Οματιά - Ελληνικός παραδοσιακός σπάνιος πλέον μεζές



Οματιά - Παραδοσιακή συνταγή από την Καλαμάτα.
΄Ένας σχεδόν σπάνιος και δυσεύρετος μεζές. Είναι ένας μεζές που γινόταν τα παλιά τα χρόνια μια φορά το χρόνο, την εποχή που γινόντουσαν οι γουρνοσφαξιές.
Ένα έθιμο που περιλάμβανε την παρασκευή λουκάνικων και το λιώσιμο του χοιρινού κρέατος για την παρασκευή του παστού. Το τσίκνισμα δηλαδή του κρέατος, που κορυφωνόταν την ημέρα της Τσικνοπέμπτης!
Στις μέρες μας, είναι πλέον πολύ δύσκολο έως αδύνατο να δοκιμάσει κάποιος την αυθεντική γεύση του καθώς κάποια από τα βασικά υλικά της συνταγής έχουν τεθεί ως ακατάλληλα για βρώση. Αυτά είναι η σπλήνα, οι ελιές και το πνευμόνι του χοιρινού.
Ωστόσο, αν τα αντικαταστήσουμε με χοιρινό κρέας και ακολουθήσουμε τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής της συνταγής θα γευτούμε ένα πεντανόστιμο μεζέ ο οποίος είναι πολύ κοντά στην αυθεντική γεύση, αυτή που έχει μείνει ακόμη στην μνήμη όσων είχαμε την τύχη να τον δοκιμάσουμε σε παλαιότερες εποχές.  

Φτιάχνεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με παραλλαγές. Η βασική τεχνική όμως είναι το γέμισμα του χοιρινού εντέρου, συνήθως το παχύ, με μείγμα από σιτάρι ή ρύζι. 
Τη συναντάμε με τα ονόματα Oματιά, Ματιά, Οματέ, Αμαθιά, Αματιά και Μπάμπου! 

Οι αναλογίες των υλικών είναι σύμφωνα με δικές μου μετρήσεις με βάση τη γεύση που έχω στη μνήμη μου από την οματιά που ξέρω όπως την φτιάχνουν στο χωριό μου με τον παραδοσιακό τρόπο. Οι παλιές νοικοκυρές, ως γνωστόν, βάζουν τα υλικά με το μάτι από την εμπειρία τους. Πριν γεμίσετε τα έντερα, δοκιμάστε τη γέμιση, όπως κάνω και εγώ στο βίντεο, για να είστε σίγουροι για το γευστικό αποτέλεσμα που θέλετε.

Υλικά για ένα μεγάλο ταψί φούρνου
1/2 κιλό σιτάρι
4 – 5 χοιρινά έντερα (1m μήκος ανά τεμ.)
1/2 κιλό χοιρινό κρέας (ελιά ή λαιμός) ψιλοκομμένο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
3 κ.σ. δυόσμο
2 ματσάκια μυρώνια (σφελίτσι)
1 μάτσο μαϊντανό (περίπου 8 κ.σ. γεμάτες)
1 ματσάκι μάραθο (περίπου 8 κ.σ. γεμάτες)
2 – 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 1/2 ματσάκι καυκαλήθρες
1/2 κ. γλ. κανέλα
1 κ. γλ. γαρίφαλο
1 κ. γλ. πιπέρι
αποξηραμένες φλοίδες από 3 – 4 πορτοκάλια

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Καθαρίζουμε και σπάμε το σιτάρι. Το ξεπλένουμε και το βράζουμε σε ζεστό νερό μέχρι να βράσει πολύ καλά. Πρέπει να γίνει ένας σφιχτός χυλός. Αλατίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
Βήμα 2ο: Τσιγαρίζουμε το κρέας με το ελαιόλαδο και το βράζουμε με λίγο νερό ώστε να γίνει καλά.

Βήμα 3ο: Προσθέτουμε στο βρασμένο σιτάρι (μπλιγούρι) το κρέας μαζί με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε τα έντερα.
Βήμα 4ο: Τοποθετούμε τα έντερα σε ταψί που έχουμε ρίξει λίγο ελαιόλαδο. Τα τρυπάμε με μια βελόνα. Ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, στους 150 βαθμούς Κελσίου για 2 με 3 ώρες (εξαρτάται πόσο χοντρά είναι τα έντερα) Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία να πάρουν χρώμα από τη μια μεριά και στη συνέχεια τα γυρνάμε για να ροδίσουν και από την άλλη.

Καλή επιτυχία!

Σημαντικές επισημάνσεις

Ψιλοκόψτε τα μυρωδικά, προσοχή μην βάλετε σκληρά κοτσάνια. Από το μαϊντανό χρησιμοποιήστε μόνο τα φύλλα.
Προτιμήστε άκοπα μπαχαρικά και κάντε τα σκόνη στο γουδί. Θα έχετε πολύ καλύτερα αρώματα.
Μην παραγεμίσετε τα έντερα γιατί θα σκάσουν κατά το ψήσιμο και θα αδειάσουν. Αφήστε άδειες τις άκρες των εντέρων, πάνω από 10 cm και μην τις δέσετε. Κατά το ψήσιμο θα μαζέψουν.
Πλύντε καλά τα έντερα και αφήστε τα για μισή ώρα σε νερό με χυμό λεμονιού για να “σπάσουν” οι μυρωδιές. 
MagiaCookTv



Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.