Κατσιποδού: Ποια περιοχή της Αθήνας λεγόταν έτσι όταν η πρωτεύουσα ήταν… χωριό

 



Μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους, ο πληθυσμός της Αθήνας άρχισε να αυξάνεται συνεχώς. Και ενώ αρχικά έμοιαζε πληθυσμιακά με ένα μεγάλο χωριό, άρχισε να μεταμορφώνεται σε μια μικρή κωμόπολη και στη συνέχεια σε μια πιο σύγχρονη πόλη που έμοιαζε όλο και περισσότερο με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Από τότε, βέβαια, που έμοιαζε περισσότερο με χωριό μέχρι σήμερα άλλαξαν πολλά. Ολόκληρες περιοχές άλλαξαν όψη, ακόμη και όνομα. Για παράδειγμα γνώριζες ποια περιοχή της Αθήνας λεγόταν κάποτε Κασιποδού; Ο λόγος για την Δάφνη.

Κατσιποδού: Η περιοχή της Αθήνας που λεγόταν έτσι όταν η πρωτεύουσα ήταν… χωριό

Για να καταλάβει κανείς την πληθυσμιακή αλλά και τη γενικότερη εικόνα της Αθήνας μετά τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους, αρκεί αν σκεφτεί ότι το 1879 η Αθήνα και οι κατοικημένες περιοχές γύρω από αυτή  είχαν πληθυσμό 68.677. Οι περιοχές είχαν πάρει το όνομά τους από διάφορα γεγονότα και χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα το Κολωνάκι λεγόταν Κατσικάδικα διότι εκεί υπήρχαν βοσκοί με τα κοπάδια τους. Έτσι λοιπόν και μια άλλη περιοχή είχε παρόμοιο όνομα και λεγόταν συγκεκριμένα Κατσιποδού ή Κατσιπόδη. Ο λόγος για την σημερινή περιοχή που βρίσκεται η Δάφνη.

Κατά μια εκδοχή, το Κατσιπόδι ή Κατσιποδού αποτελεί την μεσαιωνική τοπωνυμία των κτημάτων της οικογένειας Κατσιπόδη. Υπάρχει, ωστόσο και η άλλη εκδοχή η οποία ανφέρει ότι οι κάτοικοι έδωσαν το όνομα κατσίκας πόδι (και με μια λέξη κατσιπόδι), επειδή έβλεπαν τα σημάδια, που άφηναν με τα πόδια τους οι κατσίκες, που βοσκούσαν στην συγκεκριμένη περιοχή.

Η εικόνα βέβαια που είχε η Δάφνη εκείνη την εποχή ήταν εντελώς διαφορετική από τη σημερινή. Μεγάλες εκτάσεις με χωράφια και βοσκοτόπια κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής. Επρόκειτο για εξοχική τοποθεσία στην οποία μπορούσε αργότερα κάποιος να πάει ακόμη και εκδρομή.
Η Δάφνη σήμερα

Η περιοχή Δάφνη σήμερα δε θυμίζει σε τίποτα την άλλοτε Κατσιποδού. Γιατί όμως άλλαξε όνομα; Θεωρείται ότι το όνομα Δάφνη προήλθε από τους θάμνους που είχαν φυτευτεί στην περιοχή, με εντολή του δημάρχου Ηλία Πετροπουλέα. Δεν ήταν όμως μια τυχαία επιλογή αυτή του συγκεκριμένου φυτού. Ο δήμαρχος Πετροπουλέας καταγόταν από τη Δάφνη Λακωνίας και πιθανότατα ήθελε να δώσει στο δήμο του το όνομα της ιδιαίτερης πατρίδας του. Υπάρχει και μια τρίτη και λιγότερο πιθανή εκδοχή περί του ονόματος. Αυτή αναφέρει ότι ένας κάτοικος του δήμου, ο Αθανάσιος Καράμπαμπας, ως δημοτικός σύμβουλος, πρότεινε στον δήμαρχο Πετροπουλέα, να δώσει στο δήμο το όνομα της αγαπημένης του κόρης, Δάφνη.

Η Δαφνη σήμερα είναι μια συνοικία πολύ οργανωμένη με πλατείες, καταστήματα και καταστήματα εστίασης. Εκτός από τους κατοίκους της περιοχής, την προτιμούν για βόλτα και κάτοικοι των γειτονικών περιοχών…

Πηγή εξωτερικής εικόνας: J. C. Hobhouse, A journey through Albania and other provinces of Turkey in Europe and Asia, to Constantinople, during the years 1809 and 1810

https://exploringgreece.tv/

 

Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.