Καθηγητής Α. Φώσκολος: Ελληνικά κοιτάσματα αξίας άνω των 7 τρισ. δολαρίων


 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ 9/2/2023

 Ο υπόγειος και υποθαλάσσιος πλούτος της χώρας σε αριθμούς και … τρισεκατομμύρια δολάρια!


    Πόση θα είναι η παραγωγή ανά έτος σε φυσικό αέριο και αργό πετρέλαιο
    Δημιουργούνται 320.000 θέσεις εργασίας για 30 χρόνια

Η Ελλάδα από το 2028 θα παράγει 140 δις μ3 φυσικού αερίου ανά έτος και 100.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως για 35 χρόνια. 

Αυτό υποστηρίζει ο διαπρεπής επιστήμονας Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια μιλούσε για την ανάγκη εξόρυξης των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην υπεράκτια Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη την χώρα.


Μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ρεθεμνος» αναλύει διεξοδικά τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των ερευνών σε ολόκληρη την Ελλάδα με έμφαση στα κοιτάσματα της Κρήτης και επισημαίνει, τα οικονομικά οφέλη της χώρας, μιλώντας για «Ανάσταση» της Ελλάδας από το 2028 και μετά.

Ο ίδιος υποστηρίζει, ότι η αξία των κοιτασμάτων σε δολάρια αγγίζουν το αστρονομικό ποσό των  $ 7.063 τρισεκατομμυρίων εκ των οποίων $ 1.413 τρις   παίρνει το δημόσιο και $    353  δις    παίρνουν οι Περιφέρειες, με την μερίδα του λέοντος να κατατίθεται στα ταμεία της Περιφέρεια Κρήτης!

Επισήμανε, επίσης, ότι θα δουλέψουν 80.000 άνθρωποι στον πρωτογενή τομέα εκμετάλλευσης και 240.000 άτομα στον δευτερογενή τομέα με μέσο μηνιαίο εισόδημα 5.000 ευρώ για τουλάχιστον 30 χρόνια.

Όλα όσα συμβαίνουν με τις έρευνες, οι τελευταίες εκτιμήσεις για τα αποθέματα, το πότε «πιάνουν» δουλειά τα γεωτρύπανα και πως θα γίνει η αξιοποίηση του υποθαλάσσιου και του υπόγειου πλούτου της χώρας, στην βαρυσήμαντη συνέντευξη που ακολουθεί.

Τί πληροφορίες έχετε για την πρόοδο των ερευνών;

   Από τις αρχές του καλοκαιριού του 2022 η Ελληνική κυβέρνηση, ουσιαστικά ο πρωθυπουργός, έδωσε το πράσινο φως για επανεκκίνηση των ερευνών για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, Ιόνιο και την υπεράκτια Κρήτη στα οικόπεδα που είχαν δοθεί άδειες προς έρευνα για εκμετάλλευση,  ήτοι Energean, Helleniq Energy και Exxon-Mobil, Αιτία ήταν ο Ρώσο-Ουκρανικός πόλεμος, ένας πόλεμος που ήταν οφθαλμοφανής από το 2014 όταν οι Ρώσοι κατέλαβαν την Κριμαία. Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθοδηγούμενη από την Γερμανία δεν συνειδητοποίησε την μεγάλη καταστροφή που ερχότανε. 

Η καταστροφή οφείλεται στο ότι η Ευρώπη εξαρτάτο από το Ρωσικό φυσικό αέριο που είναι η πρώτη ύλη για ηλεκτροπαραγωγή, θέρμανση, χημική βιομηχανία και γεωργία (λιπάσματα και γεωργικά φάρμακα). Έτσι ήρθε και ο οικονομικός και ενεργειακός Αρμαγέδων. Αυτά όλα θα είχαν αποφευχθεί αν οι Ελληνικές κυβερνήσεις έδιναν το πράσινο φως να εκμεταλλευτούμε τα πλούσια κοιτάσματα των υδρογονανθράκων που είχε η Ελλάδα, Ούτε μνημόνια θα είχαμε, ούτε κόψιμο μισθών και συντάξεων, ούτε ακρίβεια ούτε οικονομική ύφεση.

