"""Πολύ επικίνδυνος για την Ελλάδα ο συνδυασμός ενός πανίσχυρου Κ.Μητσοτάκη και μίας αδύναμης αντιπολίτευσης"".Άρθρο παρέμβαση του Politico


 


 Tο Politico με εκτενές άρθρο του αναφερόμενο στις εκλογές της 25ης Ιουνίου αλλά και στον απόηχο των δημοσκοπήσεων όπου η ΝΔ εξασφαλίζει διψήφια διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει τον κίνδυνο να προκύψει ένας εξαιρετικά ισχυρός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνδυασμό με μια εξαιρετικά αδύναμη αντιπολίτευση.

Ο Wolfango Piccoli από την εταιρεία ανάλυσης κινδύνων Teneo προειδοποιεί για τον κίνδυνο ύβρεως.

«Ο Μητσοτάκης είναι επικεφαλής και δυνητικά για πρώτη φορά έχει σταθερό έλεγχο του κόμματός του», δήλωσε μιλώντας στο Politico.

«Η μεγάλη ιστορία πίσω από την εμφατική νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι η κατάρρευση της υποστήριξης για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είδε τα ποσοστά του να πέφτουν κατακόρυφα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το αν η θέση του ως αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούσε τώρα να αμφισβητηθεί από το σοσιαλιστικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Politico.

«Η ύβρις θα μπορούσε να ξεκινήσει μετά από μια τέτοια νίκη» επισημαίνει ο Piccoli και συνεχίζει:

«Η αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά αδύναμη και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ανακάμψει. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει προσοχή σε αυτή την πτυχή, διότι έχουμε δει σε άλλες χώρες ότι μια αδύναμη αντιπολίτευση μπορεί να γίνει πρόβλημα για την κυβέρνηση, για την ποιότητα της χάραξης πολιτικής για τη λογοδοσία και τη διαφάνεια».

Το γεγονός ότι είναι τόσο κυρίαρχος τώρα δεν αφήνει στον Μητσοτάκη καμία δικαιολογία και οι προσδοκίες είναι επίσης πολύ υψηλές, πρόσθεσε ο ίδιος.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, το Politico σχολιάζει ότι ακόμα τον βαραίνει το 2015 και «παρά το γεγονός ότι η ΝΔ επιβαρύνθηκε με ένα σκάνδαλο κατασκοπείας, ένα ραγδαίο πληθωρισμό, αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με το κράτος δικαίου και τον χειρισμό ενός θανατηφόρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ασαφής και απέτυχε να αξιοποιήσει τα αδύνατα σημεία της κυβέρνησης».

«Ο Μητσοτάκης θα είναι κυρίαρχος με άνετη πλειοψηφία», επισημαίνει στο Politico ο Πέτρος Ιωαννίδης, πολιτικός αναλυτής ιδρυτής της εταιρείας About People.

«Συνήθως όταν κερδίζεις εκλογές για πρώτη φορά έχεις μια περίοδο χάριτος, στη δεύτερη θητεία δεν έχεις. Το παράδοξο εδώ είναι ότι, επειδή η αντιπολίτευση εξοντώθηκε, ο Μητσοτάκης έχει μια νέα περίοδο χάριτος».

Αναφερόμενος στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ο κ. Ιωαννίδης επισημαίνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πόνταρε στην οργή και έπειτα από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης και πανδημίας, ο κόσμος ήθελε να νιώσει σταθερότητα» για να προσθέσει ότι η μεγάλη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη οφείλεται κυρίως στην κακή επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν βλέπω ιδιαίτερα τον κόσμο να έχει προσδοκίες αυτή τη στιγμή από την πολιτική γενικά, πόσο μάλλον υψηλές προσδοκίες από την κυβέρνηση», συνέχισε. «Είναι προφανές ότι οι κομματικές ταυτίσεις των ψηφοφόρων είναι πολύ χαλαρές, οι ψήφοι είναι δανεικές. Το πρώτο κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση θα είναι οι επόμενες ευρωεκλογές σε ένα χρόνο».

Η επενδυτική βαθμίδα

Σχετικά με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ο Piccoli επισημαίνει ότι έχει προεξοφληθεί «αλλά είναι ισχυρή όσον αφορά την αλλαγή σελίδας, την απομάκρυνση από τις παλιές κακές αναμνήσεις.

Είναι καλά νέα για τις τράπεζες αλλά και για τους δανειολήπτες, διότι θα πρέπει να βοηθήσει στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης και θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να το εκμεταλλευτεί αυτό».

Ο Νίκος Βέττας, επικεφαλής του ΙΟΒΕ με έδρα την Αθήνα, βλέπει δύο προκλήσεις μπροστά στην κυβέρνηση: «Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τις αναταράξεις από το εξωτερικό περιβάλλον, καθώς άλλες χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται υπό πίεση, και ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο εσωτερικό μπορεί να μην είναι εύκολες και θα απαιτήσουν προσεκτικό σχεδιασμό και αποφασιστικότητα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει συστηματικά πρωτογενή πλεονάσματα -να δαπανά λιγότερα από όσα εισπράττει από φόρους- και ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την προσέλκυση επενδύσεων και τον εκσυγχρονισμό τμημάτων του δημόσιου τομέα.

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, ο Piccoli σχολίασε ότι δεν προχώρησαν τα τελευταία χρόνια.

«Δεν είδαμε πολλά τα τελευταία χρόνια, προφανώς η πανδημία παρέσυρε τη διαδικασία, αλλά υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και του τομέα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα σε αυτό το μέτωπο, προτού δαπανηθεί πολιτικό κεφάλαιο».

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.