Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δια μέσω του Προέδρου του Δ.Βερβεσού μηνύει τον Κ.Χατζηδάκι για παράβαση καθήκοντος και υπεξαίρεση


 


 Οι δικηγόροι της Αθήνας, καταθέτουν μηνυτήρια αναφορά κατά του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, κατηγορώντας τον για παράβαση καθήκοντος και υπεξαίρεση!

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, υπάρχει βεβαιωμένο ταμειακό έλλειμμα 10 εκατομμυρίων για τον ειδικό λογαριασμό υπέρ ανεργίας των δικηγόρων, ενώ κάνουν λόγο και για «εξαφανισμένο» ποσό 62 εκατομμυρίων που εκτιμούν ότι «δόθηκε» για «αλλότριους σκοπούς».

Τη μηνυτήρια αναφορά αναμένεται να υποβάλλει αύριο ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, ως νόμιμος εκπρόσωπος του Συλλόγου, ενώ θα την καταθέσει ο γνωστός ποινικολόγος και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, Θεόδωρος Μαντάς, εκπροσωπώντας τον.

Οι δικηγόροι ζητούν τη διερεύνηση καταγγελιών τους, σχετικά με τη διαχείριση των αποθεματικών σε ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ των εισφορών που καταβάλλουν οι δικηγόροι (και συνολικά οι επιστήμονες) από το 2011 μέχρι σήμερα και υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 205 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με όσα αναμένεται να υποστηρίξουν στην αναφορά τους, από το 2011 έως το 2020 οι δικηγόροι, όπως και άλλοι επιστήμονες, καταβάλλουν 120 ευρώ το χρόνο ο καθένας υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας των ασφαλισμένων του τ.ΕΤΑΑ.

Όμως, όπως διαπιστώθηκε, κυρίως το διάστημα της πανδημίας, όταν έκλεισαν τα γραφεία τους, πήραν ελάχιστη ή ανύπαρκτη ενίσχυση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν:

Σύμφωνα με δημοσιοποιημένη απάντηση του διοικητή του ΕΦΚΑ το 2020 «…Από το χρόνο θεσπίσεως της εισφοράς μέχρι σήμερα, ο ΕΦΚΑ έχει αποδώσει το ποσό των 63 € εκ. περίπου. Εξ αυτών καταβλήθηκε το ποσό των 970 € χιλ. για το βοήθημα ανεργίας και 300 € χιλ. για τα Προγράμματα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Το υπόλοιπο διαθέσιμο ανέρχεται σε 62,8 € εκ. κατατεθειμένα σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος […] αλλά διατίθενται στοιχεία σχετικά με το σύνολο των δικαιούχων του εν λόγω βοηθήματος, τα οποία έχουν ως εξής:

Για το έτος 2019 Δικαιούχοι: 356 Ποσό 810.000€

Για έτος 2020 Δικαιούχοι: 44 Ποσό 160.000€….»

Κι εδώ, όπως ισχυρίζονται προκύπτει:

1. Η πλήρης αποτυχία του θεσμού, αφού επί 9 έτη οι ασφαλισμένοι, καταβάλλουν ετησίως 120 ευρώ, και οι έμμισθοι εισφορά επί της αντιμισθίας, και μόνον 400 επιστήμονες έχουν λάβει το βοήθημα!

2. Η απόδοση περίπου εξήντα τριών εκατομμυρίων (63.000.000 €) ευρώ από του έτους 2011 έως και το 2020 από τον ΕΦΚΑ και τα τέως Ταμεία στον ΟΑΕΔ, δεν μπορεί να αποτελεί το πράγματι εισπραχθέν και το οφειλόμενο ποσόν.

Κι αυτό γιατί: 180 χιλιάδες ασφαλισμένοι Χ 10 ευρώ μηνιαίως Χ 114 μήνες (7ος 2011 – 12ος 2020)= 205.200.000 ευρώ. Ακόμη και αν υποθέσουμε μία βάση εισπραξιμότητας της τάξεως του 60%, το ποσόν που θα πρέπει να έχει αποδοθεί στον ΟΑΕΔ, ανέρχεται σε τουλάχιστον 133.380.000 ευρώ. Άρα λείπουν περί τα 62 εκατομμύρια!

Σύμφωνα με όσα θα υποστηρίξουν στη μηνυτήρια αναφορά τους:

– Προξενήθηκε βεβαιωμένο ταμειακό έλλειμμα των ως άνω λογαριασμών περίπου δέκα (10.000.000) εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο παρανόμως παρακρατείται παρά του e-ΕΦΚΑ επί σειρά ετών, με συνέπεια τη ζημία του ειδικού λογαριασμού από την απώλεια των τόκων και λοιπών πρόσθετων απόδοσης αυτού,

– Αποξένωσαν τον Οργανισμό, από το κονδύλιο ύψους εξήντα δύο εκατομμυρίων οκτακοσίων χιλιάδων (62.800.000) ευρώ μεταφέροντας το σε άλλο τραπεζικό οργανισμό για αλλότριο σκοπό (στην Τράπεζα Ελλάδος).

Οι δικηγόροι ζητούν τη διερεύνηση τυχών ποινικών ευθυνών για παράβαση καθήκοντος (άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα) όλων ως σήμερα αρμοδίων (Διοικητών και μελών του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ και του e-ΕΦΚΑ), καθώς και του Κωστή Χατζηδάκη υπό την ιδιότητα του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.