Οι πληροφορίες σας σχετικά με τα ευρήματα, επιβεβαιώνουν αυτά που πιστεύετε περί του όγκου των κοιτασμάτων;

   Η εικόνα 1 μας δείχνει τις περιοχές που γίνονται έρευνες προς εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Στην Ήπειρο, περιοχή Ζίτσας, η Energean, θα κάνει την πρώτη γεώτρηση, στόχος Ήπειρος-1, εφέτος, δηλαδή το 2023. Η ποσότητα του πυρολιτικού φυσικού αερίου που μπορεί να παραχθεί το 2027, είναι 3.5 δις μ3/ετος για 25 χρόνια που μπορεί κάλλιστα να διοχετευτεί  μέσω του αγωγού East-Med-IG Poseidon, εικόνα 2, που οδεύει προς την Ιταλία. Επίσης ο στόχος Ήπειρος-1 έχει και 60 εκατομμύρια βαρέλια αργό πετρέλαιο.

     Ο επόμενος στόχος είναι το πυρολιτικό φυσικό αέριο που υπάρχει δυτικά της Κέρκυρας στο λεγόμενο μπλοκ 2. Την ιδιοκτησία εκμετάλλευσης αυτού του οικοπέδου έχουν κατά 75% η πετρελαϊκή εταιρεία Energean (operator) και κατά 25% η πετρελαϊκή εταιρεία Helleniq Energy, πρώην ΕΛΠΕ. Η Energean έκανε λεπτομερέστατες τρισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες, εικόνα 3, και με δεδομένο την επιτυχία τους αναμένεται να γίνει η πρώτη γεώτρηση το 2024 ενώ η παραγωγή του φυσικού αερίου, 6.5 δις μ3/ετος για 25 χρόνια, θα αρχίσει το 2027. Και αυτή η ποσότητα αναμένεται να προστεθεί στον αγωγό East-Med-IGPoseidon με αποτέλεσμα η Ελλάδα να στέλνει 10 δις μ3 φυσικού αερίου στην Ιταλία, επί πλέον των 20 δις μ3/έτος φυσικού αερίου που θα προέρχονται από τα κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ. Σύνολο τροφοδοσίας προς την Ευρώπη 30 δις μ3/έτος για 25 χρόνια από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

   Βεβαίως, αν ευοδωθούν οι έρευνες της ΕΝΙ στο μπλοκ 7 της Κυπριακής ΑΟΖ και προστεθούν και τα αποθέματα βιογενούς φυσικού αερίου που ανακάλυψε η Exxon-Mobilστο μπλοκ 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, τότε θα μπορεί να κατασκευαστεί και τρίτος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου που θα μεταφέρει άλλα επιπρόσθετα 10 δις μ3/έτος προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Και με δεδομένο ότι το φυσικό αέριο από το κοίτασμα της Αφροδίτης, Κύπρου θα μεταφέρεται στην Ευρώπη, 5 δις μ3/ετος για 25 χρόνια, αφού υγροποιηθεί στον σταθμό IDKU της Αλεξάνδρειας, καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντική ενεργειακή βοήθεια, 45 δις μ3 φυσικού αερίου/έτος για 25 χρόνια αρχής γενομένης από το 202, μπορούν να στείλουν Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα στην Ευρώπη χωρίς να συνεκτιμήσουμε τις ποσότητες φυσικού αερίου που μπορούμε να στείλουμε από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουμε στον κόλπο της Κυπαρισσίας και δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

  Μου προκαλεί άκρατη θυμηδία όταν διαβάζω τους Έλληνες επαΐοντες που λένε  ότι από τα κοιτάσματα βιογενούς φυσικού αερίου της Κρήτης η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λύσει το ενεργειακό της πρόβλημα στέλνοντας 30 δις μ3 φυσικού αερίου/έτος για 10 χρόνια
. Ο αγωγός  East-Med-IG Poseidon θα μεταφέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον 20 δις μ3 φυσικού αερίου/έτος για 25 χρόνια, με πολύ πιθανή επιπρόσθετη δυνατότητα άλλων 20 δις μ3/έτος για 25 χρόνια, και είμαστε σίγουροι ότι ακόμα με αυτές τις ποσότητες δεν πρόκειται να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης.

