Το έθιμο της φωτιάς, «Κόλιντα Μπάμπω»


Η λέξη Κάλαντα (Κόλιντα) προέρχεται από την λατινική “calenda”, που διαμορφώθηκε από το ελληνικό ρήμα καλώ.
 
Στην Πέλλα κυρίως, αναβιώνει το έθιμο της «Κόλιντα Μπάμπω» που σύμφωνα με τους ντόπιους που το αναβιώνουν, έχει σχέση με τη σφαγή των νηπίων του Ηρώδη. Οι κάτοικοι της περιοχής ανάβουν φωτιές το βράδυ της προπαραμονής των Χριστουγέννων, της 23ης Δεκέμβρη, φωνάζοντας «κόλιντα μπάμπω» δηλαδή «σφάζουν γιαγιά».
 
Σύμφωνα με το έθιμο οι φωτιές ανάβουν για να μάθουν οι άνθρωποι για την σφαγή και να προφυλαχτούν.

Σύμφωνα με την παράδοση, το βράδυ εκείνο ο Ηρώδης διέταξε την σφαγή όλων τον αρσενικών νηπίων μέχρι 2 ετών.


Μία διαφορετική ερμηνεία έχει να κάνει με τον μικρό Ιησού, όπου οι φωτιές φροντίζουν να ζεστάνουν την ατμόσφαιρα και να προετοιμάσουν το περιβάλλον για την γέννησή Του.
 
Αλλά και η εκδοχή της λατρείας του αήττητου Θεού Ήλιου στις 25 Δεκεμβρίου, αν κάποιος την ασπαστεί, δείχνει πόσο ακόμα πιο βαθιές ρίζες μπορεί να έχει το έθιμο αυτό.
 
Το «Κόλιντα Μπάμπω» φυσικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα κάλαντα στη γιαγιά, μία φράση που είναι γνωστή σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας.
 
«Κόλιντα, κόλιντα δωσ’ μου μπάμπω κλούρα, Αν δ με δώσεις κλούρα δωσ’ μου τη θυγατέρα ‘ς…»
«Κόλιντα και μέλιντα με μένα μπάμπω κλούρα…»
«Κόλιντα Μπάμπου, δως μας μια κλουρίτσα είνι σταρίσια, ας είνι καλαμπκίσια, Κόλιντα Μπάμπου»



Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.