Το μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας της Πίνδου


 


 Το μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας της Πίνδου

Στην είσοδο του κάμπου των Ασπραγγέλων βρίσκεται το μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας της Πίνδου, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των γυναικών του Ζαγορίου, οι οποίες με αυταπάρνηση συνέβαλαν τα μέγιστα για να αποκρουστεί η εισβολή των ιταλικών δυνάμεων το φθινόπωρο του 1940.

Το άγαλμα στήθηκε στην περιοχή τον Οκτώβριο του 1993. Είναι έργο του Θεσσαλού γλύπτη Γιώργου Καλακαλλά, και το ύψος του φτάνει τα 6 μέτρα, ενώ το βάρος του είναι 1,7 τόνους.

Οι γυναίκες του Ζαγορίου συμμετείχαν ενεργά στον πόλεμο του ’40 και σε αυτές οφείλεται ο έγκαιρος ανεφοδιασμός των ελληνικών δυνάμεων που μάχονταν για να ανακόψουν τη φασιστική εισβολή, η οποία μέσω της κοιλάδας του Αώου προσπαθούσε να φθάσει στο Μέτσοβο. Οι Ελληνες στρατιώτες, που τον Νοέμβρη του 1940 είχαν οχυρωθεί και πολεμούσαν στη περιοχή του Βρυσοχωριού, εξαιτίας της απόστασης, αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα με την τροφοδοσία τους.

Το χωριό απείχε από τα Γιάννινα περίπου 80 χιλιόμετρα και ο οδικός άξονας την εποχή εκείνη σταματούσε στη μέση περίπου της διαδρομής. Από εκεί ως το πεδίο των μαχών η μεταφορά των πυρομαχικών αλλά και των απαιτούμενων υλικών γινόταν μέσω του παλιού ημιονικού μονοπατιού.

Η ανάγκη για την έγκαιρη τροφοδοσία των στρατιωτών μας ήταν μεγάλη και οι δυσκολίες που παρουσιάζονταν πολλές. Ο Ελληνικός Στρατός είχε επιτάξει τα άλογα της περιοχής και έτσι η μεταφορά γινόταν μόνο με τα γαϊδουράκια και κάποια αρρωστημένα και γερασμένα άλογα που είχαν παραμείνει στην ιδιοκτησία των κατοίκων της περιοχής.

Φυσικά, τα λίγα αυτά διαθέσιμα μέσα δεν επαρκούσαν. Τότε ανέλαβαν δράση οι γυναίκες του Ζαγορίου. Φορτώθηκαν οι ίδιες τα υλικά και τα μετέφεραν μέσα από τα δύσβατα μονοπάτια της περιοχής. Τα υλικά έφταναν έγκαιρα στους Ελληνες στρατιώτες και η μάχη της Λάκκας Αώου κερδήθηκε. Η ιταλική οπισθοχώρηση ήταν γεγονός.

Η ομάδα Up Stories δημοσίευσε στο κανάλι της στο YouTube ένα βίντεο από το μνημείο, που κόβει την ανάσα.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 



Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.