«Η διαχρονική ‘οφειλή’ της Ευρώπης στην Ελλάδα»-Προκόπης Παυλόπουλος

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ 4/4/2022
 
Το νέο σύγγραμμα του Προκοπίου Παυλοπούλου: «Η διαχρονική ‘οφειλή’ της Ευρώπης στην Ελλάδα. Το ‘Δάνειο-Δωρεά’ του Ελληνικού Πολιτισμού», έκδ. Gutenberg, Αθήνα, 2022, σελ. 210.

Στο νέο του αυτό σύγγραμμα ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπιος Παυλόπουλος αναλύει την συμβολή του Ελληνικού Πολιτισμού στην διαμόρφωση του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ιδίως μέσ’ από την πορεία του Ελληνικού Πνεύματος ανά τους αιώνες.  Και, καταληκτικώς, αναδεικνύει τους κινδύνους που συνεπάγεται, για τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, η σταδιακή «απομάκρυνσή» του από τις αρχές και τις αξίες της αρχέγονης Ελληνικής Πολιτισμικής Κληρονομιάς του.

Στο πρώτο μέρος του συγγράμματος αναλύεται το πώς το Ελληνικό Έθνος δημιουργήθηκε κυρίως μέσω της Ελληνικής Γλώσσας, εδώ και πάνω από τρεις χιλιετίες, και το πώς η Ελληνική Γλώσσα υπήρξε η βάση του Ελληνικού Πολιτισμού και η απαρχή της Επιστημονικής Σκέψης, άρα των Επιστημών εν γένει. 

Στο δεύτερο μέρος εκτίθενται  θέσεις για την επιρροή του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού  στον δεύτερο πυλώνα του κοινού μας σύγχρονου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ήτοι στον Πολιτισμό της Αρχαίας Ρώμης. 

Και στο τρίτο μέρος γίνεται εκτενής αναφορά στην «όσμωση» μεταξύ του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, του Πολιτισμού της Αρχαίας Ρώμης και του Βυζαντινού Πολιτισμού, από την οποία «αναδύθηκε» ο τρίτος πυλώνας του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, δηλαδή ο πυλώνας των αρχών και αξιών της Χριστιανικής Διδασκαλίας. 

Τέλος, σ’  ένα οιονεί αυτοτελές Επίμετρο αναπτύσσονται ορισμένες σκέψεις για το πώς και γιατί στις μέρες μας ο «παραγκωνισμός» των αρχών και αξιών του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού ασκεί μιαν επικίνδυνη αρνητική επιρροή  στην όλη πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και, συνακόλουθα, της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.