ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Δολοφονήθηκαν 4 άνθρωποι στο υποκατάστημα της Marfin στη Σταδίου

 
 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ 5/5/2021
 
Ο ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ... ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ; ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΑΜΕ; ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΙΑΣΟΥΝ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΠΩΣ ΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ;

Από την τραγωδία στο υποκατάστημα της Marfin στη Σταδίου, πέντε εργαζόμενοι κατάφεραν να βγουν σώοι. Τρεις εργαζόμενοι -μεταξύ τους μια έγκυος γυναίκα- εγκλωβίστηκαν.. τους δολοφόνησαν.

5 Μαΐου του 2010

Ημέρα γενικής απεργίας . Στους δρόμους οι -τότε- εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν -ίσως-τη μαζικότερη πορεία κατά του Μνημονίου στο κέντρο της πόλης. Τουλάχιστον 150.000 διαδηλωτές σύμφωνα με την αστυνομία διαδηλώνουν.

Μεσημέρι πια, σχεδόν 14.00.. Η πορεία περνά τη Σταδίου, στο ύψος της Marfin Bank, ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν..

Τρεις κουκουλοφόροι σπάνε το τζάμι της πρόσοψης.. βλέπουν στο εσωτερικό του εργαζόμενους, ακούνε φωνές.. Ρίχνουν στο εσωτερικό του παλαιού κτηρίου μολώτοφ και πραγματοποιούν περιέλουση καθώς αδειάζουν μπουκάλι με βενζίνη. Η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική.. Μοκέτες παλαιά ξύλινα παζάρια και εσωτερικές σκάλες ποτίζουν βενζίνη και παίρνουν φωτιά. Όσοι βρίσκονται στο εσωτερικό του κτηρίου δεν μπορούν ούτε να δουν, ούτε να αναπνεύσουν.

Οκτώ εργαζόμενοι βρίσκονται εκείνη την ώρα στο υποκατάστημα της τράπεζας. Οι πέντε κατάφεραν να βγουν σώοι, τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας. Τρία άτομα εγκλωβίστηκαν και πέθαναν. Απ΄έξω στο δρόμος της Σταδίου, η πορεία συνεχίζεται… Από τα ανοιχτά παράθυρα του δεύτερου ορόφου βγαίνει πυκνός καπνός.

Στο εσωτερικό του νεοκλασικού ο απόλυτος πανικός.. η απόγνωση.. η αίσθηση του θανάτου.. Στο μικρό μπαλκόνι στην πρόσοψη του νεοκλασικού τέσσερις πέντε εργαζόμενοι στριμώχθηκαν για να αναπνεύσουν. Κάποιοι  άνοιξαν διάπλατα τις μπαλκονόπορτες.
Τα ονόματα των νεκρών εργαζομένων στο υποκατάστημα της τράπεζας δεν έρχονται στη μνήμη εύκολα… δεν έχει κηρυχθεί ημέρα μνήμης.. ούτε πορεία θα πραγματοποιηθεί «εις ανάμνηση».. Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών, έγκυος στο αγέννητο μωρό της, και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης, 36 ετών.

«Στις 2 παρά, η Αγγελική μού τηλεφώνησε πανικόβλητη και μου είπε: »Μας έχουν βάλει φωτιά, θα σε πάρω σε λίγο». Μου το έκλεισε. Αμέσως μετά την πήρα πίσω και μου είπε: »Δεν μπορώ να μιλήσω τώρα. Πνίγομαι». Μου το έκλεισε πάλι. Την πήρα ξανά αλλά δεν το σήκωσε. Με πήρε τη στιγμή που κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να σωθεί. Αφού είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να φύγει από τη φωτιά». Ο σύζυγος της 32άχρονης εγκύου, Αγγελικής Παπαθανασοπούλου περιέγραφε στη δίκη τον Απρίλιο του 2013, την τελευταία συνομιλία του με τη σύζυγό του.

Οι Πυροσβέστες είχαν εντοπίσει τη σορό της 32άχρονη κοντά στη μπαλκονόπορτα του νεοκλασικού κτηρίου στο οποίο στεγάζεται η Marfin.
Στο εσωτερικό του κτιρίου, στις σκάλες μεταξύ α΄ και β΄ ορόφου, οι Πυροσβέστες εντόπισαν τον 36άχρονο Επαμεινώνδα Τσάκαλη. Η 35άχρονη Παρασκευή Ζούλια ηταν νεκρή στο γραφείο της στον β΄ όροφο.. Σύμφωνα με την Ιατροδικαστική έκθεση, ο θάνατος και των τριών υπαλλήλων της Marfin, αποδίδεται σε ασφυξία από καπνό.

