Σχέδιο για διάθεση τραπεζικών μετοχών του ΤΧΣ στο κοινό


 


  Να ανοίξουν την "ομπρέλα" των επενδυτών που θα αποκτήσουν τις μετοχές που θα διαθέσει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες το Δημόσιο, εξετάζουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών επιβεβαιώνουν ότι η πρόταση προωθείται και από τις τράπεζες που βλέπουν ιδιαιτέρως θετικά την ενίσχυση της ελεύθερης διασποράς στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

"Είναι μια ευκαιρία το ευρύ κοινό να αγοράσει τραπεζικές μετοχές τώρα που οι προοπτικές του κλάδου είναι πολύ πιο ισχυρές και το περιθώριο να αποκομίσουν κέρδη μελλοντικά μέσω του χρηματιστηρίου, σημαντικό", αναφέρει στο Capital.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Όπως εξηγεί η ίδια πηγή, η συμμετοχή μικροεπενδυτών με απόκτηση μετοχών στις συστημικές τράπεζες προσδίδει έναν πιο συμμετοχικό χαρακτήρα στη διαδικασία της εισόδου στρατηγικών ιδιωτών επενδυτών στην Εθνική, την Πειραιώς και την Alpha.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2012 – 2015, αλλά και τις αυξήσεις κεφαλαίου που ακολούθησαν, το Δημόσιο ελέγχει μέσω του ΤΧΣ το 40,39% της Εθνικής Τράπεζας, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank και το 1,4% της Eurobank.

Πηγές του χρηματιστηριακού κλάδου βλέπουν επίσης ιδιαιτέρως θετικά την προοπτική αυτή, εκτιμώντας ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στην εγχώρια αγορά. Όπως εξηγούν, σήμερα οι μετοχές των τεσσάρων τραπεζών βρίσκονται στο καλύτερο σημείο της τελευταίας οκταετίας και εκτιμούν ότι το timing είναι κατάλληλο για να εκκινήσει η διαδικασία της αποεπένδυσης του Δημοσίου.

"Θα μπορούσε η διάθεση μέσω του χρηματιστηρίου να γίνει συνδυαστικά με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, αναλόγως των συνθηκών στην αγορά. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να δοθεί δυνατότητα για placement ύψους 5% σε κάποια τράπεζα με είσοδο 30% ιδιωτών και 70% θεσμικών επενδυτών -όπως έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις μέσω bookbuilding", εξηγεί στέλεχος χρηματιστηριακής εταιρείας.
Τι ισχύει για τους στρατηγικούς επενδυτές

Εποπτικές πηγές εκτιμούν ότι η αποεπένδυση του Δημοσίου θα πρέπει να δρομολογηθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα, δεδομένου ότι το ΤΧΣ δεν συνιστά μακροχρόνιο επενδυτή και πλέον πληρούνται οι συνθήκες για σταδιακή διάθεση των ποσοστών του.

Στο ερώτημα εάν υπάρχει περιορισμός για είσοδο του ίδιου επενδυτή σε περισσότερες από μία τράπεζες, η απάντηση εκ μέρους των αρμόδιων αρχών είναι πως όχι, αρκεί βεβαίως να πληροί τις προϋποθέσεις του Fit & Proper που εξετάζεται για την απόκτηση ποσοστών άνω του 10%.

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι ο ίδιος ιδιώτης επενδυτής δεν μπορεί να συμμετέχει ενεργά, δηλαδή να εκπροσωπείται με μέλος στο ΔΣ περισσότερων των μία τραπεζών. Επίσης, όσον αφορά στην αξιολόγηση της ειδικής συμμετοχής (Fit & Proper) που πραγματοποιείται από τον SSM και την Τράπεζα της Ελλάδος, αυτό ισχύει και σε ποσοστά μεταξύ 5-10% που όμως περιλαμβάνουν θέση στο ΔΣ. Για ποσοστά κάτω του 5% δεν διενεργείται έλεγχος καταλληλότητας από τις εποπτικές αρχές.

Στην παρούσα φάση, πάντως, το ΤΧΣ βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής συμβούλου διάθεσης για καθεμιά τράπεζα χωριστά, προκειμένου να οριστεί ο οδικός χάρτης για τη διάθεση του πρώτου ποσοστού. Πηγές του κλάδου, με τις οποίες έχει συνομιλήσει το Capital.gr, εκτιμούν ότι η διάθεση των μεριδίων θα ξεκινήσει από μικρότερα ποσοστά προκειμένου το Ταμείο να "τεστάρει τα νερά" της αγοράς.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι δύσκολα θα διατεθούν ποσοστά άνω του 10%, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν θα αξιολογηθούν κατά περίπτωση οι προτάσεις των ενδιαφερόμενων επενδυτών που θα πρέπει να κατατεθούν εκ νέου με συγκεκριμένη οικονομική προσφορά.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το Δημόσιο σκοπεύει να διατηρήσει ένα μικρό ποσοστό σε καθεμιά από τις συστημικές τράπεζες που θα του εξασφαλίσει την παρουσία του στα διοικητικά συμβούλια. 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.