Προχωρούν ακάθεκτοι, στην «μετάλλαξη» των επόμενων γενεών!


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ 10/2/2020

Με μία συνταρακτική αποκάλυψη, σχετικά με την επεξεργασία του γονιδιώματος των γεννητικών κυτάρων των ανθρώπων, οι ευρωβουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών, Miroslav Mikolášik από τη Σλοβακία και Peter Liese, από την Γερμανία ταράζουν, με γραπτή τους ερώτηση, την «νιρβάνα» της Κομισιόν, που δείχνει εφησυχασμένη από το γεγονός ότι, «η απαγόρευση της τροποποίησης του γονιδιώματος των γεννητικών κυττάρων βασίζεται σε διεθνείς συμφωνίες, όπως η Οικουμενική Διακήρυξη για το ανθρώπινο γονιδίωμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα και η σύμβαση του Οβιέδο, καθώς και το δίκαιο της ΕΕ.»
Στην ερώτηση τους, που κατατέθηκε μόλις προχθές, οι δύο ευρωβουλευτές, αποκαλύπτουν ότι:
*Εχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο Διεθνείς Διασκέψεις Κορυφής, για την επεξεργασία του ανθρώπινου γονιδιώματος και στην δεύτερη, που έγινε στο Χονγκ Κονγκ, στις 27-29 Νοεμβρίου 2018, ο κινέζος ερευνητής He Jiankui ανέφερε, αναπάντεχα, την πρώτη κλινική χρήση της επεξεργασίας του γονιδιώματος γεννητικών κυττάρων και ισχυρίστηκε ότι η επεξεργασία αυτή κατέληξε στη γέννηση δύο βρεφών.
Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι, παρόλο που ο ισχυρισμός αυτός δεν επαληθεύτηκε, ήταν σε κάθε περίπτωση βαθιά προβληματικός και αντιδεοντολογικός, όπως ομόφωνα επιβεβαίωσε η διεθνής επιστημονική κοινότητα.
 Υπογραμμίζουν δε έντονα ότι, «η επεξεργασία του γονιδιώματος εμβρύων, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους ακούσιων επιβλαβών επιπτώσεων, όχι μόνο για το άτομο, αλλά και για τους απογόνους του. Ως εκ τούτου, οι κληρονομικές γενετικές αλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τροποποιήσεις όλων των μελλοντικών γενεών.»
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης των δύο ευρωβουλευτών, που πρόκειται να διαβιβασθεί στην Κομισιόν στις 11 Φεβρουαρίου 2019:
«Η ανάπτυξη ταχέως εξελισσόμενων τεχνολογιών για την επεξεργασία του γονιδιώματος, ιδιαίτερα της τεχνολογίας CRISPR/Cas9, έχει επιτρέψει σημαντικές προόδους όσον αφορά την κατανόηση και την αντιμετώπιση σοβαρών ιατρικών παθήσεων.
Ωστόσο, ενώ η επεξεργασία του γονιδιώματος των σωματικών κυττάρων προχωράει στη φάση των κλινικών δοκιμών ακολουθώντας αυστηρά και υπεύθυνα κριτήρια, η επεξεργασία του γονιδιώματος των γεννητικών κυττάρων μπορεί να οδηγήσει σε διφορούμενη ερμηνεία της διεθνώς αναγνωρισμένης απαγόρευσης της τροποποίησης των γεννητικών κυττάρων του ανθρώπου.
Κατά την πρόσφατη δεύτερη διεθνή διάσκεψη κορυφής για την επεξεργασία του ανθρώπινου γονιδιώματος, που πραγματοποιήθηκε στο Χονγκ Κονγκ στις 27-29 Νοεμβρίου 2018, ο κινέζος ερευνητής HeJiankui ανέφερε αναπάντεχα την πρώτη κλινική χρήση της επεξεργασίας του γονιδιώματος γεννητικών κυττάρων και ισχυρίστηκε ότι η επεξεργασία αυτή κατέληξε στη γέννηση δύο βρεφών.
Παρά το γεγονός ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν επαληθεύτηκε, ήταν σε κάθε περίπτωση βαθιά προβληματικός και αντιδεοντολογικός, όπως ομόφωνα επιβεβαίωσε η διεθνής επιστημονική κοινότητα.
Η επεξεργασία του γονιδιώματος εμβρύων, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους ακούσιων επιβλαβών επιπτώσεων, όχι μόνο για το άτομο, αλλά και για τους απογόνους του. Ως εκ τούτου, οι κληρονομικές γενετικές αλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τροποποιήσεις όλων των μελλοντικών γενεών. Επιπλέον, η διαδικασία αυτή υπονομεύει σοβαρά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η απαγόρευση της τροποποίησης του γονιδιώματος των γεννητικών κυττάρων βασίζεται σε διεθνείς συμφωνίες, όπως η Οικουμενική Διακήρυξη για το ανθρώπινο γονιδίωμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα και η σύμβαση του Οβιέδο, καθώς και το δίκαιο της ΕΕ.
Βάσει των ανωτέρω:
1. Γνωρίζει η Κομισιόν, ότι επείγει να αντιμετωπιστούν οι δεοντολογικές και νομικές συνέπειες της τροποποίησης του γονιδιώματος των γεννητικών κυττάρων του ανθρώπου για την ασφάλεια των παιδιών και των μελλοντικών γενεών και να ενθαρρυνθεί, κατά συνέπεια, η καθολική απαγόρευση της τροποποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος, ώστε να αποτραπεί ο αντιδεοντολογικός πειραματισμός στον άνθρωπο;
2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή για να προωθήσει την ευρύτερη δημόσια δέσμευση και τον διάλογο με βάση την ορθή ερμηνεία της επιστημονικής προόδου σε ένα κοινωνικό πλαίσιο;
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.