Το αποτρόπαιο έγκλημα των Ναζί - 80 χρόνια από την εκτέλεση 283 αναπήρων πολέμου


Τα 80 χρόνια ενός από τα πλέον στυγερά ναζιστικά εγκλήματα της κατοχής συμπληρώθηκαν σήμερα. Στις 30 Νοεμβρίου 1943 οι Γερμανοί, με τη βοήθεια των ταγμάτων ασφαλείας, εκτέλεσαν στο Χαϊδάρι και στο στρατόπεδο Χατζηκώστα 283 αναπήρους πολέμου που είχαν συλλάβει βίαια από νοσοκομεία της Αθήνας.

Οι ανάπηροι πολέμου, οι οποίοι είχαν πολεμήσει γενναία στο αλβανικό μέτωπο και είχαν σημαντική αντιστασιακή δράση. Λίγους μήνες νωρίτερα, είχαν βρεθεί με τα καροτσάκια και τις πατερίτσες τους στις πρώτες σειρές των μεγάλων διαδηλώσεων που είχαν γίνει ενάντια στη γενική επιστράτευση και στην επέκταση της βουλγαρικής κατοχής στη Μακεδονία. Αποτέλεσμα ήταν να μπουν στο στόχαστρο των αρχών κατοχής και των ταγμάτων ασφαλείας.

Τη νύχτα της 30ης Νοεμβρίου καμιόνια των Ες Ες περικύκλωσαν 19 νοσοκομεία της Αθήνας και συνέλαβαν περίπου 1.500 αναπήρους. Πολλοί από αυτούς βρήκαν τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους στο Χαϊδάρι και στο στρατόπεδο Χατζηκώστα. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων δεν στάθηκαν εκείνο το βράδυ μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα είτε εκτελέστηκε αργότερα είτε μεταφέρθηκε στα γερμανικά στρατόπεδα θανάτου. Ελάχιστοι επέζησαν για να δουν την απελευθέρωση της Ελλάδας.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.