  Η επόμενη δραστηριότητα βρίσκεται στο λεγόμενο μπλοκ του Ιονίου, εικόνες 1 και 2, που την εκμετάλλευση του κοιτάσματος αργού πετρελαίου το έχει 100% η Helleniq Energy, πρώην ΕΛΠΕ. Μετά από τις λεπτομερείς τρισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες, εικόνα 2, η γεώτρηση προγραμματίζεται για το 2024, εικόνα 4, και η παραγωγή για το 2027 η το 2028, εικόνα 4, εφ’ όσον η Helleniq Energy, βρει συνέταιρο διότι η εξέδρα άντλησης θα στοιχίσει κοντά στα $ 3 δις, ποσό που δεν μπορεί η εταιρεία Helleniq Energy δεν μπορεί να διαθέσει. Φαίνεται ότι η συνέταιρος πετρελαϊκή εταιρεία βρέθηκε και είναι η Αμερικάνικη Chevron. Το κοίτασμα έχει 1 δις βαρέλια εξαιρετικής ποιότητας αργό πετρέλαιο αξίας πάνω από $ 88/βαρέλι. Η εξαιρετική του ποιότητα οφείλεται στην μεγάλη περιεκτικότητά του σε παραφίνες, κύκλο-παραφίνες και αρωματικές ενώσεις και στην πολύ μικρή περιεκτικότητα σε αζωτούχες και θειούχες ενώσεις και ασφαλτενίων. Τις ενώσεις τις πιστοποίησα στα μητρικά πετρώματα γένεσης αργού πετρελαίου κάνοντας αναλύσεις στα εργαστήρια του Ινστιτούτου της Ιζηματογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου όπου δούλευα μέχρι το 1986.  Επίσης πιστοποιήσαμε την αιτία της δημιουργίας αυτού του εξαιρετικής ποιότητας πετρελαίου που οφείλεται στα φύκια Tasmanales, τα οποία ευδοκιμούν σε ασβεστολιθικά πετρώματα πλούσια σε φωσφόρο. Τα δείγματα για τις αναλύσεις μου τα έστελνε ο τέως γενικός διευθυντή της ΔΕΠ-ΕΚΥ Παναγιώτης Συββαίνας.

   Η Περί-Αδριατική ζώνη που αρχίζει από την Κέρκυρα, Δαπόντια νησιά, 11 νησιά και μικρονησίδες, και καταλήγει στην Κεφαλονιά έχει κυρίως γνωστά κοιτάσματα αργού πετρελαίου που οι Ελληνικές κυβερνήσεις αρνούνται να τα εκμεταλλευτούν. Στα Δαπόντια υπάρχει κοίτασμα με ποσότητα 1.5 βαρέλια. Στον Πατραϊκό κόλπο υπάρχει ένα κοίτασμα με 250 εκατομμύρια βαρέλια και στο Κατάκολο άλλο ένα κοίτασμα με 17 εκατομμύρια βαρέλια. Η εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων μαζί με αυτό που υπάρχει δυτικά των Παξών, το γνωστό κοίτασμα του Ιονίου, θα έλυναν τις ανάγκες της Ελλάδας, 400.000 βαρέλια ημερησίως, κατά 70%.Το άλλο 30% θα προήρχετο από την εκμετάλλευση των 6 κοιτασμάτων αργού πετρελαίου που είναι γνωστά από το 1985 ότι υπάρχουν, 1.5 δις βαρέλια, στο Θρακικό Πέλαγος.

  Η επόμενη δραστηριότητα ξεκινά από την παλαιογεωγραφική ζώνη της Μεσογειακής Ράχης που ξεκινά από τον κόλπο της Κυπαρισσίας και τελειώνει στην παλαιοτάφρο του  Ερατοσθένη, Κυπριακή ΑΟΖ. Στο Ελληνικό τμήμα της Μεσογειακής Ράχης έχουν εντοπιστεί 5 υπερμεγέθεις κοραλλιογενείς ύφαλοι στον κόλπο της Κυπαρισσίας και 22 αντίστοιχοι δυτικά, νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης, εικόνα 5. Δύο στόχοι στον κόλπο της Κυπαρισσίας, μπλοκ 10, έχουν δοθεί στην πετρελαϊκή εταιρεία Helleniq Energy προς έρευνα και εκμετάλλευση και 14, δυτικά και νοτιοδυτικά του νομού Χανίων, Κρήτης, έχουν δοθεί στην κοινοπραξία Exxon-Mobil, 75% (Operator) και Helleniq Energy,25%. Όλοι οι στόχοι είναι μεγαλύτεροι του ανακαλυφθέντος κοραλλιογενούς υφάλου κοιτάσματος Ζορ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου. Ο λόγος είναι ότι η σάρωση που έκανε η Νορβηγική γεωφυσική εταιρεία PGS ήταν πάρα πολύ αραιή με αποτέλεσμα μεσαίου και μικρού μεγέθους κοραλλιογενείς ύφαλοι που είναι γεμάτο με βιογενές φυσικό αέριο, τύπου Γλαύκου, Καλυψώ και Κρονου-1, να μην εντοπιστούν.

