ΔΕΗ: Άμεση κατάργηση των ΝΟΜΕ αποφάσισε το υπουργείο Ενέργειας


Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο προχωράει στην άμεση κατάργηση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ).
Την κατάργηση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας, γνωστές και ως ΝΟΜΕ, υπό το ισχύον μοντέλο λειτουργίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω της έκδοσης ειδικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
H κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ - με τις οποίες οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ προμηθεύονταν ρεύμα σε τιμή χαμηλότερη του κόστους - αποτελεί ένα από τα βασικά μέτρα της κυβέρνησης για την εξυγίανση της Επιχείρησης.
Υπενθυμίζεται ότι οι δημοπρασίες ρεύματος ΝΟΜΕ θεσπίστηκαν το 2016, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τον περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά (από το 90% στο 50%).
Σύμφωνα με τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, η ζημιά για τη ΔΕΗ από τις ΝΟΜΕ ανέρχονται σε 600 εκατομμύρια ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκει την επίσπευση  των απαραίτητων ενεργειών για την άμεση λειτουργία της Ενεργειακής Χρηματοπιστωτικής Αγοράς, μέσω της οποίας αρχικά, θα μπορούν να διαπραγματεύονται συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης με χρηματικό διακανονισμό. Δηλαδή να διαπραγματεύεται ηλεκτρική ενέργεια έναντι αντιτίμου.
Επιπλέον, το υπουργείο επεξεργάζεται πρόσθετη δέσμη μέτρων, με στόχο τη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και εντέλει την υιοθέτηση πιο αποδοτικών και αποτελεσματικών εμπορικών πολιτικών για τον καταναλωτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.