Είναι εφιάλτης η τεχνητή νοημοσύνη; Τα κακά μαντάτα από ιστορικά παραδείγματα





 

Το μεσαίωνα το άροτρο δεν έβγαλε τους ευρωπαίους αγρότες από τη φτώχεια. Γιατί; Σε μεγάλο βαθμό οι κυβερνήτες πήραν τον πλούτο που παρήχθη από τα νέα κέρδη στην παραγωγή και τον χρησιμοποίησαν για να χτίσουν καθεδρικούς ναούς.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να συμβεί με την τεχνητή νοημοσύνη (AI) εάν εισέλθει στη ζωή μας με τέτοιο τρόπο ώστε τα οφέλη να τα απολαμβάνουν λίγοι και όχι πολλοί.

«Η τεχνητή νοημοσύνη έχει πολλές δυνατότητες – αλλά έχει δυνατότητες να πάει προς σε κάθε κατεύθυνση», υποστηρίζει ο Simon Johnson, καθηγητής παγκόσμιας οικονομίας και διαχείρισης στο MIT Sloan School of Management, «Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι», σημειώνει στο Reuters.

Οι υποστηρικτές της τεχνητής νοημοσύνης προβλέπουν ένα άλμα παραγωγικότητας που θα δημιουργήσει πλούτο και θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο. Η εταιρεία συμβούλων McKinsey τον Ιούνιο υπολόγισε ότι θα μπορούσε να προσθέσει αξία μεταξύ 14 τρισεκατομμυρίων και 22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως – το ανώτερο ποσό είναι περίπου το τρέχον μέγεθος της οικονομίας των ΗΠΑ.

Ορισμένοι τεχνο-αισιόδοξοι προχωρούν παραπέρα, προτείνοντας ότι, μαζί με τα ρομπότ, η τεχνητή νοημοσύνη είναι η τεχνολογία που θα απελευθερώσει επιτέλους την ανθρωπότητα από τις βαρετές εργασίες και θα μας εκτοξεύσει σε ζωές, έχοντας περισσότερη δημιουργικότητα και χρόνο για αναψυχή.

Ωστόσο, αφθονούν οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο στα μέσα διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να αφαιρεί θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς – παράδειγμα η απεργία τον Ιούλιο των ηθοποιών του Χόλιγουντ που φοβούνται ότι θα απολυθούν από τα αντίγραφά τους που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Ποιο το κέρδος στην παραγωγικότητα
Τέτοιες ανησυχίες δεν είναι αβάσιμες. Η ιστορία δείχνει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της τεχνολογικής προόδου είναι γενικά αβέβαιος, άνισος και μερικές φορές εντελώς κακόβουλος.

Ένα βιβλίο που δημοσιεύτηκε φέτος από τον Johnson και τον συνάδελφό του οικονομολόγο του MIT Daron Acemoglu εξέτασε χίλια χρόνια τεχνολογίας – από το άροτρο μέχρι τα αυτοματοποιημένα περίπτερα – όσον αφορά την επιτυχία τους στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη διανομή του πλούτου.

Ενώ το spinning jenny ήταν το κλειδί για την αυτοματοποίηση της κλωστοϋφαντουργίας του 18ου αιώνα, βρήκαν ότι οδηγούσε σε περισσότερες ώρες εργασίας σε πιο σκληρές συνθήκες. Τα μηχανικά εκκοκκιστήρια βαμβακιού διευκόλυναν την επέκταση της δουλείας στον αμερικανικό Νότο τον 19ο αιώνα.

Το ιστορικό του Διαδικτύου είναι πολύπλοκο: έχει δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας, ακόμη κι αν μεγάλο μέρος του πλούτου που δημιουργήθηκε έχει πάει σε λίγους δισεκατομμυριούχους. Τα κέρδη παραγωγικότητας για τα οποία φημιζόταν κάποτε έχουν επιβραδυνθεί σε πολλές οικονομίες.

Ένα ερευνητικό σημείωμα του Ιουνίου από τη γαλλική τράπεζα Natixis έδειξε ότι αυτό οφείλεται στο ότι ακόμη και μια τεχνολογία τόσο διάχυτη όσο το Διαδίκτυο άφησε πολλούς τομείς ανέγγιχτους, ενώ πολλές από τις θέσεις εργασίας που δημιούργησε ήταν χαμηλής ειδίκευσης – σκεφτείτε την αλυσίδα παράδοσης για ηλεκτρονικές αγορές.

«Συμπέρασμα: Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά την εκτίμηση των επιπτώσεων της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγικότητα της εργασίας», προειδοποίησε η Natixis.

Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, υπάρχουν άλλοι λόγοι για να αμφιβάλλουμε εάν τα πιθανά κέρδη της τεχνητής νοημοσύνης θα γίνουν ομοιόμορφα αισθητά.

Από τη μία πλευρά, υπάρχει ο κίνδυνος ενός «ράλι προς τα κάτω», καθώς οι κυβερνήσεις ανταγωνίζονται για επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη με ολοένα και πιο χαλαρή νομοθεσία. Από την άλλη, τα εμπόδια για να δελεάσουν αυτές τις επενδύσεις μπορεί να είναι τόσο υψηλά ώστε να αφήσουν πίσω πολλές φτωχότερες χώρες.

«Πρέπει να έχετε τη σωστή υποδομή – τεράστια υπολογιστική ικανότητα», δήλωσε ο Stefano Scarpetta, Διευθυντής Απασχόλησης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που εδρεύει στο Παρίσι.

«Έχουμε τη Διαδικασία της G7 στη Χιροσίμα, πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο στη G20 και τον ΟΗΕ», είπε, υποστηρίζοντας την επέκταση μιας συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής των G7 τον Μάιο για να επιδιώξουμε από κοινού να κατανοήσουμε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.

Το εργατικό δυναμικό
Η καινοτομία, αποδεικνύεται, ότι είναι το εύκολο κομμάτι. Το πιο δύσκολο είναι να το κάνεις να λειτουργεί για όλους – εκεί είναι που μπαίνει η πολιτική.

Για τον Johnson του MIT, η άφιξη των σιδηροδρόμων στην Αγγλία του 19ου αιώνα σε μια στιγμή ταχείας δημοκρατικής μεταρρύθμισης επέτρεψε να απολαύσει αυτές τις εξελίξεις η ευρύτερη κοινωνία, είτε μέσω της ταχύτερης μεταφοράς φρέσκου φαγητού είτε μέσω ενός ταξιδιού αναψυχής.

Παρόμοια δημοκρατικά κέρδη αλλού βοήθησαν εκατομμύρια ανθρώπους να απολαύσουν τους καρπούς της τεχνολογικής προόδου μέχρι τον 20ό αιώνα. Αλλά ο Johnson υποστηρίζει ότι αυτό άρχισε να αλλάζει με τον επιθετικό καπιταλισμό που σημάδεψε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Η αυτοματοποίηση πωλήσεων, υποστηρίζει, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Τα παντοπωλεία δεν γίνονται φθηνότερα, οι ζωές των αγοραστών δεν μεταμορφώνονται και δεν δημιουργείται κανένα νέο έργο – μόνο το κέρδος από τη μείωση του κόστους εργασίας.

Ομάδες εργαζομένων, που έχουν χάσει μεγάλο μέρος της επιρροής που είχαν πριν από τη δεκαετία του 1980, προσδιορίζουν την τεχνητή νοημοσύνη ως πιθανή απειλή για τα δικαιώματα των εργαζομένων καθώς και την απασχόληση. Για παράδειγμα, εάν δεν υπάρχει ανθρώπινος έλεγχος στις αποφάσεις προσλήψεων και απολύσεων που καθοδηγούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Mary Towers, υπεύθυνη για την πολιτική για τα εργασιακά δικαιώματα στο Βρετανικό Συνδικάτο Συνδικάτων, ανέφερε τη σημασία των συνδικάτων «να έχουν θεσμοθετημένα δικαιώματα διαβούλευσης, να έχουν την ικανότητα να διαπραγματεύονται συλλογικά γύρω από την τεχνολογία στην εργασία».

Αυτός είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη διαμορφώνει την οικονομική μας ζωή – από τις αντιμονοπωλιακές πολιτικές που διασφαλίζουν υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών τεχνητής νοημοσύνης έως την επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού.

Μια έρευνα του ΟΟΣΑ σε περίπου 5.300 εργαζομένους που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο έδειξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να ωφελήσει με την ικανοποίηση από την εργασία, την υγεία και τους μισθούς, αλλά θεωρήθηκε επίσης ότι εγκυμονεί κινδύνους σχετικά με την ιδιωτική ζωή, ενισχύοντας τις προκαταλήψεις στο χώρο εργασίας και ωθώντας τους ανθρώπους στην υπερκόπωση.

«Το ερώτημα είναι: η τεχνητή νοημοσύνη θα επιδεινώσει τις υπάρχουσες ανισότητες ή θα μπορούσε πραγματικά να μας βοηθήσει να επιστρέψουμε σε κάτι πολύ πιο δίκαιο;», θέτει το ερώτημα ο Τζόνσον.


MilitaireNews

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.