Η Γερμανία εγκαινιάζει πρόγραμμα εκπαίδευσης ιμάμηδων, χρηματοδοτούμενο από το κράτος


Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα από τη Γερμανία για να λύσει το πρόβλημα με τους ιμάμηδες που δεν μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα αν φοιτήσουν σε γερμανικό Ίδρυμα.
 
Μετά από μακρές και έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό της χώρας, μία νέα οργάνωση για την εκπαίδευση των ιμάμηδων δημιουργήθηκε με χορηγία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, και θα αρχίσει να λειτουργεί στις 21 Νοεμβρίου.

Το Υπουργείο Επιστήμης και Πολιτισμού του κράτους δήλωσε στη Deutsche Welle ότι το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας εγγεγραμμένης ένωσης που θα συνεργάζεται με τις μουσουλμανικές οργανώσεις  και τις κοινότητες των τζαμιών και θα περιλαμβάνει και ειδικούς στην ισλαμική θεολογία.
Αυτό το πρότζεκτ θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως πρότυπο, όπως ισχυρίζονται.


Ο καθηγητής Rauf Ceylan από το Πανεπιστήμιο Osnabrück, συντάσσει έναν χάρτη πορείας για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα θέσει στο πρόγραμμα γερές βάσεις. Προειδοποίησε πάντως όσους «έχουν υψηλές προσδοκίες» ότι πρέπει πρώτα να γίνει η αρχή και η ποιότητα θα αποδειχθεί από μόνη της φέρνοντας παράλληλα και την αποδοχή. 


Παρά το γεγονός ότι η θρησκεία του Ισλάμ διδάσκεται σε πολλά γερμανικά ινστιτούτα, οι απόφοιτοί τους δεν μπορούν να εργαστούν ως ιμάμηδες. Το κενό καλυπτόταν από άλλους οργανισμούς.


Ο πράσινος βουλευτής Filiz Polat, το κόμμα του οποίου ζητούσε καιρό κάτι τέτοιο, δήλωσε στη DW ότι η κίνηση αυτή έχει προέλθει από την επέκταση της Τουρκικής-Ισλαμικής Ένωσης για Θρησκευτικές Υποθέσεις (DITIB), η οποία έχει πλέον περίπου 900 τζαμιά με τα οποία επικοινωνεί.


Όπως ισχυρίστηκε η οργάνωσή αυτή έχει στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση της Άγκυρας και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κα έχει εκπαιδεύσει και χρηματοδοτήσει την πλειοψηφία των ιμάμηδων, που ηγούνται της μουσουλμανικής κοινότητας των 4,5 εκατομμυρίων περίπου στη Γερμανία.


Οι γερμανικές αρχές έχουν πιεστεί να το αντιμετωπίσουν εδώ και χρόνια αυτό το ζήτημα αλλά η χρηματοδότηση παρέμενε ένα εμπόδιο καθώς το Σύνταγμα της χώρας δεν επιτρέπει στο κράτος να παρεμβαίνει ή να επηρεάζει τις θρησκευτικές υποθέσεις. Ωστόσο, το κράτος κατάφερε να διασφαλίσει την ουδετερότητά του ξεκινώντας μια ανεξάρτητη ένωση στην οποία θα συμμετάσχει το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσουλμάνων στη Γερμανία (ZMD).


«Δεν μπορούμε όλη την ώρα να παραπονιόμαστε ότι έχουμε ξένους ιμάμηδες», δήλωσε ο πρόεδρος του ZMD, Aiman Mazyek χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως μία θετική κίνηση που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια.
Σύμφωνα με την DW, στη Γερμανία υπάρχουν περίπου 4,5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι με περίπου 3 εκατομμύρια άτομα τουρκικής καταγωγής μεταξύ τους.

Για χρόνια οι ιμάμηδες που ηγούνται των μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Γερμανία, έχουν εκπαιδευτεί σε ξένες χώρες. Η πλειοψηφία των κληρικών αυτών, συνδέθηκε με την Τουρκική-Ισλαμική Ένωση για θρησκευτικές υποθέσεις, μια οργάνωση ύποπτη ότι έχει δεσμούς με την τουρκική κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.