«Στα κάγκελα» χιλιάδες γονείς: Το Υπουργείο Παιδείας κααταργεί το σχόλασμα στις 15.00 με το “έτσι θέλω”»:


 


 
«Έχουμε συνηθίσει σε ανακοινώσεις-φωτοβολίδες του υπουργείου Παιδείας. Δεν είναι η πρώτη φορά. Δε ρώτησαν κανέναν. Έστειλαν την ανακοίνωση και ζητούν εφαρμογή με το «έτσι θέλω». Πάμε και όπου βγει και στο ωράριο των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».

«Στα κάγκελα» βρίσκονται χιλιάδες γονείς τα παιδιά των οποίων φοιτούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς στην ουσία «τινάζεται» ο οικογενειακός προγραμματισμός «στον αέρα», μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με τη λειτουργία του ολοημέρου, το οποίο πλέον θα μετατραπεί σε «παιδοφυλακτήριο», όπως το χαρακτηρίζουν οι γονείς σε ανακοινώσεις τους.

Συγκεκριμένα, μετά από έγγραφο που στάλθηκε από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ενώ ήδη είχαν συμπληρωθεί οι αιτήσεις από τους γονείς για το ολοήμερο πρόγραμμα της επόμενης σχολικής χρονιάς, 2023-2024, οι διευθύνσεις των σχολείων ζητούν να τις αποσύρουν και να προσαρμόσουν το πρόγραμμά τους στο νέο διευρυμένο ολοήμερο, με δύο επιλογές αποχώρησης, στις 15:50 και στις 17:30. Με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά συγχωνεύεται ένα τμήμα του ολοημέρου, εκείνο κατά το οποίο τα παιδιά σχολούσαν στις 15:00, το οποίο είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στους γονείς.

«Χωρίς να ξοδέψει η κυβέρνηση ούτε ένα ευρώ, χωρίς να λάβει τα απαραίτητα μέτρα (υποδομές, εξοπλισμός, προσωπικό, χώροι σίτισης & ανάπαυσης κτλ), «αναβαθμίζει» δήθεν την εκπαίδευση. Τέτοιες «αναβαθμίσεις» τις έχουμε ζήσει κι άλλες φορές, όπως την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, που οδήγησε νηπιαγωγεία σε kibo, σε καταστήματα οικοδομών, ακόμα και σε αυλές γυμνασίων και λυκείων, με αύξηση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα και χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας. «Σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι ούτε αυτή τη φορά η ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών και η στήριξη των οικογενειών τους. Αλλά να μένουν τα παιδιά μας όσο περισσότερο γίνεται στο σχολείο, ώστε εμείς οι γονείς να είμαστε «διαθέσιμοι» για τους εργοδότες μας περισσότερες ώρες, χωρίς το άγχος ότι «δεν έχουμε που να αφήσουμε τα παιδιά», προσθέτει η ανακοίνωση.

Για άλλη μία ανακοίνωση-φωτοβολίδα από πλευράς υπουργείου Παιδείας έκανε λόγο μιλώντας στο GRTimes, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς, υπογραμμίζοντας πως δεν έγινε καμία απολύτως σχετική διαβούλευση για το θέμα, κάνοντας λόγο για «πάμε και όπου βγει» και στα θέματα της Παιδείας.

«Στα κάγκελα» είναι οι γονείς της Κεντρικής Μακεδονίας, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις. Ο ένας Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μετά τον άλλον, εκδίδουν ανακοινώσεις, τις οποίες και κοινοποιούν σε όλους τους αρμόδιους φορείς και φυσικά και στο υπουργείο Παιδείας.

«Στην ουσία δεν πρόκειται για καμία απολύτως αναβάθμιση του Προγράμματος ολοημέρου, μιας και δεν έχει πάρει κανένα απολύτως μέτρο για την ουσιαστική υλοποίησή του. Αντίθετα, πρόκειται για την εναρμόνιση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, δηλαδή παιδοφυλακτήριο μέχρι τις 5:30 μ.μ.», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων Καλαμαριάς.

Η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Το διευρυμένο – αναβαθμισμένο ολοήμερο, θα μπορούσε να αποτελεί διέξοδο για γονείς και μαθητές, εφόσον όντως παρείχε τη δυνατότητα για επιπλέον ποιοτικές, δωρεάν δραστηριότητες, σε σύγχρονα, αναβαθμισμένα κτίρια με όλες τις απαιτούμενες υποδομές. Δραστηριότητες για τις οποίες οι γονείς σήμερα πρέπει να καταβάλουν σημαντικά χρηματικά ποσά (εφόσον έχουν τη δυνατότητα) για να τις προσφέρουν στα παιδιά τους.

Δεν μπορούμε, όμως, να δεχτούμε να αποτελεί απλά φύλαξη των παιδιών μας, αποσκοπώντας στην αύξηση του εργασιακού μας χρόνου και μάλιστα σε κτίρια πολλές φορές ακατάλληλα και αφιλόξενα, που μας αποτρέπουν να αφήσουμε τα παιδιά περισσότερες ώρες στο σχολείο. Σε όλα αυτά προστίθεται και το γεγονός της υποστελέχωσης, αλλά και της μη πρόβλεψης για μόνιμο εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό, όπως είναι το προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, ο τραπεζοκόμος και ο υπεύθυνος ολοημέρου.»

Οι γονείς αδυνατώντας να κατανοήσουν πού αποσκοπεί αυτή η αλλαγή, ζητούν να συνεχίσει η λειτουργία του ολοημέρου όπως έχει, δηλαδή να υπάρχει το πρώτο σχόλασμα στις 15.00 και να ακολουθούν τα επόμενα ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι μαθητές.

grtimes.gr

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.