Σπάνιο φαινόμενο: «Έσπασε» κομμάτι του Ήλιου και δημιούργησε περίεργη δίνη-ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ 11/2/2023


Σπάνιο φαινόμενο: «Έσπασε» κομμάτι του Ήλιου και δημιούργησε περίεργη δίνη

Στις 2 Φεβρουαρίου, ένα μέρος του Ήλιου αποκόπηκε, δημιούργησε μια τεράστια δίνη που στροβιλίστηκε με αδιανόητη ταχύτητα και στη συνέχεια εξαφανίστηκε, αφήνοντας άφωνους ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο.

Το περίεργο αυτό φαινόμενο, το οποίο διήρκεσε περίπου οκτώ ώρες, έγινε viral όταν η Ταμίθα Σκοβ, ερευνήτρια της οργάνωσης «The Aerospace Corporation» στην Καλιφόρνια, μοιράστηκε ένα βίντεο του Αστεροσκοπείου Solar Dynamics της ΝASA με τους ακολούθους της.

«Αυτό θα πει πολική δίνη» έγραψε η ερευνήτρια, εξηγώντας ότι πλάσμα αποκόπηκε από τον ήλιο και δημιούργησε στροβιλισμό στο νότιο πόλο του Ήλιου.


Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Επί της ουσίας, ένα μακρύ «νήμα» πλάσματος – ενός μερικώς ιονισμένου αερίου από το οποίο είναι φτιαγμένα όλα τα αστέρια- εκτοξεύτηκε από το εσωτερικό του Ήλιου και δημιούργησε ένα φαινόμενο που ονομάζεται ηλιακή προεξοχή.

Το εν λόγω φαινόμενο είναι φυσιολογικό και παρατηρείται τακτικά.

Αυτό που είναι παράξενο, ωστόσο, είναι ότι η ηλιακή αυτή προεξοχή αποκόπηκε και παρέμεινε να στροβιλίζεται γύρω από τους πόλους του Ήλιου για κάποιες ώρες.

Όπως εξήγησε η Σκοβ και άλλοι ειδικοί, ο «κυκλώνας πλάσματος» που δημιουργήθηκε θυμίζει πολική δίνη -ένα είδος χαμηλού βαρομετρικού που εμφανίζεται στους πόλους της Γης.


Ο Σκοτ Μάκιντος, φυσικός εξειδικευμένος στη μελέτη του ήλιου και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας στο Μπόλντερ του Κολοράντο, δήλωσε στην ιστοσελίδα Space.com ότι δεν έχει ξαναδεί πλάσμα να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο.


Κατά τη διάρκεια του ηλιακού μέγιστου, τα νήματα αυτά εμφανίζονται όλο και πιο συχνά δημιουργώντας κηλίδες και εκτοξεύοντας πλάσμα στο διάστημα.

Τα νήματα αυτά δεν αποτελούν τις περισσότερες φορές απειλή για τον πλανήτη μας.

Ωστόσο, όταν εκρήγνυνται μπορούν να δημιουργήσουν ταχύτατα κινούμενες μάζες πλάσματος, που ονομάζονται στεμματικές εκπομπές μάζας (CMEs), και οι οποίες μπορούν να καταστρέψουν δορυφόρους ή να προκαλέσουν εκτεταμένα προβλήματα σε δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Ευτυχώς, όπως λένε οι ειδικοί, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για το πλάσμα νήματος που εκτοξεύτηκε στις 2 Φεβρουαρίου.

Παρόλα αυτά, ερευνητές τονίζουν ότι απαιτείται περισσότερη μελέτη του φαινομένου για να κατανοήσουν πώς προκλήθηκε και τι συνέπειες -αν κάποιες- μπορεί να έχει.
cnn.gr


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.