  Στο μπλοκ 10 οι τρισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες ανέδειξαν την ύπαρξη κοιτάσματος βιογενούς φυσικού αερίου. Η πρώτη γεώτρηση θα γίνει εντός του 2024  και εφ’ όσον βρεθεί και άλλη μία πολύ μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία για να επωμιστεί τα έξοδα παραγωγής. Η κατασκευή της πλατφόρμας άντλησης φυσικού αερίου θα στοιχίσει περίπου $ 4 δις. Φαίνεται ότι η Chevron θα συμμετάσχει στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Η παραγωγή φυσικού  αερίου θα αρχίσει το 2027 η το 2028. Τα 2 κοιτάσματα εκτιμάται ότι έχουν απόθεμα 1 τρις μ3 φυσικού αερίου. Ως εκ τούτου θα είναι δυνατόν να τροφοδοτήσουμε την αγορά της Ευρώπης με 30 δις μ3/έτος για 33 χρόνια.

   Η επόμενη δραστηριότητα βρίσκεται δυτικά και νοτιοδυτικά του νομού Χανίων, Κρήτης, εικόνα 6. Οι λεπτομερέστατες δισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες που κάνει το ερευνητικό σκάφος Sanco Swift της Νορβηγικής εταιρείας PGS για λογαριασμό της κοινοπραξίας Exxon-Mobil, 75% (Operator) και Helleniq Energy, 25% ξεκίνησαν στις 8 Νοεμβρίου του 2022, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο κύριο Χατζηνικολάου. Η έρευνα συνεχίζεται μέχρι σήμερα και θα τελειώσει τέλη Φεβρουαρίου, εικόνα 7. Αυτή η συνέντευξη ήταν πολύ σημαντική διότι πριν ακόμη βγει η απορριπτική  απόφαση του ΣτΕ εναντίον των οικολογικών οργανώσεων που εμπόδιζαν επί σειρά ετών την έρευνα προς εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων άρχισαν, στην υπεράκτια Κρήτη, οι γεωφυσικές έρευνες προς εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του βιογενούς φυσικού αερίου με έγκριση της σημερινής κυβέρνησης.

Μετά το πέρας των γεωφυσικών ερευνών θα χρειαστούν 6 μήνες για την ερμηνεία των γεωφυσικών δεδομένων, που κατά την γνώμη μου είναι πολύς χρόνος, και μετά θα ληφθεί η απόφαση για το πότε θα γίνει η πρώτη γεώτρηση. Εν τω μεταξύ τόσο η ΕΔΕΥΕΠ όσο και η κοινοπραξία Exxon-Mobil, και Helleniq Energy, θα παρουσιάσουν στο διεθνές συνέδριο που κάνουν όλες οι πετρελαϊκές εταιρείες στο Κάιρο στις 13 Φεβρουαρίου, τα αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών για να προσελκύσουν και τουλάχιστον μια άλλη μεγάλη εταιρεία στην κοινοπραξία τους διότι τα έξοδα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων είναι πολύ μεγάλα. Αυτή η συμμετοχή δείχνει ότι ήδη η κοινοπραξία έχει βρει μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου. Δεν πας σε ένα διεθνές πετρελαϊκό συνέδριο να προσελκύσεις μια μεγάλη εταιρεία αν δεν της δείξεις τι βρήκες.

