Έμμεση ιδιωτικοποίηση της υγείας με απολύσεις και είσοδο εργολάβων στα νοσοκομεία


 




Οι εργολάβοι στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο δημόσιο για τις ίδιες εργασίες, αλλά με χειρότερη ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών, άθλιες συνθήκες εργασίας και πολύ χαμηλές αμοιβές στους εργαζόμενους που απασχολούν.

Απόβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κάνουν για μία ακόμα φορά οι εργολάβοι, θέτοντας σε κίνδυνο την εργασιακή ύπαρξη 6.000 ατόμων. Αυτή τη στιγμή, στα νοσοκομεία εργάζονται με συνεχείς ανανανεώσεις συμβάσεων 6.000 εργαζόμενοι σε φύλαξη, καθαριότητα και σίτιση. Όλοι τους πάνω από πέντε χρόνια.

Μάλιστα, στη διάρκεια της πανδημίας, προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες σε συνθήκες εργασιακής εξάντλησης. Οι καθαρίστές/τριες στις κλινικές κορωνοϊού -και όχι μόνο-, οι τραπεζοκόμοι/ες στη σίτηση των ασθενών, οι φύλακες στην τήρηση του πρωτοκόλλου εισόδου στα νοσοκομεία και στη φύλαξη. Ωστόσο, επιβραβεύονται με την απόλυσή τους -όχι επειδή δεν υπάρχουν ανάγκες, αλλά για να επιστρέψουν οι εργολάβοι.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, οι εργολάβοι στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο δημόσιο για τις ίδιες εργασίες, αλλά με χειρότερη ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών, άθλιες συνθήκες εργασίας και πολύ χαμηλές αμοιβές στους εργαζόμενους που απασχολούν.

Δηλαδή, οι εργαζόμενοι που σήμερα εργάζονται με συμβάσεις και λαμβάνουν από τα νοσοκομεία 600 με 700 ευρώ τον μήνα, θα αναγκασθούν να ζητήσουν δουλειά από τον εργολάβο και εάν τους προσλάβει για την ίδια εργασία με περισσότερες ώρες απασχόλησης, θα λαμβάνουν 300 ευρώ το μήνα» εξηγεί ο Μιχάλης Γιαννάκος και προσθέτει: «Θα δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες από αυτές που θα δηλώνονται, θα υπογράφουν ότι έλαβαν 700 ευρώ και θα λαμβάνουν 300 ευρώ το μήνα. Θα κατατίθενται στη τράπεζα 700 ευρώ για να μην έχουν πρόβλημα με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και με απειλές μπράβων θα επιστρέφουν πίσω τα 400 ευρώ. Τα ζήσαμε».

Αυτή η κατάσταση επικρατεί στα νοσοκομεία που έχουν εργολάβους στις υπηρεσίες στήριξης και σε όσα επέστρεψαν με τη διενέργεια σχετικών διαγωνισμών. Επίσης, πολλά νοσοκομεία έχουν σε εξέλιξη διαγωνισμούς για εργολάβους και οι 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα απολυθούν με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών.

Ταυτόχρονα, δεν δίνεται η δυνατότητα στα νοσοκομεία με νομοθετική ρύθμιση να διενεργούν διαγωνισμούς πρόσληψης συμβασιούχου προσωπικού. Το υπουργείο Υγείας ανανεώνει τις συμβάσεις των 6.000 εργαζομενων στις υπηρεσίες στήριξης, με την υποσημείωση όμως ότι όταν ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί από τα νοσοκομεία για την εγκατάσταση εργολάβων που τρέχουν, απολύονται οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει άδικη την απόλυση 6.000 εργαζόμενων «για να τα “κονομήσουν” οι εργολάβοι», όπως προσθέτει. Καλεί δε τον Θάνο Πλεύρη να δώσει τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να προλαμβάνουν προσωπικό στις εν λόγω υπηρεσίες, συνάπτοντας συμβάσεις ορισμένου χρόνου με νομοθετική ρύθμιση. Με αυτόν τον τρόπο, οι εργαζόμενοι δεν θα βρεθούν στο δρόμο ή στα νύχια των εργολάβων. «Αντί μονιμοποίησης, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες στήριξης απολύονται. Αυτό είναι το ευχαριστώ της πολιτείας, που έδωσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας» καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

 
Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.