Η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου 2023: Πότε θα δούμε το «μπλε φεγγάρι»

 

Από πού πήρε την ονομασία της η «εμβόλιμη» πανσέληνος του φετινού Αυγούστου.
    

Διπλή είναι φέτος η πανσέληνος του Αυγούστου, καθώς μετά το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου» που υψώθηκε στον ουρανό την 1η του μήνα, σειρά έχει το «μπλε φεγγάρι».

Το «Μπλε Φεγγάρι» η αλλιώς «Μπλε Σελήνη» θα κάνει αισθητή την παρουσία της στις 30 Αυγούστου. Τη συναντούμε τις χρονιές που η πανσέληνος «επισκέπτεται» τον συγκεκριμένο μήνα δύο φορές.

Συνήθως, η ονομασίες των φεγγαριών προέρχονται από τους μύθους και τις παραδόσεις των ιθαγενών της Αμερικής.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόκειται για μια «εμβόλιμη» - κατά τους επιστήμονες - πανσέληνο και δε σχετίζεται με τον φυσικό κύκλο εμφάνισης στον ουράνιο θόλο τού φυσικού μας δορυφόρου, για αυτό και δεν έχει λάβει κάποια ονομασία από την ινδιάνικη παράδοση.

Έτσι, ονομάστηκε «μπλε» από τη σπανιότητα του φαινομένου... από την αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια.

Αλλά επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις αυτής της εμβόλιμης πανσελήνου παρατηρήθηκε ότι το φεγγάρι πήρε μια γαλαζωπή απόχρωση εξαιτίας διαφόρων ατμοσφαιρικών φαινομένων και τελικά, επικράτησε ο όρος «μπλε».

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.