Γιώργος Μητσάκης, 1921-17 Νοε 1993


Ο τραγουδοποιός και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιώργος Μητσάκης  Ήταν ένας από αυτούς που πρωτοστάτησε στην εξέλιξη του λαικου ελληνικου  τραγουδιού .
 Έγραψε πάνω από 5.000 τραγούδια και ανέδειξε πολλούς από τους νεότερους τραγουδιστές, όπως ο Γιάννης Καλατζής, ο Γιάννης Πάριος ο Γιώργος Νταλάρας.Διαμαντη - και παρα πολλους ,,,ΟΙ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΕς εταιρειες οταν ηθελαν να προωθησουν νεους ,,φωναζαν το Μητσακη που ητανε το γουρι και η εγγυηση των νεων τραγουδιστων .Αν κανεις τραγουδι πρωτο με Μητσακη θα γινεις μεγαλος ελεγαν ..

Ήταν γνωστός στους μουσικούς κύκλους με το προσωνύμιο «Ο δάσκαλος».

Ο Γιώργος Μητσάκης γεννήθηκε το 1921 στην Κωνσταντινούπολη και το 1935 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Ελλάδα, πρώτα στην Καβάλα και στη συνέχεια σ’ ένα χωριό κοντά στον Βόλο. Από μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική (έπαιζε φυσαρμόνικα) και έγραφε στίχους.

 Το 1930 έφυγε για την Θεσσαλονίκη προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. Δούλευε μεροκάματο, αλλά δεν ξέχασε την αγάπη του για τη μουσική. Η γνωριμία του με τον Μάρκο Βαμβακάρη που πρωτοακουσε μπουζουκι και ειπε οτι ΕΓΩ ΘΑ ΤΟ ΕΞΕΛΙΞΩ , τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Απόστολο Χατζηχρήστο, που τον μύησε στα μυστικά του μπουζουκιού, καθόρισε τη μετέπειτα πορεία του.

Το 1939 ερχεται  στον Πειραιά, απ’ όπου ξεκίνησε πολεμουσε να πιαστει και να μαθει να παιζει και να δουλευει μεροκαματο με το οργανο του εκει με πεισμα και περισια θεληση ξεκινησε την μεγάλη πορεία του στο τραγούδι.

Το 1941, μέσα στην Κατοχή, γράφει τα πρώτα του τραγούδια, «Το φτωχό κομπολογάκι μου» και «Όταν καπνίζει ο λουλάς», που βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά. Από το 1947 έως το 1949 εμφανίζεται με τον Μανώλη Χιώτη τον Μπεμπη [Δημ Σεργιου ]Τατασιπουλο ..και ολη την αφροκρεμα .. στο κοσμικό στέκι «Πιγκάλς» της οδού Πατησίων, μια συνεργασία που άφησε εποχή.

Ο Μητσάκης έχει γράψει σε όλα τα είδη τού  τραγουδιού, από βαριά ζεϊμπέκικα μέχρι χαρούμενα χασαποσέρβικα και από κανταδόρικα μέχρι ανατολίτικα συρτοτσιφτετέλια. «Ψιλή βροχούλα έπιασε», «Το καπηλειό», «Ο Ναύτης», «Ο Ψαράς», «Το Φανταράκι», «Κάτω απ' το σβηστό φανάρι», «Βαλεντίνα», «Όσο βαριά είναι τα σίδερα», «Παλαμάκια» είναι μερικά από τα τραγούδια του ανάμεσα στα τόσα και τόσα με θαυμάσιες μελωδίες αλλά και στίχους ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΕΝΤΕΧΝΑ και τριλογιες μεχρι και για τα ΘΕΙΑ ΠΑΘΗ ....

Αρκετοί μουσικοκριτικοί θεωρούν τον Μητσάκη ως τον σημαντικότερο ποιητή του ρεμπέτικου,

ΣΤΟ ΠΑΙΞΙΜΟ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΣΤΥΛ ΠΟΥ ΤΟΝ ΞΕΧΩΡΙΖΕ ΜΕ ΒΑΣΕΙΣ ΓΕΡΕΣ

Από τα τραγούδια που συνέθεσε μετά την κλασική περίοδο τού ρεμπέτικου αξίζει να αναφερθούν τα: «Απόψε είναι βαριά», «Θλιμμένο δειλινό», «Είναι όλα μαύρα», «Πέφτουν τα φύλλα απ’ τα κλαριά», «Όπου Γιώργος και μάλαμα», «Καυγαδάκι», «Πάρε το δαχτυλίδι μου», «Πού 'σαι καημένε Περικλή», «Στον Πειραιά συννέφιασε», «Μπαρμπα-Θωμάς», «Στης Λαρίσης το ποτάμι» και «Συννεφιές».

 ΕΦΥΓΕ  ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ και στην τελευταια του συναυλια προς τιμην του εν ζωη ηταν αρωστος βαρεια και ετσι το ζητησε για να ερθουν ολοι ..στο δημο που ζουσε τελευταια,,, απο το συνολο σχεδον ολων των τραγουδιστων που εβγαλε και ειναι σχεδον ολοι οι μεγαλοι
Παραβρεθηκε η Γλυκερια μονο.απο τους επωνυμους
. Δεν ειχε συνεργαστει ποτε αλλα .Το τραγουδι του Μητσακη μουφαγες τα δαχτυλιδια ,,μια επανεκτελεση που ειχε κανει τοτε της ειχε κανει την μεγαλυτερη της επιτυχια

Ο Γιώργος Μητσάκης άφησε την τελευταία του πνοή στις 17 Νοεμβρίου 1993, στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν για αρκετές ημέρες πάσχοντας τα τελευταία χρόνια από καρκίνο.

 


Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.