Σαν σήμερα στις 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941 Ο Στρατηγός Τσολάκογλου συνθηκολόγησε όχι μόνο με την Γερμανία αλλά με την ηττημένη Ιταλία και την Βουλγαρία

 

 
Ο στρατηγός Τσολάκογλου, διοικητής του Γ΄ΣΣ και σε συνεννόηση με τους αντιστρατήγους Δεμέστιχα (Α΄ΣΣ) και Μπάκο (Β΄ΣΣ) και τον μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα, υπογράφει πρωτόκολλο παράδοσης των ελληνικών στρατευμάτων στις Γερμανικές αρχές, παρακάμπτοντας τόσο τον διοικητή Στρατιάς όσο και τον Αρχιστράτηγο Παπάγο.


Με τον όγκο του Ελληνικού Στρατού στην Ήπειρο και στην Αλβανία, ο “κεραυνοβόλος πόλεμος” των γερμανικών δυνάμεων στα αποδυναμωμένα νώτα της Μακεδονίας και Θράκης είχε να αντιμετωπίσει αποσκελετωμένες μονάδες, αποτελούμενες κυρίως από επιστράτους και με σημαντικά μειωμένο εξοπλισμό σε πυροβολικό, εφόδια και άλλα υλικά και σε κάθε άλλο υλικό.
Η οχυρωματική γραμμή Μπέλες-Νέστου προσέφερε μια προσωρινή λύση, αλλά ήδη από τις 9 Απριλίου, η κατάληψη της Θεσσαλονίκης εξέθετε τα νώτα του Ελληνικού Στρατού σε άμεση περικύκλωση και καταστροφή.

Η συγκρότηση από ελληνικής πλευράς μιας “μηχανοκίνητης” Μεραρχίας κυρίως από ιταλικά λάφυρα, δεν είχε ούτε το επίπεδο ούτε την μάζα για να αποτελέσει αντίπαλο δέος στις επίλεκτες γερμανικές δυνάμεις που απολάμβαναν πλήρη αεροπορική κυριαρχία.


Οι εντολές του Ελληνικού επιτελείου, ήταν να προτάξουν οι λιγοστές δυνάμεις στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία όση περισσότερη αντίσταση μπορούσαν, θυσιαζόμενες ουσιαστικά μέχρι να κατορθώσει μεγάλο μέρος του στρατού να υποχωρήσει από την Ήπειρο και να αμυνθεί σε τοποθεσία που προσφερόταν για το σκοπό, πιθανότητα στα Τέμπη ή ρεαλιστικά νοτιότερα.
Αυτό, φυσικά, σήμαινε θυσία των δυνάμεων της Μακεδονίας. Ο Ελληνικός Στρατός όμως είχε κατορθώσει με κόπο να καλύψει την απόσταση από τα σύνορα με την Αλβανία μέχρι τον Αυλώνα περίπου και είχε περάσει έναν δύσκολο χειμώνα.


Δεν μπορούσε έτσι απλά να εξακοντιστεί στην Κεντρική Ελλάδα μέσα σε λίγες μέρες, να οργανωθεί και να πολεμήσει. Τα ελληνικά τμήματα αναμένονταν απλά να κάνουν το καθήκον τους, χωρίς ελπίδα επιτυχίας ή έστω επιβίωσης.



Τις επόμενες μέρες ο Τσολάκογλου θα υποχρεωθεί να υπογράψει και 2ο και 3ο πρωτόκολλο με δυσμενέστερους όρους στο οποίο να περιλαμβάνονται και οι Ιταλοί.
Ο Τσολάκογλου κατηγορήθηκε ως προδότης και επίορκος καθώς επελέγη και από τους Γερμανούς ως πρώτος κατοχικός πρωθυπουργός, θέση που δεν κράτησε για πολύ αφού παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 1942.
Μεταπολεμικά δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο, με την ποινή του να μετατρέπεται σε ισόβια δεσμά, αναγνωρίζοντας την πολεμική του δράση από την εποχή των Βαλκανικών.
Ο ίδιος σχολιάζοντας είπε:
«Ευρέθην αντιμέτωπος ιστορικού διλήμματος:
Ή ν’ αφήσω να συνεχισθή ο αγών και να γίνη ολοκαύτωμα, ή υπείκων εις τας παρακλήσεις όλων των ηγητόρων του στρατού ν’ αναλάβω την πρωτοβουλίαν της συνθηκολογήσεως… “Τολμήσας” δεν υπελόγισα ευθύνας…
Μέχρι σήμερον δεν μετενόησα δια το τόλμημά μου.
Τουναντίον αισθάνομαι υπερηφάνειαν.»
πηγη

 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.