«Βγήκα σε ένα πολύ μικρό μπαλκόνι, περίπου 30 πόντους, και μέσα στον πανικό μου πήδηξα. Έπεσα στο κενό γιατί το σημείο όπου προσπάθησα να πηδήξω, υποχώρησε. Δεν είχα επιλογή: ή θα έσκαγα ή θα πήδαγα. Θεώρησα ότι είχαν πεθάνει όλοι, γιατί δεν υπήρχε έξοδος κινδύνου για να βγουν. Όλοι κάναμε σπασμωδικές κινήσεις γιατί δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Δεν ήμασταν εκπαιδευμένοι. Χάσαμε χρόνο γιατί δεν ξέραμε τι να κάνουμε», κατέθεσε στο δικαστήριο ο υπάλληλος της τράπεζας Γιώργος Γκολιάς.


«Το κτίριο δεν είχε άλλη έξοδο πέρα από την κυρία είσοδο. Ήταν σαν να ήμασταν στο εσωτερικό μιας καμινάδας», καταθέτει ο Γιώργος Σταυρογιαννάκης, υπάλληλος της τράπεζας, ο οποίος εργαζόταν στον τελευταίο όροφο του κτιρίου. Όπως εξήγησε, η μοναδική είσοδος – έξοδος του καταστήματος ήταν κλειδωμένη και κανείς από τους υπαλλήλους δε μπόρεσε να βγει από τις πόρτες. Όπως διακριβώθηκε και αποτυπωθηκε στο πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, στο υποκατάστημα της Marfin υπήρχαν σοβαρά προβλήματα ασφαλείας στο κτίριο. Διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μόνο μια έξοδος κινδύνου, η οποία βρέθηκε και κλειδωμένη, ενώ το τηλεχειριστήριο είχε χαθεί. 
Επίσης, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, οι εμπειρογνωμονες εντοπισαν προβλήματα πυρασφάλειας, ενώ η επιχείρηση δεν είχε λάβει το απαιτούμενο πιστοποιητικό που εκδίδει η πυροσβεστική.

Η υποθεση, μετά από αναβολές, εκδικαζεται. Οι δύο κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι.

«Κατηγορούνται με την πρακτική των ποσοστιαίων αναγνωρίσεων υπόπτων από αυτόπτες μάρτυρες καθώς και των «προσομοιώσεων» όπως αποτυπωνονται στις δύο δικογραφίες. Δεν προφυλακίστηκαν ακριβώς εξαιτίας του γεγονότος ότι τα στοιχεία που τους ενέπλεξαν βασίζονταν σ’ αυτή την επισφαλή για την ορθή διαλεύκανση εγκλημάτων μέθοδο. Πρόκειται για ένα 33άχρονο ομογενή και έναν 34άχρονο ιδιωτικό υπάλληλο, που φέρεται να έδρασε «με άλλους δύο άγνωστους στις αρχές δράστες»», αναφέρουν τα ρεπορτάζ της εποχής.

«Με την καταδίκη τριών εκ των τεσσάρων στελεχών της Marfin έκλεισε η δίκη για τον θάνατο των τριών υπαλλήλων και τον τραυματισμό άλλων 21, μετά τον εμπρησμό στο υποκαταστήματα της Σταδίου, κατά τη διάρκεια επεισοδίων, τον Μάιο του 2010», αναφέρεται στο ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους τρεις καταδικασθέντες. Έκρινε ενόχους τον διευθύνοντα σύμβουλο της Marfin Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο, τον υπεύθυνο ασφαλείας του κτιρίου Εμμανουήλ Βελονάκη (22 έτη ποινη φυλάκισης)και την διευθύντρια του καταστήματος Άννα Βακαλοπούλου (5ετη κι έναν μήνα έκτιση ποινής), για τις ανθρωποκτονίες από αμέλεια τριών υπαλλήλων και τις σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων, επιβαλλοντας παραλληλα καταβολη χρηματικής εγγύησης 30.000 ευρώ στον καθένα χωριστά,  ενώ αθώωσε την υποδιευθύντρια του καταστήματος Αναστασία Κούκου.

Στην πρότασή της, η εισαγγελέας- σύμφωνα με δημοσιεύμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε ζητήσει την ενοχή και των τεσσάρων στελεχών της τράπεζας. Όπως είχε αναφέρει στην πρότασή της, οι κατηγορούμενοι «μπορούσαν να προβλέψουν και να αποτρέψουν το αποτέλεσμα, αλλά εκείνοι δεν έλαβαν κανένα μέτρο πυροπροστασίας ή εκκένωσης του κτιρίου».

Η εισαγγελέας μάλιστα τόνισε ότι οι κατηγορούμενοι «ακόμη και την ύστατη στιγμή δεν εκκένωσαν το κατάστημα το οποίο ήταν γυμνό και απροστάτευτο. Έπρεπε να εκκενωθεί, όπως εκκενώθηκαν άλλες τράπεζες στην περιοχή εκείνη την ημέρα».
nantiareport

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.