Έκτακτο τέλος στις τράπεζες για χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών επέβαλε η Λιθουανία


Το λιθουανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την επιβολή τέλους στα πλεονάζοντα κέρδη των τραπεζών της χώρας για να χρηματοδοτηθούν επιπρόσθετες δαπάνες περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ για την άμυνα. Η Βουλή της Λιθουανίας τάχθηκε με καθαρή πλειοψηφία υπέρ αυτού του «προσωρινού τέλους αλληλεγγύης» που εισηγήθηκε η κυβέρνηση της χώρας της Βαλτικής.

Οι τράπεζες θα κληθούν να καταβάλουν υποχρεωτικά τέλος 60% το 2023 και το 2024 επί των καθαρών εσόδων τους από τόκους, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια ο συγκεκριμένος φορολογικός συντελεστής δεν ξεπέρασε το 50%. Το ποσό που θα προκύψει θα διατεθεί για να ενισχυθούν οι λιθουανικές ένοπλες δυνάμεις και να κατασκευαστούν αμυντικές υποδομές.

Η Λιθουανία συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Μόσχας. Η κυβέρνηση στο Βίλνιους εκλαμβάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τη σοβαρότερη απειλή για τη λιθουανική εθνική ασφάλεια. Είχε εξαγγείλει πέρυσι πως θα αυξήσει φέτος τις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας στο 3% του ΑΕΠ. Η Λιθουανική Ένωση Τραπεζών επέκρινε την κυβερνητική πρωτοβουλία για την επιβολή του τέλους αυτού, το οποίο χαρακτήρισε αντισυνταγματικό, καλώντας τον πρόεδρο της χώρας, τον Γκιτάνας Ναουσέντα –ο οποίος θα πρέπει να εγκρίνει το μέτρο– να ασκήσει βέτο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε στις αρχές του Απριλίου το Βίλνιους ότι η επιβολή έκτακτου τέλος στις λιθουανικές τράπεζες θα είχε «αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις» καθώς θα τις έκανε λιγότερο ανθεκτικές στα οικονομικά σοκ.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.