Πτώση-σοκ του ΑΕΠ κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020


Κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Η μεγάλη αυτή ύφεση καθρεφτίζει τους τριγμούς που δέχθηκε η ελληνική οικονομία τη δύσκολη περίοδο Απριλίου-Ιουνίου κατά την οποία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το lockdown και ουσιαστικά παρέμενε κλειστός ο τουριστικός κλάδος.

Σημειώνεται ότι, όπως επανάλαβε και σήμερα ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η μέχρι στιγμής πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου για την πορεία της οικονομίας το 2020 διαμορφώνεται σε μείωση του ΑΕΠ κατά 8%, δηλαδή με βάση το δυσμενές σενάριο που έχει διαμορφωθεί τον προηγούμενο Απρίλιο στην αρχή της πανδημίας.

Αυτό το σενάριο, όπως επισήμανε ο υπουργός, βασιζόταν σε μείωση του ΑΕΠ κατά 15,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Επισημαίνεται επίσης ότι τα στοιχεία που έχουν ήδη ανακοινωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο (flash estimates) από την Eurostat δείχνουν ότι κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη η πτώση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 15% το ίδιο διάστημα.

Σε επίπεδο ΕΕ η πτώση ήταν 14,1%. Στην Ισπανία η πτώση έφτασε στο 22,1%, στην Ιταλία στο 17,3% και στη Γερμανία 11,7%. Νεότερες ανακοινώσεις αναμένονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εντός των ημερών (οι οποίες θα περιλαμβάνουν πλέον και τα ελληνικά στοιχεία).

zougla.gr

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.