Καταγγελίες ότι Αλβανοί και Γεωργιανοί απέκτησαν ΑΜΚΑ εκμεταλλευόμενοι το προσφυγικό



Χιλιάδες Αλβανοί και Γεωργιανοί φέρεται να απέκτησαν ΑΜΚΑ, έχοντας ελεύθερη πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία, εκμεταλλευόμενοι την προσφυγική κρίση.


Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) φέρεται να απέκτησαν παρατύπως χιλιάδες Αλβανοί και Γεωργιανοί, όπως αποκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός «Star».

Σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ, η χορήγηση των ΑΜΚΑ ξεκίνησε το 2016, κατά τη διάρκεια της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Και αυτό διότι η απόφαση της τότε κυβέρνησης να δώσει ΑΜΚΑ - και κατ’ επέκταση δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία - στους αιτούντες άσυλο, δεν έμεινε ανεκμετάλλευτη από χιλιάδες Αλβανούς και Γεωργιανούς.

«Από την υπηρεσία μας έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει αθρόα προσέλευση πολιτών από την Αλβανία και τη Γεωργία που υποβάλλουν αίτηση για διεθνή προστασία και ως εκ τούτου αποκτούν το δικαίωμα να εκδώσουν ΑΜΚΑ» αναφέρεται σε έγγραφο της γενικής διευθύντριας του υπουργείου Εργασίας προς τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Βρούτση.

Υπενθυμίζεται ότι η απόκτηση ελληνικού ΑΜΚΑ συνεπάγεται το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εν μέσω της κορύφωσης της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, αποφάσισε να παραχωρήσει το δικαίωμα χορήγησης ΑΜΚΑ σε όσους υποβάλλουν αίτηση ασύλου – ανεξάρτητα της τελικής κατάληξης του αιτήματος.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλουν στο «Star» πηγές από το υπουργείο Εργασίας, υπήκοοι Αλβανίας και Γεωργιάς να υποβάλλουν αίτηση ασύλου και να αποκτούν αυτομάτως το δικαίωμα δωρεάν νοσηλείας και εξέτασης στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία.

Μέχρι στιγμής, βέβαια, δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ επί του ρεπορτάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.