Αμορφωσιά ή προδοσία;

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ 21/1/2021
 
Ο Πρωθυπουργός χθές  στη Βουλή αναφορικά με τα Δωδεκάνησα, είπε  ότι η Ελλάδα τα «προσάρτησε» το 1947, αποφεύγοντας να πει τα ενσωμάτωσε στον εθνικό κορμό.

Πιο συγκεκριμένα είπε ο Κ.Μητσοτάκης:

«Διπλασιάζουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο. Για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση Δωδεκανήσων το 1947 η ελληνική επικράτεια μεγεθύνεται κατά 10%, όχι με απόσπαση εδαφών ή ισοβαρώς άλλων χωρών. Με διαδικασίες απόλυτα θεμελιωμένες στους Κανόνες Διεθνούς Δικαίου.»

Απλώς να θυμίσουμε ότι προσάρτηση εδαφών (Annexation) είναι η "μονομερής και πολλές φορές βίαιη πράξη ενός κράτους, με την οποία υπάγει στην εδαφική του κυριαρχία εδάφη που διατελούσαν υπό άλλο καθεστώς ή εδαφών που δεν ανήκουν απαραίτητα ή αποτελούσαν κάποτε μέρος του κράτους που πραγματοποιεί την προσάρτηση".

Αφενός η πράξη της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων δεν ήταν μονομερής, αφού έγινε βάσει της συνθήκης του 1947, αφετέρου δε, η προσάρτηση έχει το χαρακτήρα της «αρπαγής» ξένων εδαφών.

Για παράδειγμα η προσάρτηση της Αυστρίας από την Γερμανία ή η προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Άλλωστε στην σχετική βιβλιογραφία η πράξη αναφέρεται ως «ένωση με την Ελλάδα»  και όχι «προσάρτηση από την Ελλάδα».

Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν επρόκειτο για κάτι τέτοιο: Ήταν απλά επιστροφή ελληνικού εδάφους στον εθνικό κορμό. Κατά αυτόν τον τρόπο και λογική, θα ήταν προτιμότερο να είχε μιλήσει για ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων ή  ένωση με την Ελλάδα και όχι προσάρτηση.

pronews.gr

Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.