Στο φως εγχειρίδιο των Ναζί για το «πώς να καταλάβεις μια δημοκρατική χώρα»



Ένα σπάνιο αντίγραφο ναζιστικών εγγράφων, τα οποία ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Ισραήλ ρίχνει φως στον τρόπο δράσης των Ναζί στην κατεχόμενη Νορβηγία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα από την Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ, που φέρνει στο φως η Haaretz, φέρνουν στη δημοσιότητα οδηγίες από ανώτερους αξιωματικούς της Βέρμαχτ σε στρατιώτες είχαν σταλεί στην κατεχόμενη από τους Ναζί Νορβηγία.
«Οι διαταγές που δημοσιεύονται στο φυλλάδιο (…) συνιστούν ουσιαστικά ένα σύντομο πρακτικό εγχειρίδιο για το πώς να καταλάβουν μια δημοκρατική χώρα και να καταστείλουν τον πληθυσμό της», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.



Τα συγκεκριμένα έγγραφα έπεσαν στην κατοχή των Βρετανών κατά τη διάρκεια επιδρομής στα νησιά Λοφοτέν της Νορβηγίας στις 4 Μαρτίου 1941.
Στη συνέχεια μεταφράστηκαν και δημοσιεύθηκαν με τη μορφή μικρού φυλλαδίου από τη βρετανική κυβέρνηση και ένα αντίγραφο αυτού του φυλλαδίου, βρέθηκε στη βιβλιοθήκη του Ισραήλ.
Ένα έγγραφο που επικαλείται τον Στρατηό των γερμανικών δυνάμεων στη Νορβηγία, Νίκλαους Φον Φάλκενχορστ, ανέφερε ότι θα χρειαζόταν η καταστολή του τοπικού πληθυσμού, αν «παρουσιαζόταν απειλή εναντίον στρατευμάτων ή στρατιωτικών περιουσιακών στοιχείων».
«Η στρατιωτική δύναμη θα πρέπει να ενεργοποιηθεί πλήρως (…), όπου προχωράμε σε ενέργειες θα πρέπει να είναι αδίστακτες και να εφαρμόζoντα τα αυστηρότερα μέτρα», αναφέρει το έγγραφο.
Ένα άλλο έγγραφο παραθέτει παραδείγματα διαφόρων «αδικημάτων» από τον τοπικό πληθυσμό και την πιθανή αντίδραση των Γερμανών στρατιωτών.
Ειδικότερα, εάν ένας στρατιώτης δεχόταν προσβολές ή βία «γιατί είναι Γερμανός», ο ένοχος θα έπρεπε να συλληφθεί από τη Βέρμαχτ.

 


Το ίδιο μέτρο αφορούσε και τους «τυχοδιώκτες ή τα μέλη των αιρέσεων», όταν προχωρούσαν σε δημόσιες δηλώσεις υποτιμητικές ως προς τη Γερμανία και ιδιαίτερα για τον Αδόλφο Χίτλερ.
Όλα αυτά τα έγγραφα υποδεικνύουν ότι «ακόμη και όσοι ήταν απλώς ύποπτοι για το μικρότερο αδίκημα εναντίον των γερμανών κατακτητών θα βρίσκονταν σύντομα στο επίκεντρο της προσοχής της Γκεστάπο», αναφέρει το άρθρο.
Το έγγραφο προειδοποιούσε παράλληλα τον Τύπο για «όλες τις επιθέσεις εναντίον των γερμανικών αρχών, είτε άμεσα είτε συγκεκαλυμμένα».
Μάλιστα, απαγόρευαν ακόμα τα δελτία καιρού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τις ζημιές λόγω κακοκαιρίας αλλά και τις έμμεσες αναφορές στον καιρό στις αθλητικές ειδήσεις.

sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.