονο συσκευαστήριο για κεράσια με εξαγωγικό προσανατολισμό σε χώρες τις Ε. Ε αλλά και σε μακρινές χώρες όπως την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και την Ν. Κορέα….


Με «42 ηλεκτρονικά ματιά» όπως προβάλει ο ίδιος παρακολουθούν τα κεράσια από την ώρα που θα φτάσουν στο τυποποιητήριο μέχρι την τελική συσκευασία τους.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όταν το 2021 ως πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, επισκέφθηκε την Θράκη ο Λεβέντ Σαδίκ ήταν ο μοναδικός που προσκλήθηκε να δειπνήσει μαζί του.


Και αναρωτιέται κανείς, όταν η Τουρκία σπεύδει στην Θράκη με τον πιο ωμό και απροκάλυπτο τρόπο να καλύψει τα κενά που αφήνει η Ελλάδα και ευλογεί επενδύσεις σαν αυτή του Σαδίκ με τα κεράσια , πως και γιατί να θέλει να την κατακάψει ;


Προφανώς, δεν έχουν ιδέα γιατί το τι γίνεται στην περιοχή της Θράκης αυτοί που προχτές το βράδυ σκαρφίστηκαν να ανακοινώσουν ότι καταδρομείς θα ξεκινήσουν ελέγχους στα Πομακοχώρια για τον εντοπισμό υπόπτων ατόμων. Ας σοβαρευτούμε ! Η Τουρκία δεν θέλει «καμμένη γη» την Δυτική Θράκη, απεναντίας την θέλει ακμάζουσα για να μπορεί να κάνει τα γεωπολιτικά παιχνίδια της.


Η είδηση ότι βρέθηκαν απανθρακωμένοι 18 μετανάστες στο φλεγόμενο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο δραματικό τρόπο την χτεσινή αποκάλυψη στο οδοιπορικό του iEidiseis ότι οι δουλέμποροι χρησιμοποιούν τους ορεινούς όγκους της Θράκης και κυρίως τα πομακοχώρια ως περάσματα για την προώθηση των μεταναστών προς την Θεσσαλονίκη.

Η φωτιά συνέχιζε χτες για δεύτερη μέρα το καταστροφικό της έργο.

 iEidiseis.gr 

 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.