Το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής. Πρώτη γεώτρηση, στόχος Ταλως-1, τέλη 2023 η αρχές 2024 και παραγωγή το 2028 με την εγκατάσταση μιας πλατφόρμας άντλησης αξίας τουλάχιστον $ 4 δις, εικόνα 8. Να γιατί χρειάζεται και η συμμετοχή και άλλης μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας. Έχουμε τουλάχιστον άλλους 13 στόχους στα 2 οικόπεδα που έχει η κοινοπραξία Exxon-Mobil, και Helleniq Energy

Σύμφωνα με όσα γνωρίζετε, πότε η Ελλάδα θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τα όποια κοιτάσματα βρεθούν;

  Από το 2028 θα μπορούμε να παράγουμε από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου


  1. Υπεράκτια Κρήτη                                            100 δις μ3/ετος για 33 χρόνια

  2. Από κόλπο της Κυπαρισσίας                           30 δις μ3/ετος για 33 χρόνια

  3. Από Ήπειρο και Κέρκυρα                                 10 δις μ3/έτος για 15 χρόνια

 Σύνολο                                                                 140 δις μ3/ετος

Και από τα κοιτάσματα αργού πετρελαίου, κοίτασμα Ιονίου, 100.000 βαρέλια ημερησίως για 35 χρόνια πάλι από το 2028

Τι απαντάτε σε αυτούς που αντιδρούν στις έρευνες και τις εξορύξεις, εμμένοντας στην λεγόμενη "πράσινη μετάβαση" ως λύση για την ενεργειακή κρίση που περνάει σήμερα ο κόσμος;

 Την απάντηση την έδωσε το ΣτΕ. Υπάρχει ακόμα πάρα πολύς δρόμος για την πράσινη μετάβαση. Την επιτυχία της πράσινής μετάβασης την είδαμε στην Ευρώπη μόλις κόπηκε το Ρωσικό φυσικό αέριο.

Πως οφείλει να κινηθεί στο η κυβέρνηση για να αξιοποιηθούν σωστά τα κοιτάσματα; Τι πρέπει να κάνει ώστε ο πλούτος να αξιοποιηθεί προς όφελος της χώρας και της εθνικής οικονομίας και να μην γίνει βορά στο στόμα ολίγων και ισχυρών;

   Δεν έχουμε ούτε την τεχνολογία αλλά ούτε την οικονομική επιφάνεια για να αξιοποιήσουμε εμείς τα κοιτάσματά μας. Θα ακολουθήσουμε τον νόμο Μανιάτη, 4001/2011 που παίρνει το δημόσιο 20% της αξίας  κοιτασμάτων και 5% οι Περιφέρειες

   Η αξία των κοιτασμάτων που έχουν οι πετρελαϊκές εταιρείες προς εκμετάλλευση έχουν ως εξής (δικοί μου υπολογισμοί) :

Α. 14 στόχοι τύπου Ζορ που έχει  30 τρις κυβ. πόδια                  420 τρις κυβ. πόδια

Β. 2 στόχοι στον κόλπο της Κυπαρισσίας                                      35 τρις κυβ. πόδια

Γ  2 περιοχές μια στην Ήπειρο και μία δυτικά της Κέρκυρας         10  τρις κυβ. πόδια

ΣΥΝΟΛΟ                                                                                       465  τρις κυβ. πόδια

Αξία των υπό εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου

        465 τρις κυβικά πόδια Χ $ 15/1000 κυβικά πόδια          ==  $ 6.975 τρισεκ.

Συν η αξία του κοιτάσματος πετρελαίου του Ιονίου

         1 δις βαρέλια Χ $ 88/βαρέλι                                          ==   $      88 δισεκ.

ΣΥΝΟΛΟ ΑΞΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ $ 7.063 τρισεκ.

Από αυτά $ 1.413 τρις   παίρνει το δημόσιο

          Και $    353  δις    παίρνουν οι Περιφέρειες

Την μερίδα του λέοντος την παίρνει η Περιφέρεια Κρήτης

Επιπροσθέτως θα δουλέψουν 80.000 στον πρωτογενή τομέα εκμετάλλευσης και 240.000 άτομα στον δευτερογενή τομέα με μέσο μηνιαίο εισόδημα 5000 ευρώ για τουλάχιστον 30 χρόνια. Δηλαδή, “ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ” από το 2028.

 rethemnosnews.gr

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.