Υφυπουργός Υγείας..Προμήθεια φαρμάκων μονοκλωνικών αντισωμάτων μόλις λάβουν την ευρωπαϊκή άδεια κυκλοφορίας!

 


 

Ο υφυπουργός  Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Σύριζα Παύλου Πολάκη δήλωσε  ότι τα φαρμακευτικά σχήματα των μονοκλωνικών αντισωμάτων θα έρθουν και στην χώρα μας μόλις δοθεί άδεια κυκλοφορίας απο τον Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων,Επίσης δήλωσε ότι προμήθειά τους είναι εξασφαλισμένη από την συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προμήθεια και διανομή τους


Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ,  ο αναπληρωτής υπουργός απέρριψε τις επικρίσεις του βουλευτή περί «αδράνειας της κυβέρνησης στην χορήγηση των μονοκλωνικών φαρμάκων» αποσαφηνίζοντας πως «άλλο πράγμα είναι η άδεια επείγουσας χρήσης που έχουν λάβει και άλλο η άδεια κυκλοφορίας τους».

Στην Ευρώπη, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, «η θεραπεία είναι υπό εκτίμηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Υπάρχει θετική επιστημονική γνωμοδότηση, η οποία όμως και αυτή δεν είναι άδεια κυκλοφορίας».  

 Στην Γερμανία, είπε, «δίνονται σε συγκεκριμένες μόνο πληθυσμιακές ομάδες που έχουν υποκείμενο νόσημα. Η θεραπεία αυτή δεν είναι για όλους και σίγουρα δεν αφορά αυτούς που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά αυτούς που πιθανόν θα την χρειαστούν».

 Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, αντέτεινε, ότι με άδεια επείγουσας χρήσης κυκλοφορούν και τα εμβόλια, και την άδεια κυκλοφορίας θα την λάβουν το 2023, όταν θα έχει ολοκληρωθεί όλο το μέγεθος της ανάλυσής τους. Αυτή την στιγμή, είπε, στην Ελλάδα φτάσαμε τους 12.095 θανάτους ασθενών από την έναρξη της πανδημίας το 2020, εκ των οποίων οι 7.216 είναι οι θάνατοι το 2021. Εμείς, τόνισε ο βουλευτής, «σας λέμε να τα φέρετε από το Νοέμβριο και μην φοβάστε - δεν θα σας κατηγορούσαμε γιατί φέρνετε τέτοια φάρμακα». Εάν τα είχατε φέρει, παρατήρησε ο βουλευτής, θα είχαμε γλιτώσει έναν αριθμό συνανθρώπων μας που πέθαναν. Ανέφερε πως μια από τις τρεις παρασκευάστριες φαρμακευτικές εταιρείες «είχε προτείνει στο υπουργείο Υγείας να διαθέσει ποσότητες 1.000 δόσεων φαρμάκου για τον Δεκέμβριο και άλλες τόσες για τον Ιανουάριο, αλλά κανείς σας δεν της απάντησε».

Αναρωτήθηκε γιατί τα έχουν ήδη προμηθευτεί και εντάξει στην θεραπευτική τους στρατηγική, χώρες όπως ο Καναδάς, η Τσεχία, η Γερμανίας, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Σουηδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ η μονοθεραπεία με bamlanivimab έχει λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στην Ρουάντα και το Μαρόκο.

Συμφώνησε πως «δεν θα τα δίναμε σε όλους τους ασθενείς, αλλά σε αυτούς που είναι προχωρημένης ηλικίας και έχουν συμπαρομαρτούσες νόσους για να εξελιχθούν άσχημα. Δηλαδή ο πληθυσμός που θα απευθύνονταν κυρίως, ήταν οι 62.900 που είναι πάνω από 65 ετών και είναι θετικοί από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας. Και πάλι όχι σε όλους!». Στη χειρότερη των περιπτώσεων, «θα χρειαζόμασταν 15.000 με 17.000 δόσεις μονοκλωνικών φαρμάκων από το Νοέμβρη μέχρι σήμερα! Γύρω στα 300 με 350 εκατ. ευρώ θα κοστίσουν τα εμβόλια. Τα 50 εκατ. ευρώ στην χειρότερη των περιπτώσεων (30 εκ. θα ήταν!) που θα ξοδεύατε γι αυτό, σας μάραναν;» .

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απάντησε πως δεν ισχύει ότι τα εμβόλια, όπως ισχυρίσθηκε ο βουλευτής, δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας. Διευκρίνισε πως η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί θετικά στην προμήθεια των μονοκλωνικών φαρμάκων, γι' αυτό και συμμετέχει η χώρα μας στην ευρωπαϊκή προμήθειά τους στην οποία συμμετέχουν όλες οι παραγωγές εταιρείες. Πρόσθεσε πως το υπουργείο έχει συζητήσει με όλες τις εταιρείες, παρακολουθούμε την παραγωγή τους και έχει συζητηθεί και η κατά προτεραιότητα πρόσβασή μας.

\Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα έντονης και παρατεταμένης έντασης μεταξύ του προεδρεύοντα αντιπροέδρου της Βουλής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη για κατάχρηση χρόνου και για τις επανειλημμένες παρεμβάσεις που έκανε, μη επιτρέποντας στον ομιλούντα αναπληρωτή Υγείας να ολοκληρώσει την απάντησή του.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.