ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΦΘΟΝΟ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ Λίθιο, κοβάλτιο και νικέλιο αναζητάει η Ευρώπη

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΗ ΑΠΟ 27/2/2020

 ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΦΘΟΝΟ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ Λίθιο, κοβάλτιο και νικέλιο αναζητάει η Ευρώπη

 ΤΩΡΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΦΑΓΩΘΕΙ ...Ο KAI ΑΛΛΟΣ.ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ,
,ΗΞΕΡΕ .....ΠΟΤΕ.... ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ .......ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ,???,
,ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ,,,,...
 ΝΑ ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ,,,

ΝΙΚΕΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΛΛΑ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ,,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ ΜΑΣ ΩΣ ΚΑΤΑΛΙΠΟΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ,,ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΛΑ ΟΠΩς BΩΞΙΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΕΚΤΩΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΜΙΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΑΛΛΛΛΑΑΑΑ

Ο κ. Αρβανιτίδης θα μιλήσει το απόγευμα για το θέμα σε εκδήλωση στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στην πρώτη προβλήτα του ΟΛΘ. Η διάλεξη είναι μία από τις παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος» που φιλοξενείται στο Μουσείο και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΑΡΑΓΕ ??

Εκατό ως διακόσια εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα καλείται να παράγει ως το 2050 η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, τη στιγμή που σήμερα κυκλοφορούν μόλις δέκα εκατομμύρια τέτοια οχήματα.

Παράλληλα φέρνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ορυκτές πρώτες ύλες, όπως το λίθιο, το κοβάλτιο, το γραφίτη, το νικέλιο και το μαγγάνιο που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μπαταριών και δεν βρίσκονται σε αφθονία στην Ευρώπη, καθιστώντας την εξαρτώμενη από τρίτες χώρες.

«Οι συγκεκριμένες ορυκτές πρώτες ύλες, γνωστές και ως ύλες μπαταρίας, για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία προϋποθέτουν μια αλυσίδα διαδικασιών, από την εξόρυξη και τη μεταλλουργία ως την παραγωγή των τελικών προϊόντων. Συνεπώς για να λειτουργήσει η συγκεκριμένη αλυσίδα θα πρέπει η Ευρώπη να έχει εξασφαλίσει τις ορυκτές πρώτες ύλες που δεν έχει.

Το μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη είναι η αξιοποίηση των δικών της κοιτασμάτων, όπου αυτά υπάρχουν, η ανακύκλωση και η σύναψη εμπορικών σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών, οι οποίες, όμως, εφαρμόζουν υπεύθυνες διαδικασίες εκμετάλλευσης» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Δρ. Γεωλογίας, Νικόλαος Αρβανιτίδηs, Οικονομικός Γεωλόγος και υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Γεωλογικής Έρευνας Σουηδίας.

Ο κ. Αρβανιτίδης διευκρίνισε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν κοιτάσματα λιθίου στην Τσεχία, τη Φιλανδία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και την Αυστρία όπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη έργα αξιοποίησης του εν λόγω ορυκτού.

«Επίσης, υπάρχει μια βιομηχανική επανάσταση στον τομέα των βιομηχανιών κατασκευής μπαταριών σε πολλές χώρες της Κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης» σημειώνει. Σε ό,τι αφορά το κοβάλτιο, η Ευρώπη παράγει ένα μικρό ποσοστό, με την Φιλανδία να παράγει μικρές ποσότητες ενώ επιστημονικό ενδιαφέρον κερδίζει τα τελευταία χρόνια η αξιοποίηση κοιτασμάτων κοβαλτίου που βρίσκονται στα κοιτάσματα νικελίου.ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ

Με αυτή την έννοια θα μπορούσε να διερευνηθεί και στην Ελλάδα αν υπάρχουν αξιόλογα κοιτάσματα κοβαλτίου στα κοιτάσματα νικελίου και συγκεκριμένα στην Εύβοια, τη Στερεά Ελλάδα και στην Καστοριά. «

Την ίδια στιγμή, φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες που αποτελούν τη βάση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρειάζονται μια σειρά από κρίσιμες και στρατηγικές πρώτες ύλες όπως είναι οι σπάνιες γαίες, ο χαλκός, το αλουμίνιο, το γάλλιο, το κάλιο, το γερμάνιο και το ίνδιο, στοιχεία που χρησιμοποιούνται και για την κατασκευή κινητών τηλεφώνων. “Ένα κινητό χρειάζεται 40 με 60 ορυκτές πρώτες ύλες” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτίδης.

 ΑΠΕΜΠΕ
ZOYGLA

Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.
Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.